Mainos

Venäjä: Kurskin pelastustoimet epäonnistuivat täysin

Venäjän pohjoisen laivaston entinen komentaja on myöntänyt, että Barentsinmeren pohjassa makaavan sukellusvene Kurskin pelastustoimet epäonnistuivat täysin. Syynä oli se, että Venäjällä ei ole enää huippuammattitaitoisia sukeltajia eikä tarvittavaa kalustoa. Jos Kurskiin olisi päästy ennen viime tiistaita, osa miehistöstä olisi ilmeisesti selvinnyt hengissä.

Kurskin pelastustoimet epäonnistuivat täysin, 22.8.2000

Venäjän presidentti Vladimir Putin matkusti tänään Murmanskiin tapaamaan turmassa surmansa saaneiden omaisia. Putin on myös ilmoittanut kansallisesta surupäivästä Kursk-sukellusveneen turmassa kuolleiden 118 merimiehen muistoksi, kertoo uutistoimisto AFP. Surupäiväksi on määrätty huominen.

Kurskin radioaktiivisuus ja kohtalo askarruttaa ympäristöväkeä.

Surupäivänä lasketaan liput valtionhallinnon rakennuksissa, ja televisioita on pyydetty olemaan lähettämättä viihdeohjelmia tuona päivänä. Noin 500 turmassa kuolleiden merimiesten omaista oli kokoontunut Vedjajevon laivastotukikohtaan tiistaina. He kantoivat banderolleja, joista yhteen oli kirjoitettu "Venäjän johdon maine makaa Barentsinmeren pohjassa".

Suuri menetys

-Menetimme Pohjoisen laivastomme parhaan sukellusvenemiehistön, sanoi laivaston komentaja amiraali Vjatsheslav Popov liikuttuneena muutama tunti sen jälkeen, kun norjalaissukeltajat olivat havainneet sukellusveneen olevan täynnä vettä. Venäjä on pyytänyt Norjaa nostamaan kuolleiden merimiesten ruumiit ylös sukellusveneestä. Norja on ilmoittanut harkitsevansa suostumista pyyntöön. Norjalaisten mukaan veisi viikkoja ennen kuin kaikki ruumiit saataisiin ylös. Norja on tarjoutunut kuvaamaan sukellusveneen yksityiskohtia, jotta kuvamateriaalin avulla voitaisiin helpottaa ruumiiden noutoa tai aluksen pelastamista.

Jäähyväiset Kurskille, sotilas heittää kukkakimpun veteen, 22.8.2000

Vaikka tähän mennessä sukellusveneestä ei ole vuotanut radioaktiivisia aineita ympäristöön, entisen laivaston kapteenin, nykyisen ympäristöaktivistin Aleksandr Nikitinin mukaan olisi vaarallista jättää Kursk merenpohjaan ruostumaan. Mikäli mitään ei tehdä, radioaktiivisia aineita joutuu tulevaisuudessa ympäristöön, sanoi Nikitin Washingtonissa. Venäläisten mukaan onnettomuuden syy oli räjähdys, joka tapahtui joko sukellusveneen sisäpuolella tai räjähdys aiheutui törmäämisestä.

Greenpeace pelkää ympäristötuhoja


Ympäristöjärjestö Greenpeace sanoo uponneen ydinsukellusveneen olevan vakava ympäristöuhka. Järjestö muistuttaa, ettei ydinsukellusvene ole koskaan aiemmin uponnut näin matalaan veteen ja näin lähelle rannikkoa. Norjalaiset ovat luvannneet Venäjälle apua sukellusveneen nostossa. Greenpeace pitää hanketta äärimmäisen vaikeana ja vaarallisena.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.