USA:n varapresidentti lupaa Juan Guaidolle: Olemme kanssanne sataprosenttisesti – EU penää rauhanomaista ratkaisua

Venezuela ilmoittaa katkaisseensa diplomaattisuhteensa Kolumbiaan 1:59
Video: Presidentti Maduro ilmoitti toissapäivänä Venezuelan katkaisseen diplomaattisuhteet Kolumbiaan.

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence lupaa Venezuelan oppositiojohtajalle Juan Guaidolle maansa sataprosenttisen tuen.

Guaido on julistautunut Venezuelan väliaikaiseksi presidentiksi ja vaatii nykyisen presidentin Nicolas Maduron eroa. Noin 50 maata on Yhdysvaltain tavoin tunnustanut Guaidon presidenttiyden ja asettunut opposition tueksi.

Pence ja Guaido ovat tavanneet tänään Venezuelan naapurimaan Kolumbian pääkaupungissa Bogotassa. Tapaaminen oli Venezuelan kriisin ratkaisemiseksi perustetun Lima-ryhmän kokouksen yhteydessä. Ryhmään kuuluu useita Latinalaisen Amerikan maita.

Guaido puolestaan vannotti muita maita olemaan tiukkoina Maduron kanssa.

– On tärkeää palauttaa Venezuelaan demokratia, koska nyt vallan anastaneet ovat uhka maanosan vakaudelle, hän totesi kokouksessa.

Kolumbian presidentti Ivan Duque kannusti ryhmään kuuluvia luomaan entistä kovempaa painetta Maduroa kohtaan. Duquen mielestä lisäpaine auttaisi vauhdittamaan venezuelalaisten vaatimia muutoksia.

EU penää rauhanomaista ratkaisua

Euroopan unioni kehotti aiemmin tänään ulkovaltoja välttämään sotilaallista väliintuloa Venezuelassa. Unionin ulkosuhteista vastaavan Federica Mogherinin edustajan mukaan on täysin selvää, että kriisiin tarvitaan rauhanomainen poliittinen ratkaisu, joka on Venezuelasta lähtöisin.

– Tämä selkeästi sulkee pois voimankäytön, Mogherinin edustaja Maja Kocijancic huomautti.

EU tuomitsi viikonloppuna väkivallan, jota Venezuelassa on käytetty humanitaarisen avun pysäyttämiseksi rajoilla. Maan rajalla kahakoitiin, kun Maduroa tukeva armeija esti väkisin humanitaarisen avun tuomisen Venezuelaan.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo kutsui sunnuntaina Maduroa "sairaaksi tyranniksi" ja vakuutti Yhdysvaltain toimivan demokratian palauttamiseksi Venezuelaan.

Lue myös:

    Uusimmat