Veikkaus: Näin tunnistautumispakko on vaikuttanut Loton pelaamiseen

Lottoa ei ole enää pariin kuukauteen päässyt pelaamaan ilman tunnistautumista.

Tunnistautumispakko ulottui koskemaan kaikkia kuponkipelejä 15. toukokuuta 2023, minkä jälkeen uusia pelaajia on rekisteröitynyt Veikkaukselle useita tuhansia joka viikko. Kaikkiaan Veikkauksella on tällä hetkellä noin 2,4 miljoonaa rekisteröitynyttä asiakasta.

Vuonna 2019 Veikkaus arvioi, että pakollinen tunnistautuminen vähentäisi pelaamista 30–40 prosenttia. Tarkat luvut kuponkipelien tunnistautumispakon jälkeisistä kuukausista julkistetaan vasta osavuosiraportissa arviolta elokuun lopussa, mutta suuria muutoksia määrässä ei Veikkauksen tiedottaja Minna Sundholmin mukaan ole tapahtunut.

– Loton osalta pelaajamääristä voidaan tässä vaiheessa todeta, että kun verrataan viime vuoden viikkojen 23–28 suurin piirtein samaa kokoluokkaa olevien pottiviikkojen asiakasmääriä, laskua on tähän vuoteen arviolta vain viisi prosenttia eli varsin vähäinen määrä, Sundholm sanoo.

Sundholm korostaa, että kyseessä on vasta arvio, sillä viime vuonna pelaaminen oli vielä mahdollista myös ilman tunnistautumista. 

– Tunnistautumispakko totta kai näkyy jonkin näkyy tuotoissa. Mitään ennakoitua suurempaa negatiivista muutosta ei ole havaittu. Toki aikaa on kulunut vasta vähän. Pidemmän aikavälin muutoksia voi tarkastella vasta myöhemmin, Sundholm sanoo.

Sundholmin mukaan Lottoa ja Eurojackpotia pelataan Veikkauksessa yhteensä keskimäärin yli kymmenellä miljoonalla eurolla viikossa, ja eniten pelaajien määrään vaikuttavat viikoittain vaihtelevat päävoittojen suuruudet. 

Noin miljoonan pelaajan huippuvuosista pelaajien määrä on joka tapauksessa vähentynyt, sillä nykyään Suomessa lottoaa viikoittain noin 700 000 ihmistä.

– Pelaajamäärät sinänsä eivät ole laskeneet, vaan lottopelien sisällä on tapahtunut siirtymää. Eurojackpotin suosio on kasvanut, ja siihen on tullut toinen viikkoarvonta, Sundholm selittää.

"Peliautomaattien tuotto tippunut merkittävästi"

Pidempiaikaista kokemusta tunnistautumisen vaikutuksesta Veikkauksella on peliautomaateista. Niillä pelaaminen on vaatinut tunnistautumisen jo tammikuusta 2021 lähtien.

– Peliautomaattien tuotto on tippunut sen jälkeen merkittävästi, Sundholm kertoo.

Sundholmin mukaan muutos ei kuitenkaan johdu vain tunnistautumisesta vaan useamman tekijän yhteisvaikutuksesta. 

– Peliautomaattien määrää on vähennetty radikaalisti. 

Suomessa on enää alle 9 000 automaattia, jotka on sijoitettu noin 4 500 myyntipaikkaan. Lisäksi samaan aikaan tunnistautumispakon kanssa osunut koronapandemia ja pelipaikkojen sulkeminen vaikuttivat tuottoihin suuresti. 

HS uutisoi eilen, että pelaamisen vähentyminen on johtanut tänä vuonna peliautomaattien poistamiseen kaupoista myös kauppiaiden toimesta.

Sundholm huomauttaa, että tunnistautumispakkoa peliautomaateilla ja kuponkipeleissä on melko vaikea verrata siksikin, että peliautomaateille tullessaan tunnistautuminen oli pelaajille täysin uutta. 

– Nyt asiakkaat ovat jo tottuneet asiaan. 

Kuponkipeleissäkin on voinut tunnistautua jo pitkään ennen kuin siitä toukokuussa tuli pakollista. 

– Tunnistautumisella onkin ollut huomattavasti pienempi vaikutus kuponkipelien pelaamiseen kuin peliautomaateilla vuonna 2021. Tämä nähdään jo nyt esimerkiksi Loton pelaajamäärien hyvin vähäisestä muutoksesta, Sundholm sanoo.

Huolenpitosoittoja riskipelaajille

Perimmäisenä syynä tunnistautumispakkoon on vuonna 2022 uudistunut arpajaislaki, jolla tähdätään ongelmapelaamisen ja siitä aiheutuvien haittojen vähentämiseen.

Lakimuutoksen myötä Veikkaus otti käyttöön esimerkiksi tappiorajat, jotka koskevat kaikkea tunnistautunutta pelaamista. Pelaamisen vuositappioraja on 15 000 euroa, mikä tarkoittaa, että asiakas voi jäädä tappiolle enintään 15 000 euroa kalenterivuoden aikana. 

Vuorokausi- ja kuukausikohtaiset tappiorajat asiakkaan täytyy asettaa itse, mutta niissäkin on Veikkauksen määrittämät katot.

– Niin sanotuissa nopearytmisissä peleissä eli esimerkiksi peliautomaateilla vuorokausikohtainen tappioraja on enintään 500 euroa ja kuukausikohtainen tappioraja 2 000 euroa. Nämä molemmat ovat myös 15 000 euron vuositappiorajan sisällä.

Ongelmapelaamiseen puututaan myös niin sanotuilla huolenpitosoitoilla: jos pelaamisdata antaa viitteitä riskipelaamisesta, Veikkauksen asiakaspalvelun työntekijä soittaa pelaajalle. Keskustelun tarkoituksena on saada ihminen "pysähtymään oman pelaamisensa äärelle" ja harkitsemaan sen rajoittamista tai ammattiavun hakemista.

– Näistä puheluista on tullut varsin positiivista palautetta. Asiakkaat ovat myös tehneet muutoksia esimerkiksi pelirajoihinsa huolenpitosoittojen myötä. Ne siis todellakin toimivat tarkoituksessaan, Sundholm sanoo.

Kohta arpaakaan ei saa tunnistautumatta

Kun raaputusarpojenkin ostaminen alkaa vaatia tunnistautumista 1. tammikuuta 2024 alkaen, mitään Veikkauksen peliä ei pääse enää pelaamaan tunnistautumatta.

Tunnistautuminen edellyttää ensin rekisteröitymistä Veikkauksen asiakkaaksi. Tämän yhden rekisteröitymiskerran jälkeen tunnistautuminen onnistuu jatkossa joko Veikkaus-, ajo-, henkilö- tai Kela-kortilla tai Veikkauksen mobiilikortilla.

Sundholmin mukaan tunnistautumispakosta on tullut Veikkaukselle jonkin verran palautetta, mutta suomalaiset tuntuvat jo tottuneen siihen monessa paikassa.

– Toki aina löytyy parannettavaa. Meille on tullut todella paljon palautetta esimerkiksi siitä, että myyntipaikoissa porukoiden kestopalaaminen poistui tunnistautumisen myötä. Tulevana syksynä tuommekin sen takaisin, Sundholm kertoo.

Tunnistautumisen hyöty: voitot löytävät kotiin

Yksi merkittävä tunnistautumisen hyöty on, että voitot maksetaan automaattisesti asiakkaan peli- tai pankkitilille eivätkä ne jää lunastamatta unohduksen tai laiskuuden takia.

Viime vuonna lunastamattomia voittoja kertyi 3,6 miljoonan euron edestä. Pelkästään Loton voittoja oli tästä noin miljoona euroa. Summa koostuu suurimmaksi osaksi muutamien eurojen voitoista.

– Se kuponki vain unohtuu tarkistaa tai sitten asiakas ajattelee, että euron tai kahden voitto on niin pieni, että ei jaksa käydä sitä lunastamassa, Sundholm sanoo.

– Jatkossa tiedämme kaikista peleistä, kuka ne on pelannut, ja voimme kontaktoida asiakkaita voittojen lunastuksesta. Esimerkiksi myyntipaikoissa pelatuissa yli 2 000 euron voitoissa, jotka ennen tilille maksua vaativat vielä henkilöllisyyden todentamista Veikkauksen verkkopalvelussa tai Veikkauksen omissa pelisaleissa, voimme ottaa yhteyttä asiakkaseen ja muistuttaa tästä. 

Anonyymisti pelattaessa isompiakin potteja on jäänyt lunastamatta. 

– Esimerkiksi viime vuoden kesäkuussa pelattiin Tampereella yli 60 000 euron lottovoitto, jonka lunastusaika päättyi tämän vuoden kesäkuussa, Sundholm sanoo.

Kaikkien aikojen suurin lunastamaton Veikkaus-voitto on vuodelta 1995, jolloin Lotossa osui 14 miljoonan markan eli nykyrahassa noin 2,4 miljoonan euron potti Vantaalla pelattuun peliin. Voittajaa kuuluteltiin mediankin kautta, mutta hän ei koskaan ilmestynyt.

Toiseksi suurin lunastamaton voitto, 1,7 miljoonaa euroa, tuli Helsingissä pelatusta Jokerista vuonna 2000. 

Tällä hetkellä etsitään elokuussa 2022 Kontiolahden K-Marketissa pelannutta Vakio-veikkaajaa, jonka yli 25 000 euron voiton lunastusraja tulee vastaan elokuussa. 

Kontiolahdella neljän miehen kaveriporukka on lotonnut vuodesta 1971 alkaen 2:01
Katso myös: Kontiolahdella neljän miehen kaveriporukka on lotonnut vuodesta 1971 alkaen

Veikkauksen monopoli murenee

  • Petteri Orpon hallitus on ottanut hallitusohjelmassa yhdeksi tavoitteekseen Veikkauksen monopolin purkamisen.  Tämä tapahtuisi avaamalla rahapelijärjestelmää kilpailulle online-kasinopelien ja online-vedonlyönnin osalta viimeistään 1. tammikuuta 2026. Lotto ja rahapeliautomaatit sen sijaan kuuluisivat jatkossakin Veikkauksen monopolin piiriin.

  • Viime vuonna Veikkauskin ilmoitti suhtautuvansa monopolin purkamiseen myönteisesti. Se arvioi, että jo nyt valtaosa nettipelaamisesta tapahtuu suomalaisen järjestelmän ulkopuolella ja että lisenssimalli parantaisi Veikkauksen liiketoiminnallista asemaa. 

Lue myös:

    Uusimmat