Tuomas Sammelvuo takoo kovaa tulosta Venäjällä, tappioista tullut "aika reipasta palautetta" – kertoo hilpeästä vastauksesta alku-uransa uteluihin

Venäjän maajoukkueen olympiahopealle valmentanut Tuomas Sammelvuo kertoo, millä eväin nuori suomalaisvalmentaja pärjää Venäjällä –"Ei ole helppo tilanne" 1:53
Venäjällä kovaa tulosta takova Tuomas Sammelvuo kertoo sopeutumisestaan Venäjälle - "Uskon että oma pelaajatausta on auttanut siihen".

Tuomas Sammelvuo otti huiman harppauksen valmennusurallaan, kun hän siirtyi Venäjän miesten lentopallomaajoukkueen peräsimeen vuonna 2019. Jo aiemmin venäläistä seurajoukkuetta Keremovoa valmentanut Sammelvuo kertoo, miten on sopeutunut Venäjälle.

Sammelvuo aloitti valmentajanuransa käytännössä välittömästi pelaajauransa päätyttyä. Vuonna 2013 Suomen lentopalloliitto nimesi hänet miesten maajoukkueen päävalmentajaksi.

Sammelvuo sanoo MTV Urheilun haastattelussa valmennusuran alun olleen hankala.

– Sillon pitää olla erittäin nöyrä, katsoa peiliin ja alkaa oppia, vaikka on millainen pelaajatausta. Kun yhtäkkiä siirtyy valmentajaksi, maailma näyttää hiukan erilaiselta. Se pelaaja,  millanen oli itse, pitää painaa sivustalle ja siirtyä muiden asemaan.

Debyytistä Suomen maajoukkueen päävalmentajana on kulunut pian yhdeksän vuotta. Sittemmin Sammelvuo on muun muassa juhlinut Venäjän mestaruutta Kemerovossa ja Kansojen liigan voittoa Venäjän päävalmentajana. Viime vuonna Tokion olympialaisista irtosi hopeinen mitali. Samalla Sammelvuosta tuli ensimmäinen suomalainen päävalmentaja, joka on voittanut mitalin kesäolympialaisten joukkuelajeissa.

Sammelvuo sanoo, että itsensä vertaaminen yhdeksän vuoden takaiseen valmentaja Sammelvuohon on vaikeaa. 

– Alkuaikoina oli tärkeää, että pelaajat osasivat antaa aikaa. Se auttoi, kun entiset pelikaverit Suomessa hyväksyivät minut. Varmasti olen rauhallisempi kentän laidalla, sillon elin aika paljon mukana.

Myös pelitavalliset asiat ovat kirkastuneet taipaleen aikana. 

– Asioita kirjataan ylös, on tiettyjä asoita, mihin pohjaa omaa valmentamista. Tietynlainen kokonaiskuva on laajempi kuin sillon, Sammelvuo sanoo.

– Silloin (aloittaessani) minulta kysyttiin, mikä valmentajafilosofiasi on. Vastasin, että "mistä minä tiedän, kun en ole päivääkään valmentanut".

Alkuun vaikeudet näkyivät myös tuloksissa, mutta lopulta Sammelvuon Suomi alkoi pärjätä, mistä osoituksena muun muassa EM-kisojen kahdeksas ja yhdeksäs sija sekä selviytyminen MM-turnaukseen.

Seuratasolla Sammelvuo johti keväällä 2019 Kemerovon sensaatiomaisesti Venäjän mestariksi. Syksyllä hän jätti Suomen maajoukkueen saatuaan unelmasopimuksen maailman kärkimaihin kuuluvan Venäjän maajoukkueen päävalmentajana.

Pelaajataustasta apua

Harppaus Suomen päävalmentajan paikalta Venäjän käskijäksi oli suuri.

Sammelvuo myöntää, ettei nuoren ulkomaalaisvalmentajan elämä menestymään tottuneen maan "kovan itsetunnon omaavissa lentopallopiireissä" ole välttämättä helppoa. Venäjän kielen opiskellut Sammelvuo on sopeutunut hyvin.

– Uskon, että oma pelaajatausta on auttanut siihen, ja kielitaito tietysti. Uskon, että olen aika hyvin pystynyt sopeutumaan sinne, minua ei täysin ulkomaalaisena enää koeta, hän sanoo.

Kritiikkiäkin tietysti on tullut. Muun muassa silloin, kun Zenit hävisi joulukuussa Venäjän cupin välierässä Moskovan Dynamolle. Zenit pelasi huonosti, ja palaute oli Sammelvuon mukaan "aika reipasta". 

– Kritiikki ja arvostelu, jos hommat eivät toimi, on ehkä hieman kovempaa kuin olisi kotimaista valmentajaa kohtaan. Se on sama, missä tahansa huippujoukkueessa.

Sammelvuo kertoo Venäjälle sopeutumisensa perustuneen kovaan työntekoon ja maan perinteiden kunnioittamiseen. Hän kertoo pyrkineensä "adoptoitumaan" paikalliseen menoon.

– Itse yritän myös ymmärtää maata, ja maan johtamiskulttuuri on ylhäältä alaspäin hyvin pitkälti. Totta kai se heijastuu valmentajan työhön paljon, pitää olla suoraviivaisempi.

Sammelvuo näkee kuitenkin venäläisen lentopallovalmentamisen olevan murroksessa, mitä ovat edesauttaneet juuri ulkomaalaisvalmentajat. Sammelvuon mukaan valmentaminen on mennyt Venäjälläkin ihmisläheisempään suuntaan.

– Venäläiset nuoret ovat täysin samanlaisia kuin kaikki muutkin, vaikka maan historia ja johtamistyyli ovat erilaisia. Minusta se on hyvä kombinaatio eurooppalaista ja venäläistä valmentamista, missä ollaan nyt menossa. Tietysti kukin valmentaa omalla tavallaan.

Sammelvuon valmentamisessa ihmisten johtaminen ja pelilliset asiat kulkevat käsi kädessä.

– Ihmisten johtaminen on Venäjällä täysin samanlaista ihmisten johtamista kuin missä tahansa muuallakin. Valmentajan pitää tuntea pelaajansa ja ympäristö missä toimii. Itselleni on hirveän tärkeä se ilmapiiri, joukkueajattelu, oikeitten ihmisten valitseminen, Sammelvuo pohtii.

– Uskon, että missä pitää kehittyä, on pelin sisäinen reagointi. Tietynlaisten uusien taktisten juttujen tuominen peliin, mistä sitä kilpailuetua raavitaan, koska marginaalit ovat hyvin pienet.

Lue myös:

    Uusimmat