"Moro Youtube! Tänään testataan…", mies sanoi videolla ja ampui ilmakiväärillä toiselta keuhkon puhki

Mies sai pitkän tuomion ryöstelystä ja ilmakiväärillä tehdystä tapon yrityksestä. Rikokset tapahtuivat viime vuonna Hämeenlinnassa.

Tapon yrityksessä kyse oli siitä, että mies ampui toista selkään ilma-aseella. Luoti oli lävistänyt keuhkon. 

Laukaus ammuttiin muutaman metrin etäisyydellä asunnossa.

Ampuminen oli käräjäoikeuden mukaan tehty jonkinlaisessa yhteisymmärryksessä.

Ammuttu itse kertoi, että päihteiden käytön lomassa oli ehkä ollut ajatuksena testata asetta sen näkökulmasta, jos ammuttu ostaisi sen itselleen. 

Ampujakaan ei osannut tarkemmin selittää sitä, miksi ampumiseen ryhdyttiin ja kumman aloitteesta. Sen verran hän kuitenkin ajatteli, ettei ilma-aseen luoti voisi mennä sisälle ihmiskehoon.

Kummallakaan miehistä ei kertomansa mukaan ollut mitään tietoa esimerkiksi aseen tehokkuudesta, sillä ase oli molemmille "ihan uusi", eikä sillä ollut tiettävästi ammuttu laukaustakaan. Uhri kertoi, ettei olisi suostunut selkään ampumiseen, jos olisi tiennyt, miten tehokas ase on.

Video ampumisesta nettiin

Ampumistilanne oli videoitu. Videolla näkyy, miten uhri kävelee noin kolmen metrin päähän kasvot kohti seinää. Uhri oli videolla todennut ampujalle, että "jos ammut päähän, olet kympin velkaa". 

– Moro Youtube! Tänään testataan… En tiedä mikä tämä on, ampuja toteaa videon alussa.

Välittömästi ampumisen jälkeen uhri alkoi valittaa kylkiluitaan ja oli selvästi kovissa kivuissa. Video jaettiin verkkoon lähes välittömästi ampumisen jälkeen.

Luoti vain senttien päässä maksasta

Välittömästi ampumisen jälkeen uhri huomasi hengityksensä vaikeutuneen, ymmärsi luodin jääneen kehonsa sisään ja kertomansa mukaan joutui shokkiin. Hän poistui asunnosta ja tilansa huonontuessa soitti paikalle ambulanssin.

Mies leikattiin joidenkin päivien jälkeen Tampereen yliopistollisessa keskussairaalassa.

Miehellä todettiin ilmarinta ja luoti poistettiin leikkauksella hänen keuhkonsa ja pallean välistä. Se oli vain 1–2 senttimetrin päässä maksasta.

Oikeus: Ihmisten ymmärrettävä, että ilmakivääri voi tappaa

Oikeus ei pitänyt uhrin epäjohdonmukaisen kertomuksen vuoksi epäuskottavana, että mies olisi ollut ostamassa asetta tai olleensa aloitteellinen tekoon. 

Oikeus myös totesi, että aseista kokematon ampuja olisi voinut hyvinkin voinut vahingoittaa uhria hengenvaarallisesti, jos luoti olisi sattunut osumaan eri kohtaan selkää.

Oikeus myös muistutti, että pelkästään Suomessa on sattunut aiemmin useita tapauksia, joissa ihminen on kuollut ilmakiväärin luotiin. Se piti yleisenä tietona sitä, että ilmakiväärikin on hengenvaarallinen ase. Siksi se katsoi, että miehen on täytynyt vähintäänkin mieltää uhrin kuoleman olevan hänen menettelynsä todennäköinen seuraus.

Mies määrättiin maksamaan ammutulle 2500 euroa kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta, 3000 euroa kärsimyksestä ja 100 euroa pysyvästä haitasta.

Ampuja rötösteli törkeästi

Tapon yritys ei jäänyt miehen ainoaksi rikokseksi. Hän oli syyllistynyt aiemmin varkauteen, vaarallisen esineen hallussapitoon ja törkeään ryöstöön. Tapon yrityksen jälkeen hän oli taas käyttänyt huumausaineita, rikkonut lähestymiskieltoa ja tehnyt toisen törkeän ryöstön.

Ensimmäisessä ryöstössä oli kyse siitä, että mies oli sopinut uhrinsa kanssa jonkinlaiset kaupat syrjäiseen, pimeään paikkaan. Siellä mies oli yllättänyt uhrin takaapäin, kuristanut ja uhannut puukolla. Hän sai uhrilta älypuhelimen ja käteistä rahaa.

Jälkimmäisen ryöstön mies oli tehnyt yhdessä ilmakiväärillä ammutun ja kolmannen miehen kanssa. Siinä kolmikko oli mennyt edellisen ryöstön uhrin asuntoon yöllä ja käyttänyt uhriin väkivaltaa, alistanut häntä laittamalla hänet konttaamaan kuristava vaijeri kaulassaan, uhannut veitsellä ja kutsunut uhria vasikaksi tekoa videoidessaan. Tekojen kerrottiin liittyvän velanperintään.

Vuonna 2004 syntynyt Jonne Aaron Lumislahti tuomittiin teoista yhteensä viiden vuoden ehdottomaan vankeuteen. Kumpikin jälkimmäisen ryöstön rikostoverista sai 2 vuoden 1 kuukauden tuomiot.

Törkeiden ryöstöjen uhrille määrättiin maksettavaksi yhteensä 3000 euroa kärsimyskorvausta.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat