Mainos

Vedet vielä keskimääräistä lämpimämpiä

Suomen ympäristökeskuksen katsaus kertoo, että keskimäärin tänä kesänä satoi normaalisti.

Heinäkuun lopun sateinen sää on viilentänyt helteen lämmittämiä vesiä, mutta Etelä- ja Keski-Suomessa vedet ovat kuitenkin edelleen 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpiä.

Suomen ympäristökeskuksen Syken valtakunnallisen katsauksen mukaan järvien pinnat ovat lievässä nousussa lähes koko maassa. Pohjavedet ovat edelleen keskimääräistä matalammalla etenkin länsirannikolla. Mikäli elokuussa vältytään runsailta sateilta, vedenpinnat pysyvät ennusteen mukaan tavanomaisina koko maassa.

Heinäkuun alkupuolisko oli lähes ennätyskuiva muun muassa Vuoksessa ja Kyrönjoella sekä Vantaanjoella ja Kymijoella. Vain Pohjois-Suomen vesistöt saivat hieman runsaammin sadetta. Loppukuusta tilastot normalisoituivat. Koko kuukauden sadanta poikkesi keskimääräisestä eniten Paatsjoella (+52%) ja Vantaanjoella (-35%). Näitäkään poikkeamia ei voi pitää huomattavina, koska heinäkuun sadeolot vaihtelevat vuosittain suuresti. Koko maassa vettä tuli 76 mm. Se on hyvin lähellä vuosien 1971-2000 jakson keskiarvoa, joka on 74 mm.

Viime vuoden ennätysmärässä heinäkuussa koko maan sateen keskiarvo oli 125 mm. Kuurosateet aiheuttivat heinäkuussa tulvia erityisesti Etelä-Pohjanmaan vesistöjen yläosissa, missä kuukauden 16.-25. päivien sateiden määrä ylitti paikoin jopa 150 mm. Muuallakin esiintyi paikallisia tulvia pienissä vesistöissä rankkojen kuurojen jälkeen.

Viime aikaiset sateet ovat pienentäneet maankosteuden vajetta koko maassa. ja runsaat sateet voivat kasvattaa jokien virtaamia ja pienempien järvien vedenkorkeuksia nopeastikin. Näin on käynyt jo Etelä-Pohjanmaan joilla. Pääosin Etelä-Suomen ja Pohjanmaan jokien virtaamaan pysyvät kuitenkin Syken ennusteen mukaan elokuussa lähellä kesän tyypillisiä pieniä arvoja ilman sateita.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.