Epävakainen tilanne Venezuelassa jatkuu – Maduron mukaan vallankaappausyritys kukistettu

Venezuelan oppositio vaatii vallanvaihtoa 3:44
Venezuelan oppositio vaatii vallanvaihtoa.

Epävakainen tilanne Venezuelassa jatkuu. Guardianin mukaan Venezuelan presidentti Nicolas Maduro väittää puheessaan, että oppositiojohtaja Juan Guaidon kapina on kukistettu. Maduro sanoi puheessaan, että kapina on käytännössä sama kuin vallankaappausyritys.

Maduro sanoi puheessaan haluavansa onnitella heitä, jotka kukistivat kapinalliset. Maduron mukaan ryhmittymä yritti täyttää Venezuelan väkivallalla.

Vain hieman aikaisemmin maan presidentiksi julistautunut Guaido kutsui puheessaan kaikki venezuelalaiset kaduille keskiviikoksi Maduron syrjäyttämiseksi vallasta.

Guaido sanoi puheessaan, että kyseessä ei ole vallankaappaus, vaan rauhanomainen kapina.

Guaidon mukaan Madurolla ei ole enää armeijan tukea takanaan. Guaido sanoi lisäksi tiistaina, että hän oli ottamassa viimeistä askelta "operaatio Vapaudessa".

Monet länsimaat Yhdysvaltojen johdolla ovat tukeneet Guaidoa tämän pyrkimyksissä.

"Maduro oli valmis lähtemään Venezuelasta, mutta Venäjä sai hänet jäämään"

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo väitti aikaisemmin CNN:n haastattelussa, että Maduro oli valmis lähtemään Venezuelasta tiistaina aamulla, mutta Venäjä sai houkuteltua Maduron jäämään.

– Hän (Maduro) oli lähdössä (Kuuban pääkaupunkiin) Havannaan, Pompeo lisäsi myöhemmin.

Venäjä kiisti väitteet. Venäjän ulkoministeriön tiedottaja sanoo CNN:lle, että Yhdysvallat yrittää parhaansa lannistaakseen Venezuelan armeijan ja käyttää nyt valheita osana informaatiosotaa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puolestaan uhitteli Kuubaa Twitterissä. Trump kirjoitti, että Yhdysvallat asettaa Kuuban täyteen kauppasaartoon ja asettaa sille pakotteita, jos Kuuba ei lopeta välittömästi sotilaallisia ja muita "tuhoamiseen ja kuolemiin" tähtääviä operaatioitaan Venezuelassa.

Trump sanoo toivovansa, että kuubalaiset sotilaat palaavat pikaisesti ja rauhanomaisesti kotisaarelleen.

Kuuban presidentti Miguel Diaz-Canel vastasi puheessaan Trumpin kritiikkiin sanoen Kuuban tyrmäävän Trumpin uhittelun.

– Venezuelassa ei ole Kuuban operaatioita tai joukkoja, hän sanoi.

Useat ihmiset saaneet vammoja yhteenotoissa

Sekä Maduroa kannattavia että häntä vastustavia kansalaisia kerääntyi tiistaina eri paikkoihin pääkaupunki Caracasissa. Yhteenottoja tapahtui Guaidon kannattajien ja Maduroa kannattavien sotilaiden kesken. Mielenosoittajat heittelivät kiviä, mutta heidät torjuttiin kyynelkaasua ja vesitykkejä käyttäen.

Caracasin paikallisen sairaalaan tietojen mukaan ainakin 71 ihmistä on saanut yhteenotoissa vammoja ja viety sairaalaan.

Televisiokuvissa näkyi muun muassa, kuinka panssaroitu ajoneuvo ajoi mieltään osoittaneiden päälle armeijan La Carlotan tukikohdan ulkopuolella Caracasissa.

Useiden mielenosoittajien kerrottiin loukkaantuneen. Paikka on sama, jossa Guaido aiemmin kehotti tukikohdassa olevia sotilaita liittymään mielenosoittajien joukkoon Maduron syrjäyttämiseksi.

Asevoimien komentaja ja puolustusministeri Vladimir Padrino puolestaan sanoi, että yksi Madurolle uskollinen sotilas oli haavoittunut luodista kahakoiden aikana. 

Lue myös:

    Uusimmat