Huuhkajien ottelussa kentälle rynnänneen joukon toiminta vaikutti suunnitelmalliselta – "Pojat eivät varmaan tajunneet, kuinka kalliiksi se voi heille tulla"

Suomen ja Ranskan välinen MM-karsintaottelu veti Helsingin Olympiastadionille lähes 32 000 katsojaa, eikä pienimuotoisilta järjestyshäiriöiltäkään vältytty.

Kaiken kaikkiaan tapahtumaa onnistuneeksi luonnehtinut Palloliiton tapahtumatoiminnan päällikkö Kalle Marttinen kommentoi MTV Urheilulle myös ottelun yhteydessä nähtyjä ikävämpiä ilmiöitä.

Ilmeisin harmillisista tapahtumista oli pienen väkijoukon ryntääminen katsomosta Olympiastadionin nurmelle ottelun jälkeen. Nuorten tavoitteena oli mitä ilmeisimmin mennä tapamaan idoleitaan, kuten Teemu Pukkia.

– Joukko nuoria ryntäsi kentälle. Halusivat ottaa selfieitä idoliensa kanssa. Valitettavasti se on väärä paikka niin tehdä. Saatiin heidät lähes kaikki kiinni ja toimitettiin heidät poliisille, Marttinen kertaa.

Usean juoksijan samanaikainen rynnäkkö ja pääsy kentälle oli Marttisen mukaan vaikea estää.

– Valitettavasti näin, me olimme kyllä varautuneet siihen, meillä oli henkilökuntaa ja järjestyksenvalvojia kentän laidalla. Vaikutti siltä, että he olivat ainakin osittain organisoineet sitä sillä lailla, että he tulivat laidan yli eri kohdista aika laajalta alueelta, jolloin kentälle pääsyn estäminen on pikkaisen vaikeampaa.

Toiminta oli siis ennalta suunniteltua?

– Kyllä se vaikutti siltä, ainakin osittain. Voi olla, että joku innostui menemään perään, kun oli nähnyt sinne juostavan, mutta ainakin osalla se oli selvästi suunniteltua.

– Käsittääkseni kaikki olivat suomalaisia. Pohjoiskaarteessa (järjestäytyneiden Suomen maajoukkueen kannattajien pääty) kaikki meni hyvin. Sieltä ei tullut ketään.

Tästä tapauksesta on mahdollisesti tulossa jotain sakkoa Kansainväliseltä jalkapalloliitolta Fifalta?

– On odotettavissa. Siellä oli Fifan ottelutarkkailija paikalla ja hän on luonnollisesti nämä laittanut raporttiinsa, joten oletettavaa on, että näistä voi sakkoa hyvinkin tulla. Koska nämä henkilöt on saatu kiinni, tulemme hyvin todennäköisesti hakemaan vahingonkorvausteitse sakkoja näiltä juoksijoilta.

Kaksi vuotta sitten Uefa rankaisi Suomea 10 000 euron sakolla, kun kansa valtasi kentän EM-kisapaikan varmistaneen Liechtenstein-voiton jälkeen. Tuolloin historialliseen saavutukseen yltänyt Suomi sai yleisen käsityksen mukaan Euroopan liitolta alennusta, jota Fifa ei tällä kertaa välttämättä ole halukas antamaan.

– Pojat eivät varmaan tajunneet, kuinka kalliiksi se voi heille tulla, Marttinen kommentoi.

"Todella vaarallinen leikki"

Toinen ikävä katsomoilmiö, joka saattoi monelta jäädä tiistaina huomaamatta, oli pelaajien häirintä vihreänvärisellä laserosoittimella. Niin Pukkia kuin Ranskan hyökkääjää Kylian Mbappéa osoiteltiin laserilla ottelun aikana.

– Pelin alussa muutaman kerran tuli osoittelua. Luulen, että saimme sen paikannettua, koska pienen partioinnin jälkeen se loppui aika lailla siihen. Todella ikävää, koska se voi olla todella vaarallista, jos se osuu silmään. Se on todella vaarallinen leikki.

Laserosoittimen käyttöä on esiintynyt jalkapallo-otteluissa aiemmin enemmän eteläisemmässä Euroopassa. Suomessa ilmiö on ollut harvinaisempi.

– Onneksi niitä ei hirveästi ole ollut. Meidän käsityksemme mukaan tämäkin tapaus oli kuitenkin kotiyleisön katsomonosasta, ei Ranskan kannattajien joukosta, Marttinen kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat