Veljensä tappajaa Oulussa tulittaneelle vuosien vankeusrangaistus – oikeuden mukaan kyse oli huumekaupasta, ei väijytyksestä

Huumekauppias kertoo sopineensa tietämättään tällit veljensä tappajan kanssa – tapaaminen vesitornilla muuttui tulitukseksi, älypuhelin pysäytti luodin 0:40
Rauhoittavien huumeiden kauppayritys johtikin ampumatapaukseen. Kuvat esitutkintamateriaalista näyttävät tapon yrityksen jäljet.

Käräjäoikeus antoi vuosien rangaistuksen Oulun Puolivälinkankaan vesitornilla tapahtuneesta tapon yrityksestä. Ampuja, vuonna 1994 syntynyt Tommi Tapani Sotkasiira määrättiin myös maksamaan uhrille huomattavat korvaukset.

Tapauksessa Sotkasiira ampui toista miestä huumekaupan yhteydessä viime toukokuun alussa. Uhri oli aiemmin tappanut ampujan veljen.

Meni ostamaan pillereitä, joutuikin luotisateeseen

Kumpikin osapuoli kertoi sopineensa rauhoittavien lääkkeiden kaupat ennalta tuntemattoman henkilön kanssa salatun Tor-verkon Sipulikanava-nimisellä kauppapaikalla. Uhri kuitenkin epäili ampujan suunnitelleen teon ennalta, kostona veljensä taposta, vaikka piti myös jonkinlaista yhteensattumaa mahdollisena.

Uhrin mukaan tekijä oli alkanut tulittaa revolverilla välittömästi hänen saavuttuaan. Tekijän mukaan hän oli reagoinut teräaseen kanssa lähestyvään uhriin.

Uhriin osui 4 luotia ammutusta viidestä, ja ne lävistivät hänen sisäelimiään ja reitensä. Oikeuden mukaan uhrin kuolema oli todennäköisempää kuin henkiin jääminen.

Ei näyttöä suunnitelmallisuudesta

Oikeus katsoi, ettei sille ollut esitetty uskottavaa selvitystä siitä, että ampuja olisi tiennyt uhrin käyttämän nimimerkin.

– Näin ollen käräjäoikeus on katsonut selvitetyksi, ettei osapuolilla ole ollut tietoa kaupantekoon mennessä toisen osapuolen henkilöllisyydestä.

Oikeus ei pitänyt kuitenkaan mahdottomana, että ampujan suhde uhriin oli vaikuttimena väkivallan käytössä, vaikka sitä ei olisi vakaasti suunniteltukaan.

Ampujan kertomukset epäuskottavia

Todisteiden valossa oikeus piti epäuskottavana ampujan kertomusta siitä, että ammuttuaan uhria tämä oli polkenut pois paikalta. Hätäkeskuspuhelun soittaneen henkilön mukaan uhri oli kärsinyt vaikeista kivuista, ollut menettää tajuntansa ja kärsinyt hengitusvaikeuksista.

Oikeus piti epäuskottavana myös väitettä, että uhrilla olisi ollut kädessään mattoveitsi, jonka olisi osumia saatuaan pakannut takaisin taskuunsa tai reppuunsa. Todennäköisempää oli, että teräase on ollut koko tapahtuma-ajan uhrin tavaroissa.

– Laukaisujen määrä, osumien lukumäärä ja sijainti, Sotkasiiran usea eri laukaisupäätös sekä hänen käyttäytymisensä teon jälkeen osoittavat Sotkasiiran menetelleen tahallisesti. Tässä tapauksessa laukauksia on ollut viisi kappaletta ja ne on ammuttu lähietäisyydeltä. Ylävartaloon tulleet laukaukset ovat osuneet elintärkeille alueille ja on ollut sattumanvaraista minkälaisia vammoja niistä voi aiheutua, tuomiossa todetaan.

Tapahtumapaikan ja laukausten suunnan vuoksi syyte vaaran aiheuttamisesta kuitenkin hylättiin.

Sotkasiira tuomittiin tapon yrityksestä ja ampuma-aserikoksesta 4 vuoden 5 kuukauden vankeusrangaistukseen. Hänet määrättiin lisäksi korvaamaan uhrille 4000 euroa kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta sekä 5000 euroa kärsimyksestä.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat