Veikkauksen mukaan laajempi tunnistautuminen vähentäisi ongelmapelaamista 500 miljoonalla eurolla – tutkijan arvio on synkempi

1:58
Lotto vaatii pian tunnistautumista, pelikoneet eivät poistu kaupoista

Veikkauspelien pakollinen tunnistautuminen on laajenemassa lähivuosina muun muassa lottoon ja raaputusarpoihin. 

Pakollinen tunnistautuminen on tuttua jo pelikoneilta ja Veikkauksen nettipeleistä, mutta hallituksen tänään eduskunnalle antaman esityksen mukaan muussakin pelaamisessa on tunnistauduttava viimeistään vuoden 2023 alussa. 

Jatkossa lottokuponkiakaan ei saisi ostaa tunnistautumatta. 

– Matkaa, joka on lähtenyt liikkeelle jo 2017 nettipelaamisesta, viedään systemaattisesti eteenpäin. Maali on 2023 lopulla, jolloin myös pahviarvat ovat tunnistautumisen takana, Veikkauksen varatoimitusjohtaja Velipekka Nummikoski kuvailee. 

Nummikosken mukaan tunnistautumisen lisääminen vähentäisi pelaamista huomattavasti.

– Kaikkinensa lasketaan että tämä vähentää rahapelaamista 500 miljoonalla eurolla, Nummikoski kertoo.

Ulkomaisille pelialustoille valuu satoja miljoonia

Veikkauksen monopolin vahvistamiseksi hallituksen esitys muun muassa mahdollistaisi maksuliikenne-estoja ulkomaisille peliyhtiöille. Käytännössä esimerkiksi voittoja ei voisi enää lunastaa ulkomaisilta pelisivustoilta. 

Tutkijan mukaan perinteisten rahapeliautomaattien suosio on yhä vahvaa, mutta myös nettipelaaminen on yleistynyt viime vuosina.

– Kyllä niiden suosio on ollut kasvussa, ja myös sinne hävitty rahanmäärä on kasvanut viimeisen viiden vuoden aikana, kertoo THL:n erikoistutkija Jani Selin

Arviolta noin kuusi prosenttia suomalaisista pelaa ulkomaisilla pelisivustoilla. 

– Pelaajien väestömäärä on pieni, mutta kuitenkin hävitty rahamäärä on noin 200–300 miljoonaa euroa vuodessa, Selin kertoo. 

Pelikoneisiin ei puututa

Myös mainonnan valvontaa halutaan tehostetaa. Muiden kuin Veikkauksen rahapelien markkinoinnista voisi seurata vähintään 500, korkeintaan 40 000 euron seuraamusmaksu.

Esityksessä ei kuitenkaan ehdoteta peliautomaattien poistamista kaupoista ja kioskeista, vaikka tätä oli esittänyt joukko tutkijoita muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sekä Helsingin yliopistolta.

Selinin mukaan esityksessä on tuotu toimivia keinoja niille, jotka jo kärsivät ongelmapelaamisesta, mutta puutteitakin on. 

– Kaikkein haitallisimmiksi tiedettyjen rahapeliautomaattien korkeaan saatavuuteen ei olla puuttumassa, Selin huomauttaa.

– Tämä tarjoaa jo haittoja kokeneille työkaluja hallita omaa pelaamistaan paremmin, mutta varsinaisia ehkäiseviä toimia tähän lakiesitykseen ei liity, hän summaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja