Vauvoja sairaalassa RS-viruksen takia - "Influenssa ei kauheasti tunnu tähän verrattuna"

Helsingin Lastenklinikalta kerrotaan epidemian jylläävän nyt täysillä. RS-virus käy läpi koko maan ja on hankalin pienimmille vauvoille.

Miia Hyötyläinen silittää hellästi 2,5 kuukauden ikäistä poikaansa. Olavi yskii, mutta pahin on jo ohi.

– Oikeastaan ensin oli perusflunssan oireet eli kovasti tukkoisuutta ja räkää. Sitten alkoi olla tuskainen olo. Terveyskeskuslääkärin kautta tulimme tänne Lastenklinikalle ja jäimme seurantaan. Aluksi poistettiin räkää ja limaa rööreistä, Miia Hyötyläinen kertoo.

Erikoislääkäri Eeva Salo kertoo, että Helsingin Lastenklinikalla on hoidossa noin kymmenen Olavin kaltaista pientä potilasta.    

– RSV-kausi on nyt ja se on niin voimakas, että influenssa ei kauheasti tunnu siihen verrattuna. Potilaita alkoi tulla meille marraskuun lopussa ja nyt ollaan kovassa vauhdissa, Eeva Salo sanoo.

RS-virus vaarallisin pienille vauvoille 2:00

 Influenssa vai RS-virus?

 – Influenssa alkaa yleensä kovalla kuumeella. RS-virus aiheuttaa alkuun yskää, nuhaa ja kurkkukipua. Osalla pienistä lapsista se pahenee hengitysvaikeuksiksi, Salo sanoo.

Lääkäriin onkin syytä hakeutua, jos lapsella on selviä hengitysvaikeuksia. 

– Sairaalahoitoon päätyvillä lapsilla on ennen kaikkea hengitysvaikeuksia ja runsaasti limaa. Jos ihan pienen pikkuvauvan nenä on täynnä limaa, niin hän ei kerta kaikkiaan pysty syömään.

– Vaarallisin tauti on alle 3 kuukauden ikäisillä, ennenaikaisesti syntyneillä ja jollain tavoin perussairailla pikkulapsilla. Jos alle 2 kuukauden ikäisellä vauvalla on kuumetta, lääkäriin lähdetään aina, Eeva Salo muistuttaa.

Sairaalassa huolehditaan lapsen hapen- ja ravinnonsaannista.

Erikoislääkäri Salo opettaa kuinka kädet desinfioidaan 0:33

Influenssarokote tehonnut

RS-viruksesta kärsiviä lapsia on hoidettu Lastenklinikalla viime aikoina huomattavasti enemmän kuin influenssaa potevia.

– Vaikuttaa siltä, että influenssarokote on tehonnut. Meillähän on sama kanta kuin viime vuonna vallitsevana tällä hetkellä ja siitä viime vuotisesta rokotuksesta on jonkin verran suojaa.

– Nyt rokote on onneksi otettu paremmin vastaan, joten niin hankalia influenssatapauksia meillä ei ole ollut, eikä toistaiseksi niin pahoja jälkitauteja. RS-virukseen sen sijaan ei ole vielä rokotusta. Sitä on yritetty kehittää vuosia, erikoislääkäri Eeva Salo kertoo.

Noin joka neljäs lasten flunssista on RS-viruksen aiheuttama. Aikuisetkin saavat RS-viruksen ja sairastavat flunssan. Vanhuksille virus voi olla kohtalokas. 

 – Sen jälkeen tai siihen liittyneenä todetaan myös lisääntynyttä kuolleisuutta.  Ennen kaikkea sen takia, että vanhukset saavat jälkitauteja kuten keuhkokuumeen, Salo sanoo.

Iskee joka toinen vuosi

– Meillä on 80-luvun alusta saakka tilastot, joista näkee, että RS tulee kuin kello joka toinen vuosi, Eeva Salo kertoo. 

Syytä siihen, miksi yksi vuosi jää väliin, ei tiedetä.

– Keski-Euroopassa se on joka vuotinen ilmiö ja meilläkin pikkuisen muuttunut. Aina parittoman vuoden keväällä tulee pienempi epidemia ja sitten seuraavana talvena joulun aikaan isompi epidemia, joka on nyt.

Olavi joutui RS-viruksen takia sairaalaan vielä toisenkin kerran.

– Olavin olo oli jo menossa parempaan päin, mutta sitten nousi kova kuume, ja huolestuimme. Tulimme tänne ja selvisi, että tulehdusarvot ovat koholla ja keuhkoissa näkyi joitain varjoja. Kyse oli keuhkokuume-epäilystä RS-viruksen jälkitautina, Miia Hyötyläinen kertoo.

Antibioottien ja sairaalayön jälkeen Olavi pääsi lähtemään äidin kanssa kotiin.

– Kuumeen noustessa tuntui, että hänellä oli kurja olla. Nyt näyttää, että parempaan on menossa. Olavia vähän jo naurattaakin, Miia Hyötyläinen hymyilee.

 

Lue myös:

    Uusimmat