Kymmeniä laivoja ankkuroituneena Tonavan varrella Länsi-Ukrainassa – MTV seurasi sotaa

Venäjän ohjusisku Odessan kaupungiin vaurioitti myös kaupungin suurinta ortodoksista katedraalia 3:00
Venäjän Odessaan tekemä ohjusisku vaurioitti myös kaupungin suurinta ortodoksista katedraalia.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 24. heinäkuuta 2023. Tiistain seuranta löytyy täältä.

  • Yhdysvallat: Ukraina saa F-16-hävittäjiä vuoden loppuun mennessä
  • WP: Ukraina on aloittanut Yhdysvalloilta saamiensa rypälepommien käytön rintamalla
  • Krimin sotilastukikohdassa räjähti keskiviikkona ammusvarasto
  • Venäjä on irtautunut Mustanmeren viljasopimuksesta
  • 8Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Tiistain seuranta löytyy täältä

21.21: Espanja lähetti Leopardeja ja panssariajoneuvoja Ukrainaan

Espanja on lähettänyt Ukrainaan sotilasapuna muun muassa neljä Leopard 2 -panssarivaunua, kymmenen panssariajoneuvoa, kymmenen kuorma-autoa ja viisi ambulanssia, kertoo maan puolustusministeriö.

Ministeriön mukaan lähetykset ovat matkalla kohti Puolaa. Osa apupaketista on tarkoitettu Ukrainan rajavartiolaitokselle.

Lähetyksen arvioidaan olevan Ukrainan armeijan käytettävissä elokuun alussa.

Espanja on antanut Ukrainalle sotilaallista, humanitaarista ja taloudellista apua sodan alusta lähtien.

Heinäkuussa maa ilmoitti antavansa lähes 60 miljoonaa euroa Ukrainan koulujen ja yritysten tukemiseen.

18.56: Romanian presidentti varoittaa Mustanmeren turvallisuuden olevan vaarassa

Romanian presidentti Klaus Iohannis varoitti maanantaina Mustanmeren turvallisuuden olevan vaarassa.

 Hän puhui asiasta sen jälkeen, kun Venäjä oli iskenyt Tonavan varrella sijaitsevia ukrainalaisia satamakaupunkeja Renia ja Izmailia vastaan.

Ukrainalaisviranomaisten mukaan Venäjän lennokkihyökkäyksissä tuhoutui muun muassa viljavarasto.

Tonava muodostaa luonnollisen rajan Ukrainan ja Nato-maa Romanian välillä.

– Tuomitsen jyrkästi äskettäiset Venäjän hyökkäykset Ukrainan siviili-infrastruktuuria vastaan Tonavan varrella, hyvin lähellä Romaniaa, Iohannis kirjoitti Twitterissä.

Iohannisin mukaan viimeaikaiset tapahtumat muodostavat vakavan vaaran Mustanmeren turvallisuudelle.

– Se vaikuttaa lisäksi ukrainalaisen viljan kuljetukseen, ja näin ollen globaaliin ruokaturvaan, Iohannis jatkoi.

(STT)

18.42: Kymmeniä laivoja ankkuroituneena Tonavan varrella Länsi-Ukrainassa – syytä ei tiedetä

Lähes 30 alusta on ankkuroitunut Länsi-Ukrainassa sijaitsevan Izmailin satamaterminaalin lähelle Tonavalla, kertoo uutistoimisto Reuters. 

Tiedot perustuvat Reutersin mukaan laivojen seurantatietoihin. Alusten joukossa kerrotaan olevan myös kemikaalitankkereita.

Lisäksi kolme alusta on ankkuroinut Tonavan varrella olevan Renin sataman lähistölle. Syytä laivojen pysähtymiselle ei toistaiseksi tiedetä.

Venäjä kohdisti iskuja alueelle varhain maanantaiaamuna. 

Tonavan vientireitin merkitys on kasvanut sen jälkeen, kun Ukrainan viljakuljetukset mahdollistava Mustanmeren viljasopimus purettiin aiemmin heinäkuussa.

Tonava muodostaa luonnollisen rajan Ukrainan ja Romanian välillä.

17.42: Venäjä tuomitsee lennokki-iskut ja sanoo pidättävänsä oikeuden ryhtyä "koviin vastatoimiin"

Venäjä pidättää oikeuden ryhtyä "koviin vastatoimiin", sanoi maan ulkoministeriö maanantaina syytettyään Ukrainaa Moskovaan ja Krimiin tehdyistä lennokki-iskuista.

Ulkoministeriön mukaan maan tutkintakomitea on aloittanut rikosoikeudenkäynnit tapahtumista ja vakuutti, että kaikki syylliset tullaan tunnistamaan ja saattamaan oikeuden eteen.

Ministeriö syytti myös länttä tilanteen kärjistämisestä ja totesi, että Ukrainan toimiin vaikutti lännen halu kärjistää jännitteitä.

Maanantaina julkaistussa lausunnossaan ministeriö sanoi pitävänsä tapahtunutta "Ukrainan sotilaallispoliittisen johdon jälleen yhtenä terrorististen menetelmien käyttönä ja siviiliväestön pelotteluna".

Venäjä on syyttänyt Ukrainaa varhain maanantaiaamuna tehdystä iskusta Venäjän ammusvarastoon Krimin niemimaalla.

Venäjän valtiollinen uutistoimisto Tass kirjoittaa, että Moskovaan tehtiin lennokki-isku maanantaiaamuna.

Moskovan pormestarin Sergei Sobjaninin mukaan lennokit eivät aiheuttaneet merkittäviä vahinkoja.

Yksi lennokeista putosi Komsomolski Prospektille, joka on lähellä Venäjän puolustusministeriötä. Toinen lennokki osui lasiseen toimistorakennukseen Moskovan eteläisessä kaupunginosassa.

Ukrainan puolustusministeriön yhteydessä toimiva tiedustelupalvelu on sanonut olevansa Moskovaan maanantaiaamuna tehdyn lennokki-iskun takana, sanoi nimettömänä pysynyt tiedustelupalvelun edustaja uutiskanava CNN:lle.

(CNN, Guardian, STT)

Päivitetty kello 17.54: lisätty tieto tiedustelupalvelun kommenteista.

13.48: Ukraina: Venäjä yrittää estää Ukrainan viljanviennin maasta täysin

Odessan alueen kuvernööri kertoi maanantaina, että Venäjä yrittää kokonaan estää ukrainalaisen viljan viennin maailmanmarkkinoille, kertoo uutistoimisto Reuters. Venäjä on viime päivinä iskenyt ilmaiskuilla Tonava-joen varrella sijaitsevaan viljainfrastruktuuriin. 

– Venäjä pyrkii täysin estämään viljamme viennin ja saada maailman nääntymään, kuvernööri Oleh Kiper ilmoitti Ukrainan televisiossa.

12.05: Ukraina väittää vallanneensa yli 16 neliökilometriä maata takaisin viikon aikana

Ukraina kertoo joukkojensa vallanneen viime viikon aikana yli 16 neliökilometriä maata takaisin Venäjältä maan etelä- ja itäosissa.

Ukrainan apulaispuolustusministeri Hanna Maljar esitti väitteen televisiossa.

Viikon aikana etelässä vapautettu alue kasvoi lähes 13 neliökilometriä, Maljar sanoi.

Idässä Bahmutin kaupungin lähellä alueita on vapautettu Maljarin mukaan neljä neliökilometriä.

11.45: Venäjä hyökkää Harkovassa: Kartta näyttää, missä Kremlin sotilaat pyrkivät eteenpäin

Venäjän läntinen armeijaryhmä todennäköisesti pyrkii etenemään Oskiljoen tasalle Harkovan alueella, arvioi Britannian puolustusministeriö julkisessa tiedustelupäivityksessään sunnuntaina. Oskiljoelle on Venäjän nykyisistä asemista 20–30 kilometriä.

Britannia pitää todennäköisenä, että Venäjä on lisännyt Harkovan ja Luhanskin alueilla pienten yksiköiden rynnäköitä. Brittiministeriö on lisäksi havainnut tykkitulen lisääntyneen.

Venäjä on todennäköisesti edennyt vain marginaalisesti, mutta hyökkäykset rintaman pohjoisosissa kertovat joka tapauksessa alueen tärkeydestä Kremlille, puolustusministeriö kirjoittaa. 

Tätä korostaa puolustusministeriön mukaan se, että Venäjä on aloittanut hyökkäysoperaation samaan aikaan, kun Ukrainan vastahyökkäys on yhä käynnissä.

Jotkin ukrainalais- ja venäläislähteet ovat väittäneet, että venäläisjoukot ovat ylittäneet Oskiljoesta itään sijaitsevan Zherebetsjoen ja hyökkäävät nyt kohti länttä rintaman pohjoiskaistalla, kirjoittaa Ukrainan sodan tilannekarttaa ylläpitävä suomalainen Black Bird Group -ryhmä. 

Venäläislähteet ovat kertoneet maan joukkojen edenneen Kupjanskin koillispuolella, Svatovesta lounaaseen ja Kreminnasta länteen, mutta yhdysvaltalaisen ajatushautomo Institute for the Study of Warin (ISW) mukaan kuvallisia todisteita näistä venäläisonnistumisista ei ole.

Britannian puolustusministeriön mukaan on mahdollista, että Venäjä tarkoituksenmukaisesti kuvaa marginaalista etenemistään taktisesti merkittäväksi.

Harkovan rintamatilanne 23.7.2023
Harkovan alueen rintamatilanne 23. heinäkuuta. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyksiä, siniset Ukrainan. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.

9.14: Brittitiedustelu: Venäjän lasten lukujärjestykseen uusi sotaisa lisäys

Kaikille venäläislapsille on määrä opettaa koulussa, miten taisteludronea käytetään, kirjoittaa Britannian puolustusministeriö tuoreimmassa julkisessa tiedustelupäivityksessään.

Jo aiemmin venäläislasten lukujärjestykseen on lisätty rynnäkkökiväärin ja käsikranaatin käyttökoulutus sekä ensiavun antaminen haavoittuneelle.

Venäläissenaattori Artem Sheikinin mukaan venäläiskoululaisten tulee oppia, miten droneilla tiedustellaan. Lisäksi Venäjällä opetetaan, miten vihollislennokkeja torjutaan.

8.29: Venäjä: Ukraina on tehnyt dronehyökkäyksen ammusvarastoon Krimille

Ukraina on osunut varhain maanantaiaamuna Venäjän armeijan ammusvarastoon Krimin niemimaalla, väittää Venäjän miehityshallinnon kuvernööri Sergei Aksyonov uutistoimisto Reutersin mukaan.

Kuvernöörin mukaan drone osui ammusvarastoon Krimin niemimaan Dzhankoissa. 

Alustavien tietojen mukaan droneisku ei aiheuttanut henkilövahinkoja, kuvernööri Aksyonov kirjoittaa Telegramissa.

Aksyonovin mukaan rautatieliikenne Dzhankoin ympäristössä on toistaiseksi keskeytetty turvallisyyssyistä. Asutuskeskuksia puolestaan on evakuoitu ammusvaraston ympäristöstä viiden kilometrin säteeltä.

Tietoa ei ole vahvistettu.

Dzhankoin lähistöllä sijaitsee Venäjän armeijan ilmasotatukikohta. Ukrainalaisviranomaisten mukaan Koillis-Krimin Dzhankoin kaupunki ja sen ympäristö ovat Venäjän suurin sotilastukikohta Krimillä.

Aiemmin maanantaina venäläismediat väittivät, että Ukraina on yrittänyt tehdä droneiskun Moskovaan.

7.51: Video näyttää väitetysti tuhoja Moskovassa

Venäjällä pääkaupunki Moskovaan on isketty aamulla kahdella lennokilla, kertoo Venäjän valtiollinen uutistoimisto Tass.

Venäjä: Moskovaan hyökätty kahdella dronella –tältä näyttävät tuhot 0:25
Tältä näyttävät väitetyt tuhot Moskovassa.

6.10: Tass: Moskovaan on isketty kahdella lennokilla

Venäjän puolustusministeriö sanoo lausunnossaan torjuneensa lennokit ja syyttää iskusta Ukrainaa. Puolustusministeriö kutsui iskua terroristiseksi hyökkäykseksi. Venäjä käy hyökkäyssotaa Ukrainassa.

Uutistoimisto RIA Novostin mukaan isku tapahtui noin neljältä aamuyöllä paikallista aikaa.

Moskovan pormestarin Sergei Sobjaninin mukaan lennokit osuivat muussa kuin asuinkäytössä oleviin rakennuksiin. Lennokit eivät pormestarin mukaan aiheuttaneet merkittäviä vahinkoja.

Tassin mukaan yksi lennokeista putosi Komsomolski Prospektille, joka on lähellä Venäjän puolustusministeriötä sijaitseva katu. Toinen lennokeista puolestaan osui liikekeskukseen lähellä yhtä Moskovan suurista kehäteistä.

5.54: Putin: Venäjä korvaa Ukrainan viljakuljetukset Afrikkaan omilla kuljetuksillaan

Venäjä aikoo korvata omilla kuljetuksillaan Ukrainan aiemmin Afrikkaan tekemät viljakuljetukset. Asiasta kertoo Venäjän presidentti Vladimir Putin Kremlin julkaisemassa lausunnossa.

Venäjä kieltäytyi aiemmin jatkamasta sopimusta, joka mahdollisti Ukrainalle viljakuljetukset Mustallamerellä. Noin viikko sitten rauennut sopimus mahdollisti viljanviennin Ukrainasta meriteitse, vaikka maahan hyökännyt Venäjä on muuten sulkenut Ukrainan meriyhteydet.

Sittemmin Venäjä on sanonut suhtautuvansa Ukrainan satamiin matkaaviin laivoihin mahdollisina sotilaskohteina. Venäjä on myös tehnyt toistuvasti iskuja muun muassa satamakaupunki Odessaan ja sen viljavarastoihin.

23.07: Zelenskyi: Yksi kuoli ja 19 haavoittui Venäjän iskussa Odessaan

Yksi ihminen kuoli ja 19 haavoittui Venäjän tekemässä ohjusiskussa Odessaan sunnuntaiaamuna, väittää Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Zelenskyin mukaan iskussa tuhoutui yhteensä 12 asuinrakennusta ja kerrostaloa Odessassa.

Haavoittuneiden joukossa oli ainakin neljä lasta. Odessan sotilashallinnon mukaan iskussa vaurioitui pahoin Spaso-Preobrazhensky -katedraali (kirkastumisen katedraali).

Katedraali on Odesan suurin kirkkorakennus, ja se sijaitsee kaupungin historiallisessa keskustassa, joka on Unescon maailmanperintökohde.

17.35: Blinken: Ukraina on saanut vapautettua 50 prosenttia Venäjän valloittamista alueista

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kertoi CNN:lle, että Ukraina on saanut vapautettua noin 50 prosenttia Venäjän valtaamista alueista, vaikka Kiovan vastahyökkäys kestänyt useita kuukausia.

– Nämä ovat edelleen suhteellisen varhaisia päiviä vastahyökkäyksessä, se on haastavaa, Blinken sanoi.

Blinken ei usko tilanteen ratkeavan seuraavien viikkojen aikana.

– Uskon, että se tulee viemään useita kuukausia, hän toteaa.

(Reuters)

17:03: Kyiv Independet: Venäjä iskenyt Kucherivkan kylään – siviili loukkaantui

Kyiv Independent uutisoi 23.7. Venäjän joukkojen hyökänneen Kucherivkan kylään, joka sijaitsee Kupjanskin lähellä Harkovan alueella.

70-vuotiaan naisen kerrotaan haavoittuneen iskussa.

Kupjanskin alue vapautettiin Ukrainan vastahyökkäyksessä syyskuussa 2022.

Lisää sunnuntain tapahtumista voi lukea täältä

Lue myös: