Mainos

Vauvaperheessä kärsittiin kovasta yskästä viikkotolkulla – lääkärit eivät osanneet edes epäillä hinkuyskää: "Pelkäsimme lapsemme tukehtuvan"

Katja Arpalo ja Tom Nylund kaipaavat jo kipeästi sitä, että koko perhe saisi nukkua yöt normaalisti. Viimeiset lähes kaksi kuukautta se on ollut mahdotonta, kun perheessä kukin vuorollaan on yskinyt niin paljon, että se on vienyt unet ja energiat.

Toissa viikolla yskän syy viimein selvisi, kun Helsingin Lastenklinikan lääkäri diagnosoi perheen vauvalla hinkuyskän.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan hinkuyskä on bakteerin aiheuttama infektio, jonka tyypillinen oire on jopa useita viikkoja kestävä puuskittainen, tikahduttava yskä. 

Hinkuyskän vakavimmat muodot esiintyvät pienillä lapsilla, joilla tauti voi olla hengenvaarallinen.

Ensimmäisenä sairastui perheen 3-vuotias esikoispoika marraskuun lopussa.

– Hänelle tuli ensin yskää, sitten minulle ja seuraavana kahden kuukauden ikäiselle vauvallemme, Katja Arpalo kertoo.

Vanhemmat veivät lapsiaan lääkäriin ensimmäisen kerran joulukuun alussa. Myös perheen äiti kävi lääkärissä omien oireidensa vuoksi.

Yhteensä vauvaa käytettiin yksityisellä lääkäriasemalla kolme kertaa. Yksikään yksityisistä lääkäreistä ei diagnosoinut hinkuyskää.

– Kukaan lääkäreistä ei lähtenyt edes miettimään sitä vaihtoehtoa, että kyse voisi olla hinkuyskästä, joka voi olla hengenvaarallinen vauvoille. Kaikki puhuivat rs-viruksesta ja oireet pistettiin sen piikkiin, Arpalo sanoo.

– Meille on vähän hämärän peitossa se, milloin tauti on alkanut. Se on ainakin selvää, että viimeisillä lääkärikäynneillä vauvalla oli jo hinkuyskä.

Rokote ei suojaa täydellisesti

Perheen vanhemmat ja esikoispoika on rokotettu hinkuyskää vastaan. Tyttövauva olisi saanut rokotteen rokoteohjelman mukaisesti täyttäessään kolme kuukautta tammikuun alussa.

– Periaatteessa ensimmäisellä lääkärillä oli pieni epäilys hinkuyskästä, mutta hän kysyi onko minut rokotettu sitä vastaan, ja kun hän kuuli että on, niin se poissulki hänen mielestään hinkuyskän, Arpalo sanoo.

Hinkuyskärokotteen teho ei ole kuitenkaan täydellinen, ja rokotettukin lapsi tai aikuinen voi sairastua hinkuyskään. Terveyskirjaston mukaan tällöin puhutaan niin kutsutusta epätyypillisestä taudinmuodosta.

– Olen nyt lukenut paljon tästä taudista ja laumasuoja toteutuu vain, kun riittävä määrä ihmisiä on rokotettu sitä vastaan. Rokottamattomuus on varmasti yksi syy siihen, että hinkuyskää esiintyy aina ajoittain, Arpalo kertoo.

Pienillä lapsilla jopa hengenvaarallinen

Hinkuyskä on bakteerin aiheuttama keuhkoputkitulehdus, jonka tyypillinen oire on jopa useita viikkoja kestävä puuskittainen, tikahduttava yskä. Taudilla on pelottava maine sen aiheuttaman hengitysvaikeuden vuoksi.

Tyypillinen puuskittainen yskä ilmenee noin 1-2 viikon kuluessa ensi oireista. Puuskat esiintyvät etenkin öisin ja ne voivat päättyä limaoksenteluun.

Hinkuyskän vakavimmat muodot esiintyvät pienillä lapsilla, joilla tauti voi olla hengenvaarallinen. Jos rokottamaton imeväinen saa tartunnan, seurauksena on ns. tyypillinen (vaikea) hinkuyskä, joka alkuvaiheessaan muistuttaa tavallista flunssaa.

Päivien kuluessa yskiminen pahenee niin, että lapsen on yskänkohtauksen aikana vaikea saada henkeä, hänen ihonvärinsä muuttuu kohtauksen aikana sinertäväksi ja hengitys vinkuu. Hinkuyskään voi joskus liittyä myös imeväisen hengityskatkoksia.

Hinkuyskää esiintyy myös kouluikäisillä lapsilla ja aikuisilla.

Hinkuyskä diagnosoidaan Suomessa vuodessa parillasadalla ihmisellä, joista imeväisiä on 10–20.

Lähde: Duodecim Terveyskirjasto, THL

Sairaalassa osattiin diagnosoida

Yksityisellä lääkäriasemalla vanhemmille sanottiin, että he voivat antaa vauvalle astmalääkettä, joka helpottaa hengitystä. Ylipäätään perhe sai erilaisia näkemyksiä siitä, mikä voisi helpottaa pienen oireita.

Mikään ei kuitenkaan tehonnut.

Lopulta tammikuun alussa vauvan kunto oli niin huono, että vanhemmat veivät hänet Lastenklinikalle.

– Meillä oli kova huoli vauvasta ja katsoimme, että hän rupeaa hiipumaan käsiin. Öisin valvoimme hänen hengitystään, kun se oli niin vaikeaa.

Arpalo ja Nylund antavat suuret kiitokset Lastenklinikan henkilökunnalle.

– He hoitivat asian viimeisen päälle. Olimme ensin yhden yön sairaalassa ja vauvasta otettiin hinkuyskätestit. Seuraavana päivänä pääsimme kotiin ja meille soitettiin perään ja kerrottiin, että testien mukaan kyse on hinkuyskästä, Nylund kertoo.

Perhe palasi vauvan kanssa sairaalaan vielä kahdesti tämän jälkeen. Molemmilla kerroilla tyttövauvaa pidettiin sairaalassa kaksi yötä tarkkailussa.

Hinkuyskään liittyy voimakkaasti limaisuutta, joka vaikeuttaa erityisesti pienimpien hengitystä. Sairaalassa oli kotia enemmän keinoja helpottaa pikkuisen vointia.

Vauvan vahvarakenteisuus auttoi

Perheessä yskitään edelleen ja pahin yskä on vauvalla, mutta hänkin on toipumaan päin.

– Tyttö on jo päässyt pahimman yli. Sairaalassa juttelimme vanhan hinkuhoitajan kanssa, ja hän kertoi meille tarkasti taudinkulun. Tiedämme, että kohta tauti on ohi, Arpalo sanoo.

Vanhemmat ovat luonnollisesti helpottuneita siitä, että heidän kaksi lastaan ovat paranemassa ja tauti alkaa olla voitettu. He toivovat kuitenkin, että lääkärit kiinnittäisivät tarkempaa huomiota oireisiin ja osaisivat epäillä myös tauteja, jotka ovat Suomessa jo harvinaisempia.

– Lastenklinikalta meille sanottiin, että he aikovat huomauttaa yksityistä sektoria siitä, että hinkuyskätapaukset on osattava diagnosoida, Nylund sanoo.

– Ei ihminen halua kuulla lääkärissä, että nyt on flunssaa liikkeellä. Tiedän nyt, että hinkuyskän diagnosointi on vaikeaa, mutta sitä pitäisi silti osata epäillä ja tutkia. Moni ei tiedä, että hinkuyskää on edelleen olemassa, mutta siitäkin pitäisi puhua, Arpalo sanoo.

Arpalon mukaan hänellä ei ole koskaan aiemmin ollut lähellekään yhtä kovaa yskää kuin nyt oli.

– Se yskä ja limaisuus on jotain aivan käsittämätöntä. Ja meidän tapaus oli vielä suhteellisen helppo. Vanhempana pelkää silti, että lapsi tukehtuu käsiin, kun henki ei kulje ja hän on aivan sinertävä, hän kertoo.

– Onneksi tyttövauvamme on vahvarakenteinen ja syntyi täysiaikaisena, se auttoi tässä taudissa. Vauvat eivät jaksa hengittää ja yskiä kuten isommat eikä pienempi vauva välttämässä olisi selvinnyt tästä, Nylund sanoo kiitollisena. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.