Mainos

Venäjä hamuaa EM-kultaa suomalaisen huippuluotsin johdolla – "Valmentajan otettava iso rooli"

6:14
Videolla juttua Tuomas Sammelvuon pestistä Venäjän peräsimeen.

Venäjän lentopallomaajoukkueen ensi vuoden Tokion olympialaisiin johdattanut Tuomas Sammelvuo lähtee miehistöineen luottavaisin mielin tänään käynnistyviin Slovenian EM-kisoihin.

– Valmistautumisemme on edennyt suunnitelmien mukaan. Jos etenemme loppukahinoihin asti, tulee kisoista todella pitkät. Lähes kolmen viikon mittainen rupeama on pitänyt ottaa huomioon valmistautumisessa, Sammelvuo toteaa MTV Urheilulle puhelimitse.

– Harjoittelimme Moskovassa ja hioimme peliämme kuntoon. Meillä on paljon laadukkaita pelaajia, joten kierrätystä on varmasti luvassa turnauksen aikana. On tärkeää, että pelaajamme pysyvät virkeinä ja nälkäisinä, hän painottaa.

– Pelimme pitää kehittyä läpi turnauksen. Joissain arvioissa meidät on rankattu turnauksen suosikeiksi, mutta mielestäni Puola on suurin ennakkosuosikki, Sammelvuo jatkaa.

Seurajoukkuetasolla pietarilaisen Zenitin päävalmentajaksi siirtynyt suomalainen tuntee venäläisen kulttuurin hyvin työskenneltyään maassa jo vuosien ajan. Mittavalla pelaajaurallaankin Sammelvuo ehti esiintyä kahteen otteeseen länsinaapurin kentillä.

Venäjän liigamestaruuden sensaatiomaisesti viime kauden päätteeksi Kuzbass Kemerovon riveissä voittanut suomalainen nauttii maassa suurta arvostusta pelaajien keskuudessa. Maajoukkuepelaajat ovat olleet Sammelvuon mukaan alusta asti hyvin vastaanottavaisia.

– Liika diskuteeraminen ei täällä toimi. Totta kai pelaajilta on hyvä kysellä tuntemuksia ja ajatuksia, mutta onhan Venäjällä valmentajien arvostus ja asema ylipäätään eri luokkaa kuin vaikkapa Suomessa. Valmentajien odotetaan johtavan ja tekevän päätöksiä – rooli on iso.

43-vuotias Sammelvuo ei koe muutoin suurta eroa siinä, miten suomalais- ja venäläispelaajien johtaminen poikkeaa toisistaan. Huoneentaululla eritoten yksi asia painottuu.

– Tärkein viestini pelaajilleni on ytimekäs: älä yritä olla mitään muuta kuin olet. Ole aina oma itsesi - muuten et voi onnistua, Venäjän lentopallomaajoukkueen päävalmentaja kiteyttää. 

Venäjän kisarupeama alkaa EM-kisoissa illalla Turkkia vastaan. Sammelvuon joukot kohtaavat Suomen puolestaan ensi viikon maanantaina. 

– Toivottavasti Suomi menestyy hyvin kisoissa ja negatiivinen kierre loppuu, entinen Suomen lentopallomaajoukkueen luotsi toivoo. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja