USA:ta vallankaappauksen juonimisesta syyttänyt Venäjä yritti estää YK:n kriisikokouksen – ulkoministeri Pompeo jyrähti: "Joko olette vapauden voimien puolella tai sitten kannatatte kaaosta"

Valtataistelu Venezuelassa - miten kansan käy? 13:37
Valtataistelu Venezuelassa – miten kansan käy?

Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo painosti YK:n jäsenvaltioita tunnustamaan parlamentin puhemiehen Juan Guaidon Venezuelan väliaikaiseksi presidentiksi.

– Nyt jokaisen valtion on valittava puolensa. Ei enää viivytyksiä, ei enää pelejä. Joko olette vapauden voimien puolella tai sitten kannatatte Maduroa ja hänen kaaostaan, YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa puhunut Pompeo sanoi.

Samalla Pompeo varoitti Maduroa, jotta Yhdysvaltain Venezuelan-diplomaatit jätetään rauhaan.

– Haluan tehdä tämän sataprosenttisen selväksi. Presidentti Trump ja minä odotamme, että diplomaattimme saavat Wienin sopimuksen takaaman suojelun. Yhdysvaltojen päättäväisyyttä omien kansalaistensa suojelussa ei kannata testata, ulkoministeri jyrisi.

Venäjä syytti ennen kokousta Yhdysvaltoja yrityksistä syöstä Nicolas Maduro vallasta ja yritti estää Venezuelan kriisiä käsittelevän turvaneuvoston kokouksen pitämisen.

Venäjän esitys ei saanut riittävää kannatusta, sillä yhdeksän turvaneuvoston 15 jäsenestä kannatti kokouksen pitämistä.

Suuret EU-maat painostavat

Espanja, Ranska ja Saksa ilmoittivat jo aikaisemmin, että ne tunnustavat Guaidon Venezuelan tilapäiseksi presidentiksi, jos ilmoitusta uusista presidentinvaaleista ei tule kahdeksan päivän kuluessa.

Vaatimuksen vapaista, oikeudenmukaisista ja läpinäkyvistä vaaleista Venezuelaan esitti Espanjan osalta pääministeri Pedro Sanchez televisiossa lauantaina. Ranskan kannan ilmoitti presidentti Emmanuel Macron.

YK:n arvion mukaan lähes 2,3 miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta vuoden 2015 jälkeen. Maan talous on täysin kuralla ja inflaatioprosentiksi tänä vuonna ennustetaan kymmentä miljoonaa.

Maduro on johtanut Venezuelaa vuodesta 2013. 

Lue myös:

    Uusimmat