Mainos

Harjoitteleeko Venäjä miehitystä sotaharjoituksessa? Kanerva: En usko, että ihminen olisi tullut niin hulluksi

8:33

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) kehottaa suhtautumaan maltillisesti Venäjän ja Valko-Venäjän Zapad-sotaharjoitukseen, mutta ymmärtää julkisuudessa esitettyjen miehityspelkojen taustat.

Zapad-harjoituksesta on esitetty spekulaatioita, että Venäjä harjoittelisi samalla miehitystä. Harjoitus tehdään neljän vuoden välein, ja neljä vuotta sitten Venäjä valtasi Krimin harjoituksen jälkeen.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva arvioi MTV:n Huomenta Suomen haastattelussa, että muun muassa Venäjän tulevat presidentinvaalit hillitsevät Venäjän toimia.

– Tässä on toistuvasti ollut esillä teoria, että sotaharjoitusten jälkeen on tapahtunut aiemminkin yhtä sun toista. Mutta jos ajatellaan kahta realiteettia, eli Venäjän presidentinvaalit ensi maaliskuussa ja jalkapallon MM-kisat kesä-heinäkuussa Venäjällä, niin nämä eivät ole omiaan yllyttämään Venäjää mihinkään aggressiivisiin toimienpiteisiin.

– Lisäksi vakavissa operaatioissa on pitkä harkinta takana; ei Venäjä tehnyt Ukraina-Krim-operaatiota sattumalta eikä selkäytimestä, Kanerva sanoi.

Kaiken kaikkiaan Kanerva suhtautuu uhkakuviin maltillisesti.

– En usko, että ihminen olisi tullut niin hulluksi edes Itämeren piirissä, että tämä päästettäisiin millään tavalla riistäytymään käsistä.

– Arvioissa kannattaa olla havainnoiva, eikä lähteä oletusten perusteella maalaamaan maastoa. Ilmapiiri on kaiken kaikkiaan sen kaltainen, että se antaa oletuksille eväitä.

Venäjä on ilmoittanut Zapad-harjoituksen osallistuvan alle 13 000 sotilasta, mutta länsiarvioiden mukaan todellinen kokonaisluku on jopa 100 000.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.