Yhdysvallat on virallisesti vetäytynyt ohjussopimuksesta – Naton mukaan vastuu sopimuksen kaatumisesta on Venäjän

Yhdysvaltain ulkoministeri ilmoitti maan irtautuneen virallisesti INF-ohjussopimuksesta.

Yhdysvallat on virallisesti irtautunut INF-ohjussopimuksesta, ilmoittaa ulkoministeri Mike Pompeo. Ilmoitus oli odotettu, sillä presidentti Donald Trump sanoi viime helmikuussa maan aloittavan kuuden kuukauden pituisen prosessin sopimuksesta irtautumiseksi.

Yhdysvallat ja Venäjä ovat molemmat syyttäneet toisiaan kylmän sodan aikana solmitun sopimuksen rikkomisesta.

Yhdysvaltain mukaan Venäjä on kehittänyt ja ottanut jo asevoimiensa käyttöön uuden risteilyohjuksen, jollaista INF-sopimus ei salli.

Yhdysvaltain Nato-liittolaiset ovat olleet samalla kannalla, ja sotilasliiton kannanotossa tuetaan Yhdysvaltain ilmoitusta.

– Venäjä on yksin vastuussa sopimuksen kaatumisesta, Natosta todetaan.

Nato on sopinut vastatoimista

Naton mukaan liittouma on sopinut toimista, jotka varmistavat sotilasliiton pelotteen uskottavuuden ja vastaavat uuden venäläisen risteilyohjuksen muodostamaan "merkittävään vaaraan".

Myös Venäjä totesi tänään INF-sopimuksen voimassaolon lakanneen. Ulkoministeriön mukaan tämä tapahtui Yhdysvaltain aloitteesta.

Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov kehotti Yhdysvaltoja ja sen liittolaisia sitoutumaan siihen, etteivät ne aio ottaa käyttöön ja sijoittaa Eurooppaan uusia keskimatkan ohjuksia. Jos näin tapahtuisi, Venäjä voisi toimia samoin, Rjabkov sanoi.

Nato on aiemmin ilmoittanut, ettei se aio sijoittaa Eurooppaan uudelleen ydinohjuksia. Rjabkovin mukaan Naton vakuutuksiin ei kuitenkaan voi luottaa.

Neuvostoliiton ja Yhdysvaltain presidentit Mihail Gorbatshov ja Ronald Reagan allekirjoittivat INF-sopimuksen joulukuussa 1987. Se poisti maiden Eurooppaan sijoittamat lyhyen ja keskimatkan ohjukset.

Lisäksi se kielsi kokonaan sellaiset maalta laukaistavat ohjukset, joiden kantomatka on 500–5 500 kilometriä.

Lue myös:

    Uusimmat