Mainos

Venäjä kiistää merikomentajan erottamisen

Venäjän puolustusministeriö kiisti tänään arvelut, joiden mukaan presidentti Boris Jeltsin olisi erottanut laivaston komentajan Feliks Gromovin.

Gromovin ero johtui ministeriön mukaan vain säädetyn eläkeiän, 60 vuoden, saavuttamisesta eikä - uutisvälineiden arveluista poiketen - mistään häneen kohdistuneesta arvostelusta.

Ministeriön edustaja korosti, että sotilaiden eläkeiästä pidetään lähes poikkeuksetta kiinni. Kreml ilmoitti eilen lyhyesti, että presidentti Jeltsin oli vapauttanut Gromovin laivaston komentajan tehtävistä ja asevoimien palveluksesta.

Läntiset ja venäläiset sotilasasiantuntijat kiinnittivät huomiota ilmoituksen karuuteen. Ilmoituksessa ei sanallakaan kiitetty Gromovia pitkästä sotilasurasta eikä kerrottu hänen siirtymisestään eläkkeelle. Asiantuntijat pitivät selvänä, että hänet oli erotettu.

Puolustusministeriön sunnuntaisessa tiedotteessa todettiin, että Gromov täytti 60 vuotta elokuussa ja vapautettiin palveluksesta "presidentin asetuksella asiaa koskevan lain mukaisesti". Samalla Gromoville ehdotettiin "3. luokan kunniamerkkiä palveluksesta Isänmaan hyväksi", tiedotteessa sanottiin.

Puolustusministeriön lehdistöpalvelun uutisvälineille lähettämässä huolellisesti muotoillussa tiedotteessa sanottiin myös, ettei Gromovin eron yhdistäminen laivaston ammusvarastoissa tapahtuneeseen räjähdyssarjaan Kaukoidässä "vastaa tosiasioita".

Tuhoiset räjähdyssarjat suututtivat Jeltsinin

Uusin räjähdys sattui perjantaina syrjäseudulla Vladivostokin lähellä ja aiheutti televisiokuvien mukaan laajaa tuhoa. Sotilasanalyytikko Andrei Piontkovski Venäjän Strategisten tutkimusten laitoksesta arveli, että perjantain räjähdys oli viimeinen pisara.
-Jeltsin tietysti raivostui tästä uutisesta.

Piontkovskin mukaan Jeltsinillä oli muitakin syitä olla jatkamatta Gromovin komentajuutta virallisen eläkeiän jälkeen. Asevoimissa, ja varsinkin laivastossa, on paljastunut useita korkean tason korruptiotapauksia.

Piontkovski arveli, että laivaston tila ärsyttää Jeltsiniä. Eräs läntinen sotilasasiantuntija muistutti tosin, ettei vanhaa koulukuntaa edustava Gromov ole itse tahriintunut korruptioskandaaleissa.

Gromovin ja hänen 53-vuotiaan seuraajansa Kurojedovin huhutaan ottaneen äskettäin yhteen laivaston uudistamisesta. Kurojedov on toiminut Gromovin ensimmäisenä varamiehenä ja hän komensi vuoden ajan Venäjän Tyynenmeren laivastoa ennen nimittämistään laivaston esikuntapäälliköksi.

Kurojedovilla on laivastossa hyvä maine ja hän on karismaattinen henkilö. Hän pani todella vauhtia Tyynenmeren laivastoon, sanoi läntinen asiantuntija.

Venäjän laivasto on maailman suurimpia. Sen lähes 200000 miestä toimivat Tyynellämerellä, Atlantilla, Pohjoisella Jäämerellä, Mustallamerellä ja Itämerellä. Venäjällä on kymmeniä sukellusveneitä, joista 34:ssä on ydinaseita.
(STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.