Veikkauksen mainoskohu: Peliautomaatteja vastustava kansalaisaloite nousuun, Veikkaus tekee automaateilla miljoonavoitot – ”Pelaamisen koukuttavin muoto”

Velkavankeus peliriippuvuudesta 8:33

Rahapeliautomaattien poistoa kaupoista, kioskeista, ravintoloista ja huoltoasemilta vaativa kansalaisaloite lähti tuntuvaan nousuun tällä viikolla.

Viime maaliskuun lopussa jätetty aloite kasvoi viime viikonloppuun saakka melko tasaisella kasvukäyrällä runsaaseen 17 000 allekirjoitukseen.

Viime sunnuntaista perjantaipäivään allekirjoitusten määrä pomppasi noin 30 prosenttia yli 22000 allekirjoitukseen. Aloitteen suosion tuntuva kasvu ajoittuu laajaan julkiseen keskusteluun, joka virisi Veikkauksen epäonnistuneesta mainonnasta.

Kansalaisaloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi, jos se on kerännyt vähintään 50 000 allekirjoitusta kuuden kuukauden kuluessa.

35-vuotias Jenna kertoo tehneensä rikoksia peliriippuvuuden vuoksi

Porilainen 35-vuotias Jenna Mäkelä on yksi kansalaisaloitteen vireillepanijoista.

– Kansalaisaloitteen taustalla on rahapeliriippuvuuden kokemusasiantuntijoita, eli toipuneita rahapeliriippuvaisia tai heidän läheisiään, Mäkelä kertoi.

Mäkelä on itsekin entinen rahapeliriippuvainen. Nykyisin hän toimii Porin kaupungin tehtävissä rahapeliriippuvuuden kokemusasiantuntijana.

Mäkelä kertoo, että rahapeliriippuvuus johti hänen kohdallaan suuriin velkoihin ja ongelmiin.

– Olen myös tehnyt rikoksia, eli otin lainaa läheisten nimiin. Suurin osa meni loppuvaiheessa nettikasinoille, mutta rahapelikoneet ovat kulkeneet siinä mukana. Aloitin rahapelikoneilla alle 10-vuotiaana.

Mäkelän mukaan kansalaisaloitteen tarkoituksena on auttaa Veikkausta toteuttamaan sen arpajaislaissa määriteltyä tehtävää, eli pelihaittojen ehkäisemistä ja vähentämistä.

– Rahapeliautomaatit ovat pelaamisen koukuttavin muoto, Mäkelä sanoi.

Mäkelän mielestä yhteiskunnan pitäisi tukea riippuvuudestaan pois pyrkiviä eikä syöstä heitä takaisin riippuvuuteen.

Peliautomaateista Veikkaukselle miljoonavoitot

Uuden Suomen mukaan peliautomaattien poisto kaupoista, kioskeista, ravintoloista ja huoltoasemilta olisi kova taloudellinen isku Veikkaukselle.

Peliautomaattien niin sanottu pelikate eli Veikkaukselle kertyvä voitto on noin 570 miljoonaa euroa vuodessa, kun yhtiön liikevaihto oli vuonna 2018 reilut 3 150 miljoonaa euroa eli noin kolme miljardia euroa ja kaikkien pelien pelikate noin 1 759 miljoonaa euroa.

Veikkauksen varatoimitusjohtaja Velipekka Nummikoski kertoi Uudelle Suomelle, että jos peliautomaatit poistettaisiin kaupoista ja niihin syötetty raha ei siirtyisi mihinkään muuhun yhtiön peliin, häviäisi järjestöjen saamasta potista noin 300 miljoonaa euroa. Nykyisellään Veikkaus jakaa avustuksensaajille noin miljardi euroa vuodessa.

Veikkaus valmistautuu parhaillaan hajasijoitettujen peliautomaattien pakolliseen tunnistautumiseen, jonka on määrä tulla voimaan arpajaislain uudistamisesta annetun esityksen mukaisesti vuoden 2022 alussa.

Lue myös:

    Uusimmat