Venezuelan kahakoissa jälleen kuolonuhri – lisäksi useat saaneet vammoja

Venezuelan oppositio vaatii vallanvaihtoa 3:44
Video: Venezuelan oppositio vaatii vallanvaihtoa.

Venezuelassa yksi ihminen on kuollut ja kymmenet ovat saaneet vammoja opposition ja Venezuelan armeijan välisissä yhteenotoissa maan pääkaupungissa Caracasissa.

27-vuotias nainen kuoli sairaalassa saatuaan luodin päähänsä. Ihmisoikeusjärjestöjen ja terveydenhuollon henkilöstön mukaan lisäksi 46 ihmistä on saanut vammoja.

Venezuelan kiristynyt tilanne kärjistyi entisestään tammikuun lopussa, kun oppositiojohtaja Juan Guaido julisti itsensä maan virkaatekeväksi presidentiksi.

Hänen tavoitteenaan on syrjäyttää presidentti Nicolas Maduro.

Guaidon mukaan valinta presidentiksi uudelleen ei ollut lainmukaista. Monet länsimaat Yhdysvaltain johdolla ovat tukeneet Guaidoa.

Lama kestänyt jo viisi vuotta

Venezuela on kärsinyt jo viisi vuotta kestäneestä lamasta. Maassa kärsitään muun muassa akuutista perustarpeiden kuten veden, ruoan ja sähkön puutteesta.

Toukokuun ensimmäisen päivän yhteenotot syntyivät, kun mielenosoittajat yrittivät sulkea La Carlotan tukikohdan lähellä olevan valtatien. Tällöin kansalliskaartin joukot käyttivät kyynelkaasua.

Guaido kehotti aiemmin La Carlotan tukikohdan ulkopuolella tukikohdassa olevia sotilaita liittymään mielenosoittajien joukkoon Maduron syrjäyttämiseksi.

Yhdysvallat tukee oppositiojohtajaa

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo on aikaisemmin sanonut, että Yhdysvaltain sotilastoimet Venezuelassa ovat mahdollisia maan kriisin lopettamiseksi.

Pompeon mukaan Yhdysvallat tekee kaiken voitavansa väkivallan välttämiseksi. Hänen mukaansa Yhdysvallat pitää parempana rauhanomaista vallanvaihtoa, jossa Maduro vetäytyy virasta ja maassa järjestetään vaalit. 

Lue myös:

    Uusimmat