Mainos

Venäjä karkottaa georgialaisia

Venäjän viranomaiset ovat aloittaneet maassa laittomasti oleskelevien georgialaisten karkottamisen. Laittomia siirtolaisia etsitään muun muassa koulujen kautta.

Venäjän ja Georgian vakoilujupakka on saanut tänään uusia muotoja, kun Venäjä karkotti laittomasta maahanmuutosta epäiltyjä georgialaisia. Moskovan poliisi on puolestaan ryhtynyt jäljittämään laittomia georgialaissiirtolaisia koulujen oppilasluetteloiden avulla.

Karkotusmääräyksen sai noin 140 siirtolaista. Joukko lennätettiin venäläisellä sotilasrahtikoneella Georgian pääkaupunkiin Tbilisiiin.

-Tämä on kauheaa. Tunnemme olevamme kuin juutalaisia toisen maailmansodan aikana, emme lainkaan kuin ihmisiä, kertoo yksi karkotetuista.

Moskovan kouluhallinnon edustaja Aleksandr Gavrilov vahvistaa, että kouluja on pyydetty toimittamaan viranomaisille luettelo oppilaista, joilla on georgialaisperäinen nimi. Näin päästäisiin Venäjällä mahdollisesti laittomasti oleskelevien vanhempien jäljille.

-Tällainen määräys on annettu joissakin kouluissa. Kouluhallinto on asiasta tietoinen, Gavrilov sanoi ja lisäsi kouluhallinnon vastustavan voimakkaasti toimintaa.

Myös yrityksiä suljettu

Moskovan georgialaisyhteisön edustaja on tuominnut poliisin toimet jyrkästi, Kommersant-lehti kirjoittaa. Lehden mukaan samanlaisia selvityksiä on tehty aiemmin myös Moskovan tshetsheeniyhteisössä.

Venäjän ja Georgian välit kiristyivät viime viikolla, kun Georgia pidätti venäläisiä upseereita vakoilusta epäiltyinä. Upseerit vapautettiin myöhemmin, mutta vastatoimena Moskova on mm. katkaissut kaikki liikenne- ja postiyhteydet Georgiaan.

Moskovassa myös georgialaisten omistamia ravintoloita, kasinoja ja muita liikeyrityksiä on suljettu.

Ihmisoikeusjärjestöjen ja poliittisten tarkkailijoiden mukaan paine georgialaisia kohtaan Venäjällä alkaa jo muistuttaa rasistista kampanjaa.

-Heidän (viranomaisten) mukaansa näillä toimilla on lain suoja, mutta ne ovat kyllä selkeästi valikoivia ja tuloksena on etnistä syrjintää, sanoo Galina Kozhevnikova, joka toimii kansalaisjärjestö Sovassa. Sova tarkkailee muukalaisvastaisia rikoksia.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.