Mainos

Salolainen Nato-kokouksen alla: Venäjän ydinasepuheet hirveitä

7:45

Ulkoasianvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolaisen (kok.) mielestä Suomessa nähdyt sotaharjoitukset ovat osaltaan reagointia Venäjän viimeaikaiseen toimintaan.

Suomi on ollut viime aikoina mukana useassa yhteisessä sotaharjoituksessa Yhdysvaltain kanssa. Esimerkiksi Siiilinjärven Rissalassa päättyy tänään yhteisharjoitus, jossa on mukana Yhdysvalloista kuusi F15-hävittäjää ja ja noin 150 henkilöä.

Salolainen sanoo Huomenta Suomessa, että harjoitukset ovat Suomelta myös viesti Venäjälle.

– Tässä on kyllä uusia vaihe. Ei meillä tällaisia näin laajamittaisia harjoituksia ole ollut aikaisemmin. On selvää, että myös Suomi on halunnut antaa signaalin omalta osaltaan, että me ei mennä nyt vanhaa tapaa noudattaen.

– Nyt tämä (sotaharjoitusten) intensiteetti ja määrä on ihan toista tällä hetkellä ja kyllä sillä on ihan selvä tällainen viestivaikutus.

"Tästä pitää huolestua"

Salolaisen mielestä länsi ei ole harjoituksillaan provosoinut Venäjää.

– Venäjä tässä on provosoinut länttä. Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin mukaan länsi yrittää antaa sellaisen vastauksen, joka olisi sopiva tähän tilanteeseen. Nato tulee päättämään joidenkin pataljoonien lähettämisestä Itä-Eurooppaan, mahdollisesti Baltiaan ja Puolaan.

– Venäjä on sanonut reagoivansa Naton ohjusjärjestelmien sijoittamiseen harkitsemalla taktisten ydinaseiden tuomista Kaliningradiin. Tämä on jotain aivan hirveätä puhetta. Tästä pitää huolestua, Salolainen näkee.

Soini edustaa Suomea

Suomen ja Ruotsin ulkoministerit osallistuvat tänään Nato-maiden kokoukseen, jossa keskustellaan Naton ja EU:n yhteistyön tiivistämisestä.

– Täytyy muistaa, mistä tämä kaikki alkoi. Venäjä alkoi käyttäytyä kansainvälisten käytäntöjen vastaisesti Ukrainassa ja Krimillä. Länsi on joutunut reagoimaan tähän vastentahtoisesti.

– Naton ulkoministerikokous, jossa Soini on ensimmäistä kertaa mukana, on erikoinen tapaus. Nimittäin Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi että Suomi a Ruotsi ovat Naton läheisimmät Naton ulkopuoliset liittolaiset. Tämä on merkittävä lausunto, koska Natolla on paljon muitakin yhteistyökumppaneita mutta Suomi ja Ruotsi on nostettu esille.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.