"Kollektiivinen vaikenemisen kulttuuri" ei jättänyt vaihtoehtoja – Veikkausliiga-seuran pomo perustelee kovaa ratkaisua: "Kaikki kärsivät tässä tapauksessa"

FC Lahti päätti sulkea stadioninsa kannattajakatsomon, kun sen kannattajien vieraspelimatkalla Tampereella paljastui epäilty pahoinpitelytapaus. Seuran puheenjohtaja Mika Halttunen sanoo "kamelin selän katkenneen".

FC Lahden kotistadionin kannattajakatsomo pysyy suljettuna ainakin ensi lauantain ottelussa AC Oulua vastaan. Kova ratkaisu on seurausta Lahden kannattajien toistuvasta häiriökäyttäytymisestä. Seuran puheenjohtaja Mika Halttunen sanoo viime lauantaina Tampereella tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn olleen viimeinen pisara.

Lahden kannattajamatkalla olleiden epäillään syyllistyneen Ilves-ottelun jälkeen pahoinpitelyyn kaupungilla, mutta tekijöiden henkilöllisyys ei ole tiedossa. Halttusen mukaan seura pyysi kannattajaryhmää tuomaan julki pahoinpitelyyn osallistuneiden henkilöiden nimet. Näin ei tapahtunut.

– Kymmeniä kannattajia oli mukana. On hirveän vaikea kuvitella, että kukaan ei tietäisi, mitä tapahtui. Tämä oli oikeastaan viimenen asia, joka katkaisi kamelin selän, Halttunen sanoo MTV Urheilulle.

– Toivoimme, että olisimme saaneet nämä henkilöt selville ja annettua heille porttikiellot tuleviin tapahtumiin. Jonkinlainen kollektiivinen vaikenemisen kulttuuri meillä näköjään on olemassa, jolloin ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin se, että kaikki kärsivät tässä tapauksessa. Valitettavasti näin.

Halttunen kertoo, että kannattajien kanssa on käyty keskustelua ei-toivotun häiriökäyttäytymisen kitkemisestä. Hän korostaa, että suurin osa kannattajista on "mukavia ja superhyviä ihmisiä", joiden kanssa keskustelyhteys on olemassa.

– Sitten tapahtuu näitä, että yksittäiset henkilöt tekevät ylilyöntejä, tässä tapauksessa rikollista toimintaa, mitä emme voi missään tapauksessa hyväksyä tai meidän värien alla tällaista nähdä tapahtuvan.

Tiedotteessaan seura viittaa myös edellisen kotiottelunsa tapahtumiin. Halttusen mukaan HJK:ta vastaan pelatussa ottelussa kannattajien häiriökäyttäytyminen liittyi törkeään kielenkäyttöön katsomossa.

– Lahdessa on ollut keskustelua chanteista (kannatushuudot tai -laulut). Eivät HJK-kannattajien chantit ja laulut ole sen parempia. Toivon, että päästäisiin eroon tästä kierteestä, se on kestänyt liian kauan. Eivät perheet halua tuoda lapsiaan kuuntelemaan kiroilevia ja solvaavia chantteja. Siitä on tullut paljon palautetta, että ei haluta tulla kuulemaan epäasiallisuuksia.

Halttunen ei halua haastattelussa kertoa yksityiskohtaisemmin, minkätyyppisistä huudoista on kysymys.

– Kaikki Lahden ja Klubin peleissä Lahdessa tai Helsingissä käyneet tietävät varmasti, mistä puhun.

Lahti julkaisi päätöksensä katsomonosan sulkemisesta tiistaina aamupäivällä. Iltapäivään mennessä Halttunen kertoo palautteen olleen pääsääntöisesti positiivista.

– Ihmiset ymmärtävät haasteen, joka on ollut. Ei tämä ole uusi asia. Tästä on puhuttu vuosien aikana, ja näitä on tapahtunut. Nyt sitten tietyllä tapaa seinä tuli vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja