Kela arvioi asiakkaan saavan veikkausvoittoja – jätti toimeentulotuen maksamatta

Apulaisoikeusasiamies puuttui asiaan tuoreessa ratkaisussaan.

Apulaisoikeusasiamies Mikko Sarja on ottanut kantaa Kelan menettelyyn, jossa esimerkiksi veikkausvoitot on huomioitu myöhemmissä toimeentulotukilaskelmissa ja sitä myöten ratkaisuissa.

Apulaisoikeusasiamiehelle kantelun tehneen henkilön mukaan Kela arvioi hänen joulukuussa 2021 saamansa veikkausvoiton ja yksityisen avustuksen perusteella, että hän saisi nuo kyseiset tulot myös tammi- ja helmikuussa. Arvioidut veikkausvoittotulot ja avustukset lisättiin laskelmaan eikä kantelijalle jäänyt toimeentulotukea maksettavaksi.

Kanteluajankohtana voimassa olleessa Kelan sisäisessä etuusohjeessa todetaan pelivoitoista ja avustuksista muun muassa, että jos hakijan ansiotulon määrä vaihtelee kuukausittain, eikä riittävää selvitystä hakemiskuukauden aikana tosiasiallisesti maksettavista ansiotuloista vielä päätöstä tehtäessä saada, voidaan laskelmalla huomioitavan ansiotulon määrä arvioida.

Ohjeen mukaan myös muuta tuloa kuin ansiotuloa, kuten avustuksia tai pelivoittoja, voidaan arvioida.

Apulaisoikeusasiamiehen mukaan vaikuttaa siltä, että Kela arvioi etuusohjeidensa mukaisesti tuloa etukäteen eikä huomioi sitä, onko tulo asiakkaan käytettävissä tai onko arvioidun tulon huomioiminen kohtuullista.

Kelan etuusohje oikeudellisesti sitomaton

Apulaisoikeusasiamiehen mukaan viranomaisen oikeudellisesti sitomattomilla ohjeilla ei voi rajoittaa yksilön oikeutta laissa säädettyihin palveluihin ja tukitoimiin.

– Toimeentulotukilaissa ei ole säännöstä, joka oikeuttaisi sellaisten tulojen käyttämistä toimeentulotuen laskelmassa, joita asiakkaalla ei ole tosiasiallisesti käytettävissään, apulaisoikeusmies toteaa.

Apulaisoikeusasiamies on pyytänyt Kelaa ilmoittamaan toimenpiteistään päätöksen johdosta. Lisäksi apulaisoikeusasiamies esitti sosiaali- ja terveysministeriön arvioitavaksi, liittyykö toimeentulotukilain sääntelyyn muutostarpeita.

Kelan oikaisuvaatimuskeskus oikaisi päätöksen myöhemmin kantelijan toimittaman tiliotteen perusteella ja arvioidut veikkaustulot poistettiin tuloista.

 

Lue myös:

    Uusimmat