Mainos

Velkasovinnolla laimea vastaanotto

Velkasovinto on kiinnostanut vain noin kuudesosaa, niistä pankki on järjestelyä tarjonnut. Vähäinen kiinnostus velkakierteen katkaisemiseen saattaa johtua syrjäytymisen tai työttömyyden aiheuttamasta uupumuksesta.

Lamavuosina 1990-94 velkaantuneista valtaosa ei ole kiinnostunut pankkien tarjoaman kevennetyn velkasovinnon hakemisesta. Pankit ovat lähettäneet viime vuoden elokuusta lähtien yli 63 000 kirjettä asiakkailleen, joille velkasovinnosta voisi olla hyötyä. Heistä vain 11 000 on vastannut tarjoukseen.

Viime vuonna tehdyn sopimuksen allekirjoittajia ovat pankkien lisäksi mm. perintätoimistojen liittoon kuuluvat toimistot.

- Vähäinen kiinnostus velkakierteen katkaisemiseen saattaa johtua syrjäytymisen tai työttömyyden aiheuttamasta uupumuksesta. Lisäksi syynä voi olla osin aiheeton pelko selvittelyn työläydestä, arvioi Lahden talous- ja velkaneuvontatoimiston esimies Leila Holtari. Lahden seudun kahdeksassa kunnassa kirje on lähetetty tuhansille velkaantuneille.

Kesäkuun loppuun mennessä oli velkasovintoa oli hakenut neuvonnan kautta 43 henkilöä. Heistä 15 pääsi sovintoon velkojiensa kanssa.

Holtarin mukaan kevennetyn velkasovinnon hakeminen on helppoa eikä se vaadi suurta paperisotaa. Pitkäaikaisesti maksukyvyttömän tulee varata aika joko Kelan toimistoon tai sosiaalitoimistoon, joissa virkailijat tarkistavat hakijan maksukyvyttömyyden.

Kelan kautta hakevat sovintoa velalliset, jotka saavat pientä kansaneläkettä, työmarkkinatukea, peruspäivärahaa tai koulutuspäivärahaa. Sen jälkeen pankit päättävät sovinnosta virkailijan vahvistaman hakemuksen perusteella. Mikäli pankki hyväksyy hakemuksen, niin vanhat velat ja niiden perintä päättyvät.

Velkasovinnon voi saada myös henkilö, joka ei ole pitkäaikaisesti maksukyvytön. Ehtona on, että velat ovat muodostuneet ongelmaluotoiksi vuosina 1990-94. Tuolloin laaditaan sopimus, joka vastaa sisällöltään normaalia velkajärjestelyä. Velkasovinto-ohjelman mukaiset hakemukset velkojille on tehtävä ensi vuoden elokuun loppuun mennessä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.