Venäjä ja Yhdysvallat syyttelevät toisiaan Venezuelan jännittyneestä tilanteesta – USA: Sotilastoimet mahdollisia

Yhdysvaltain ja Venäjän ulkoministerit ovat keskustelleet tänään Venezuelan tilanteesta.

Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon mielestä Venäjä horjuttaa Venezuelaa. Hän myös vaati Venäjää lopettamaan tukensa Venezuelan presidentille Nicolas Madurolle.

Sergei Lavrov puolestaan tuomitsi puhelinkeskustelussa Yhdysvaltain "haitallisen vaikutusvallan", kun se tukee Venezuelan oppositiojohtajaa Juan Guaidoa.

Yhdysvallat ja viitisenkymmentä muuta maata ovat tunnustaneet Venezuelan väliaikaiseksi presidentiksi julistautuneen Guaidon. Maduroa tukevat lähinnä Venäjä, Kiina ja Kuuba.

Presidentti Nicolas Maduro valittiin viime vuonna uudelleen virkaansa vaaleissa, joita on laajalti kritisoitu vilpillisyydestä.

Sotilaat käyttivät kyynelkaasua

Venezuelan pääkaupungissa Caracasissa oli jälleen tänään yhteenottoja opposition kannattajien ja sotilaiden välillä. Yhteenotto syntyi, kun mielenosoittajat yrittivät sulkea La Carlotan tukikohdan lähellä olevan valtatien. Tällöin kansalliskaartin joukot käyttivät kyynelkaasua.

Oppositiojohtaja Juan Guaido kehotti tiistaina La Carlotan tukikohdan ulkopuolella tukikohdassa olevia sotilaita liittymään mielenosoittajien joukkoon presidentti Nicolas Maduron syrjäyttämiseksi.

Trump väläytti Kuuballe kauppasaarron mahdollisuutta

Mike Pompeon mukaan Yhdysvaltain sotilastoimet Venezuelassa ovat mahdollisia maan kriisin lopettamiseksi. Hän puhui asiasta talousuutisiin keskittyvällä kaapelikanavalla Fox Business Network.

Pompeon mukaan Yhdysvallat tekee kaiken voitavansa väkivallan välttämiseksi. Yhdysvallat pitää parempana rauhanomaista vallanvaihtoa, jossa presidentti Maduro vetäytyy virasta ja maassa järjestetään vaalit, Pompeo lisäsi.

Sekä Pompeo että Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton ovat syyttäneet Venäjää ja Kuubaa siitä, että ne estävät vallanvaihdon Venezuelassa.

Aiemmin Yhdysvaltain presidentti Donald Trump painosti Kuubaa lopettamaan tukensa Venezuelalle. Trump kirjoitti Twitterissä, että Yhdysvallat asettaa Kuuban täyteen kauppasaartoon ja määrää sille pakotteita, jos Kuuba ei lopeta välittömästi sotilaallisia ja muita "tuhoamiseen ja kuolemiin" tähtääviä operaatioitaan Venezuelassa.

Lue myös:

    Uusimmat