Mainos

Venäjä-asiantuntija: Idän ja lännen välillä kova jännite

Suomalaisasiantuntijan mukaan sotilaallinen varustautuminen kiristää lännen ja Venäjän välejä entisestään.

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen sanoo, että idän ja lännen suhteet näyttävät tällä hetkellä harvinaisen huolestuttavilta.

– Tässä nyt on varustautumista ja varustautumispuhetta. Esimerkiksi Yhdysvaltojen joukkojen sijoitukset ja nopean toiminnan joukot ovat vain pieni osa todellisuutta. Ne ovat tietyssä mielessä enemmän symbolinen ele kuin sotilaallisen tasapainon muutos. Se ei tarkoita sitä, että Ukrainasta oltaisiin menossa koko maailmaa koskettavaan sotilaalliseen tilaan, mutta harvinaisen kova jännite on olemassa.

Kivinen pitää huolestuttavana sitä, että varustautumispuheissa esille on nostettu varsin järeät aseet.

– Se, että tässä väläytellään kaikenlaista aina ballistisista ohjuksista lähtien, kertoo, että kaikkein kovimmat kansainvälisen vuorovaikutuksen pelit on koko ajan pidettävä mielessä.

Ukraina ykkösuutinen Venäjällä

Kivisen mukaan Ukrainan tilanteesta ja sotilaallisesta varustautumisesta käytävä keskustelu on hyvin erilaista idässä ja lännessä. Venäjällä korostuu suurvaltapoliittinen vastakkainasettelu.

– Täällä Venäjällä Ukrainaan liittyvät asiat on ylipäätään paljon enemmän esillä kuin Suomessa ja lännessä. Täällä ne ovat ykkösuutisia.

– Naton vahvistuminen Venäjän lähialueilla ja Yhdysvaltojen roolin korostuminen ovat tietysti seikkoja, jotka sopivat Venäjän tuottamaan kertomukseen siitä, että Ukrainassa on vastakkain nimenomaan Yhdysvallat ja Venäjä. Että siinä on tällainen suurvaltapoliittinen asetelma.

Naton puolustusministerit kokoontuvat tänään Brysseliin keskustelemaan muun muassa sotilasliiton nopean toiminnan joukkojen kasvattamisesta. Pääsihteeri Jens Stoltenbergin mukaan joukkojen kokonaismäärä aiotaan nostaa jopa 40 000:een. 

Yhdysvallat ilmoitti puolestaan eilen, että se aikoo sijoittaa tilapäisesti raskasta sotilaskalustoa Baltiaan ja Itä-Eurooppaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.