Vellooko Pluton jäisen pinnan alla valtameri? Vettä ehkä yhtä paljon kuin Maan merissä

Voisiko jäisellä kääpiöplaneetta Plutolla olla elämää? Niin pitkälle tutkijat eivät vielä uskalla sanoa, mutta aurinkokuntaamme perehtyneet asiantuntijat arvioivat, että Pluton jääpinnan alla on valtameri.

Tutkijat pähkäilivät, miksi Pluton Sputnik Planitia -niminen, tuhat kilometriä leveä, ja typpeä sisältävä jään peittämä allas, on pysyvästi tietyssä linjassa suhteessa Pluton suurimpaan kuuhun Kharoniin.

Analysoimalla New Horizons -avaruusaluksen lähettämiä kuvia ja tietoja, he päätyivät siihen, että tähän vaikuttaa pinnanalainen jääsohjoinen valtameri.

Syvällä pinnan alla 

Nature-tiedelehdessä julkaistujen tutkimusten mukaan valtameri sijaitsisi 150-200 kilometriä kääpiöplaneetan pinnan alla. Syvyyttä sillä olisi noin sata kilometriä. 

– Tämä osoittaa, että luonto on ihmeellisempi kuin me kykenemme kuvittelemaan. Siksi me tutkimme asioita, sanoo tutkimukseen osallistunut tiedemies Richard Binzel yhdysvaltalaisesta Massachusetts Institute of Technologysta.  

Veden olemassaolo on yksi perusedellytyksistä elämälle.

Löytyykö elämää? 

Pluto on jäinen, kylmä paikka. Se sijaitsee 40 kertaa kauempana auringostamme kuin Maa. 

Tutkija Binzel toppuuttelee optimistisia odotuksia elämän löytymisestä kaukana aurinkokuntamme syrjäseudulla. 

Plutolla vesi on kuitenkin pysynyt nestemäisenä, koska siellä on yhä radioaktiivista lämpöä jäänteenä kääpiöplaneetan muotoutumisesta noin 4.6 miljardia vuotta sitten. 

– Plutossa on riittävästi kiveä, joten siellä on melkoisesti lämpöä. Ja muutaman sadan kilometrin paksuinen jääkuori on melko hyvä eriste, sanoo tutkija Francis Nimmo Kalifornian Yliopiston Santa Cruzin kampukselta uutistoimisto Reutersille. 

Lue myös:

    Uusimmat