Veli iski sisartaan takapenkiltä retkikirveellä päähän – sivulliset pelastivat siskon kaupan parkkihallissa

Helsingin käräjäoikeus passitti 32-vuotiaan turkulaismiehen mielentilatutkimukseen. Murhan yrityksestä syytetty mies iski siskoaan useita kertoja retkikirveellä päähän kaupan parkkihallissa.

Teko tapahtui 10. elokuuta Helsingin Kalliossa. Turussa asuva veli oli tullut tapaamaan sisartaan. Tarkoitus oli viettää yhteistä aikaa siskon kotipaikkakunnalla Porvoossa.

He tapasivat Helsingissä, kun sisko vei aviomiehensä autolla satamaan. Sen jälkeen sisko ajoi auton Neljännen linjan Lidlin parkkihalliin ja veli jäi autoon takapenkille. Nainen kuvasi veljeään iloiseksi.

Kaupasta palattuaan nainen laittoi ruokakassin Nissan Qashqain etupenkille ja teki itselleen voileivän. Hän oli käynnistämässä autoa, kun veli iski takapenkiltä kirveellä ensimmäisen kerran.

Nainen luuli saaneensa sähköiskun, mutta huomattuaan kätensä roikkuvan verisenä tajusi että kysymys jostain muusta. Iskujen jatkuessa nainen menetti tajuntansa ja seuraavat muistikuvat olivat tapaturma-asemalta.

Todistajana kuultu sivullinen oli nähnyt viereisessä autossa miehen kurottautuvan takapenkiltä eteenpäin. Naisen ensimmäinen ajatus oli, että etupenkillä oli ehkä vauva turvaistuimessa.

Todistaja näki autostaan verisen naisen retkahtavan ulos. Veljen käsi oli ollut siskon kaulalla.

”Seuraamisen tunnetta”

32-vuotias syytetty kertoi oikeudessa kokeneensa seuraamisen tunnetta kolmen viikon ajan. Hän kertoi halunneensa teolla turvata siskoaan. Hän kertoi myös kuulleensa ääniä.

Mies kertoi hätääntyneensä kun sisko ei ensimmäisen iskun jälkeen pyörtynyt ja hän löi muutaman kerran lisää. Mies kuristi naista, jotta nainen pyörtyisi ja hän pääsisi lähtemään paikalta.

Kun nainen retkahti ulos autosta, sivullinen tuli väliin ja väkivalta loppui. Mies meni kuljettajan paikalle ja ajoi parkkihallista ulos.

Poliisi pysäytti auton Hämeentiellä, jolloin mies kertoi vain yrittäneensä auttaa siskoaan. Hän ei vaikuttanut millään tavalla aggressiiviselta, mikä oli ihmetyttänyt pysäytystilanteessa mukana ollutta poliisia. Häntä kuultiin todistajana.

Nainen sai vakavia vammoja ja toipuminen kestää pitkään.

Passitus mielentilaan

Aiemminkin vakavista mielenterveysongelmista kärsinyt syytetty kertoi, että vankilassa oli aloitettu lääkitys. Neljän viikon päästä hän oli alkanut ymmärtää, etteivät siskoon liittyneet ajatukset olleet todellisia. Hän arvioi itse olleensa psykoosissa.

Fiskarsin kirveen hän oli ostanut kolme päivää ennen tekoa Turun Motonetistä.

Oikeus katsoi välipäätöksessä, että veli oli lyönyt kirveellä siskoaan useita kertoja ja kuristanut yhdellä kädellä. Oikeus ei tässä vaiheessa ottanut rikosnimikkeeseen kantaa, vaan passitti miehen lääkärintodistuksiin nojaten mielentilatutkimukseen.

Jutun käsittely jatkuu mielentilan valmistumisen jälkeen. Mielentilatutkimuksessa selvitetään ymmärsikö syytetty tekonsa tekohetkellä. Sen tekeminen kestää useita kuukausia.

 

Lue myös:

    Uusimmat