”Vauva ei voi olla lastensuojelun asiakas, ennen kuin hän on syntynyt” – millainen äiti saa lapsensa mukaan vankilaan?

Rikostuomiotaan vankilassa suorittaville vanhemmille on olemassa erillinen perheosasto, joka sijaitsee Vanajan vankilassa. Mutta millaiset vanhemmat saavat lapsen mukaansa vankilaan – ja miten lapsen arki siellä sujuu?

Äiti herää aamuisin kello seitsemän. Lapsi heräilee omia aikojaan. Sitten syödään aamupalaa, hoidetaan aamutoimet. Yhdeksältä lapsi viedään aamupiiriin: leikitään ja lauletaan, jutellaan päivän toiminnasta.

Nyt ei olla päiväkodissa. Kaikki tämä tapahtuu vankilassa.

– Äitejä asuu vankeina varmaankin melkein joka vankilassa, mutta Suomessa lapsia voi olla mukana vain vankilan perheosastoilla. Me olemme toimineet kuusi vuotta, toiminnanjohtaja Sini Stolt Kanta-Hämeen perhetyö ry:stä kertoo.

Sini edustaa yhdistystä, joka vastaa lastensuojelullisen perhetyön järjestämisestä vankilan perheosastolla.

Perheosasto on Suomessa verrattain tuore ilmiö. Ensi- ja turvakotien liitto suoritti noin seitsemän vuotta sitten hankkeen, jossa selvitettiin, miten lasten asuminen vankilassa pitäisi toteuttaa. Vankilan perheosaston perustaminen vaati jopa lakimuutoksia.

Ennen vuoden 2010 lakimuutoksia lapsen mukaan ottamisesta vankilaan säädettiin vain vankeuslaissa. Ennen vuotta 2010 sekä suljetussa Hämeenlinnan vankilassa että Vanajan avovankilan naisten osastolla oli tarkoitusta varten erilliset osastot niille vangeille, joilla oli lapsi mukanaan. Osastoilla oli myös omat vankilan vastuuvirkamiehet.

Nykyisin vanhemmille on olemassa erillinen perheosasto, joka sijaitsee Vanajan vankilassa. Siellä on kymmenen äitipaikkaa. Myös Hämeenlinnan vankilassa on kolme äitipaikkaa. 

Paikkojen vähyys johtuu vankiloiden erilaisista luonteista. Hämeenlinnan vankilassa on sekä tutkinta- että vankeusvankeja, mutta perheosastopaikat ovat vain tutkintavangeille. Siellä eläminen on tarkasti säänneltyä: muiden vankien seurassa ei välttämättä saa oleilla vapaasti, ja ikkunoissa on kalterit. Vanajan vankilassa sijaitseva perheosasto sen sijaan on hyvin kodinomainen.

– Vankiloiden luonteesta johtuen Vanajan yksikkö on kodinomaisempi kuin Hämeenlinnan yksikkö. Tilat on pyritty järjestämään niin, että ne ovat lapsen näkökulmasta mukavat: on maalattu koira seinällä, on värikästä ja kivaa. Vanajan yksikkö on vapaampi: pystyy menemään pihalle koska vain, ja piha on lapsille suunniteltu, Stolt kertoo.

Vauva ei voi olla lastensuojelun asiakas, ennen kuin hän on syntynyt

Perheosastolla on sekä äitejä että isiä. Äidit ovat perheosastolla yleisempi näky; lapsen kanssa asuvia isävankeja on Vanajan vankilassa ollut yksi.

– Vanajan vankilaan on isänkin mahdollista tulla, vaikka tämä on muuten naisvankila. Isälle meillä on käytössä eri osastosolussa yksi yksikkö, koska miehet ja naiset eivät voi vankilassa asua sekaisin. Isä voi kuitenkin asua täällä. Samalla tavalla Hämeenlinnan vankilassa voi tutkintavankina olla isä, Stolt kertoo.

– Isä osallistuu normaaleihin päivätoimintoihin, kuten kuka tahansa vanhempi, mutta esimerkiksi saunavuorot ja yöasuminen olivat erilliset. Kun vanhemmuutta käsitellään ryhmissä, yhtä lailla isä voi sitä käsitellä kuin äiti.

Vankilassa ei voi synnyttää. Raskaana olevat äidit viettävät yleensä raskausaikansa vankisairaalassa.

– Se on hyvä tilanne, jos paria viikkoa ennen synnytystä pääsee tekemään tänne (perheosastolle) huoneen ja muuttamaan tänne niin, ettei tarvitsisi vaihtaa vankilaa vasta sitten, kun vauva on vastasyntynyt. Vauva ei voi olla lastensuojelun asiakas, ennen kuin hän on syntynyt. Suomessa ei ole sikiöaikaista lastensuojelua, ja varsinaisesti perheosastojakso voi alkaa vasta, kun vauva on ”olemassa”, Stolt kertoo.

–  Vankila voi sijoittaa ja asuttaa tänne perheosastolle vankiäidin tai -isän silloinkin, kun odotus on kesken. Toive on, että vähän ennen synnytystä tulisi tänne, ehtisi asettua aloilleen, lähtisi tästä synnyttämään ja palaisi tähän. Ainahan on muuttuvia tekijöitä, aina vauva ei synny tasan laskettuun aikaan ja aina ei mene suunnitelmien mukaan, mutta se on se pyrkimys.

Millaiset äidit saavat lapsen mukaansa vankilaan?

Vanavan vankilaan tulee äitejä ympäri Suomea, mutta millaiset äidit voivat päästä lapsen kanssa vankilan perheosastolle?

Päätös lähtee lastensuojelusta: lastensuojeluviranomaiset päättävät lapsen sijoittamisesta vankilan perheosastolle, ja tekevät ratkaisun siten vanhemmankin osalta. Vanhempi niin sanotusti seuraa lapsen saamaa sijoituspäätöstä.

Lastensuojelu kommentoi esimerkiksi sitä, pystyykö äiti vastaamaan lapsen huollosta ja hoivasta vankilassa, kun perhetyön työntekijät eivät ole paikalla.

– Vartijat ovat toki paikalla 24/7 ja auttavat tietysti, jos tarvitaan, mutta pääsääntöisesti äidin tai isän pitää olla sellainen vanhempi, joka kykenee huolehtiman lapsesta myös itsenäisesti. Sen arvioi lapsen kotikunta, Stolt kertoo.

Vanhemman saaman vankeustuomion pituudella on merkitystä esimerkiksi siihen, voiko lapsi olla ikärajojen puitteissa mukana vankilassa. Lastensuojelulain mukaan lapsi voi olla vankilan perheosastolla enintään 3-vuotiaaksi asti. Muutoin on kyse kokonaisharkinnasta, jossa keskiössä on lapsen etu.

– Tuntuisi kohtuuttomalta, että vanhempi jäisi tänne, ja lapsi lähtisi pois. Asia pohditaan jo alussa. Kyllä siinä koitetaan olla inhimillisiä, kun näitä asioita valmistellaan. Osa vangeista on vankilassa ihan lyhyitä aikoja, vain parikin kuukautta. Jos suorittaa vain pienen sakkotuomion tai muun vankilassa, ne ovat aika lyhyitä rangaistuksia, ei siis vuosia.

Perhetyön työntekijöiden mielessä tärkeimpänä asiana ei ole se, mikä tuomio kelläkin vangilla on. Tärkeintä on keskittyä perhetyöhön.

Kesällä lapset ja vanhemmat voivat tehdä valvotusti retkiä

Lapsuusaika vankilassa on erikoistilanne myös siinä mielessä, että vanhemmallekin tilanne on kuormittava: sen lisäksi, että hän on vankilassa, hänen vanhemmuuttaan arvioidaan jatkuvasti. Lapsen kuormitusta vähennetään sillä, että arjessa eletään lapsen ehdoilla.

Lapselle on kaikkein parasta, kun elämä on hyvin ennustettavissa. Siksi vankilassakin pyritään tarjoamaan mahdollisimman normaalia, tasaista arkea.

– Lapsi tietää, että samat asiat toistuvat päivästä toiseen. Se suojaa lapsen psyykettä, Stolt kuvaa.

Vankilassa voidaan opetella myös vanhemmuutta ja sitä, millaista äitiys on tuomion päätyttyä.

– Joskus vanhemmalle opetetaan sitä, että arkea täytyy vähän suunnitella: jos pitää olla vaikka yhdeltä kaupassa, niin missä vaiheessa pitää ruveta lasta pukemaan ja laittamaan, että ollaan autossa siihen aikaan, kun pitää.

Kesällä lapset ja vanhemmat voivat tehdä valvotusti retkiä esimerkiksi kotieläinpihalle tai toisiin puistoihin. Vankilan alueelta voi poistua vain poistumisluvalla. Äiti ja lapsi eivät poistu yksin: työntekijä on mukana vähintään kuljettamassa parivaljakkoa.

– Olemme myös apuna lapsen kanssa. Perheosaston ulkopuolella on erilaista asioida, joita vasta ehkä opetellaan tekemään yksin lapsen kanssa. Kyseessä saattaa olla ensimmäinen lapsi, ja voi olla aika hämmentävää lähteä kauppaan hoitamaan asioita. Esimerkiksi ostaa itselle vaatteita tai mennä sovituskoppiin ensimmäistä kertaa ja pohtia, mihin tämän lapsen laitan. Työntekijä on tässä apuna.

Jokaisella vanhemmalla on oma työntekijäpari, jonka kanssa voi suunnitella itselle ja lapselle mieleisiä toimintoja. Lapsi saa myös kokea esimerkiksi äitienpäiväaamun jännityksen, vaikka äiti olisikin vankilassa.

– Äitienpäivänä työntekijät ja lapset tekevät äitienpäiväjuttuja salassa, eli teemme lasten kanssa yllätyksiä. Pyritään tarjoamaan sitä, mitä suomalaisiin juhlapyhiin kuuluu, vaikka ollaankin vankilassa ja perheosastolla. Pyritään tarjoamaan normaalia elämää.

Lapset kertovat, millaista on, kun vanhempi on vankilassa – katso krits.fin video



Lue myös:

    Uusimmat