Oletko aina miettinyt, millaista on äidin ja lapsen elämä vankilassa? Näin päivä sujuu Hämeenlinnassa

On vaikea kuvitella vankilan arkea – saati sitten sitä, millaista on elää vankilassa pienen lapsen kanssa. Mitä äidit ja lapset tekevät päivät, jos vanhempi on vankilassa?

Tavisäidin on vaikea kuvitella vankilan arkea. Siviilissä lapsen päivä koostuu päivähoidosta tai ajanvietosta kotona, vanhemman kanssa. Mitä äidit ja lapset tekevät päivät, jos vanhempi on vankilassa?

Aamu

– Aamulla herätään vankilan sääntöjen mukaisesti. Seitsemältä äidin pitää olla hereillä ja pedata sänky. Vauvalla tai lapsella ei ole heräämisaikaa, eli ei ole pakkoaikaa, että on seitsemältä oltava sängyn vieressä. Lapsi kulkee omaa rytmiään, toiminnanjohtaja Sini Stolt Kanta-Hämeen perhetyö ry:stä kuvaa.

Sini edustaa yhdistystä, joka vastaa lastensuojelullisen perhetyön järjestämisestä vankilan perheosastolla.

Yhdeksältä kokoonnutaan aamupiiriin, jossa katsotaan päivän ohjelmaa. Lapsen ja vanhemman aamupiiri on yhteinen tilaisuus, joka on melko samanlainen kuin tavallisessa päiväkodissa: on leikkiä, on laulua.

– Siinä on lapsellekin jotakin kivaa touhua aamusta. Se ei aina ole vanhemmalle niin mieleistä: heti, kun on silmät saanut auki, pitää leikkiä ja laulaa. Mutta se on lapsen näkökulmasta hyvä: lapset tutustuvat lauluihin, rytmeihin ja liikuntaleikkeihin, Stolt kuvaa.

– Meillä on myös esimerkiksi sellaista vauvero-sirkusta, eli tuetaan lapsen ja vanhemman välistä vuorovaikutusta vauvasirkuksen keinoin. Sunnuntaisin on yhteiskahvit, ja yleensä tehdään jotain vähän mukavampaa yhteisesti.

Päivä

Lounasta syödään arkisin kello 11. Sen jälkeen hiljennytään päiväunille.

– Solujen väliovet laitetaan kiinni ja rauhoitutaan. Työntekijätkään eivät kamalasti ramppaa huoneissa, eli annetaan mahdollisuus rauhalliseen päivälepoon.

Vankivanhemmalla voi päivän aikana olla kuntouttavia toimintoja, kuten ryhmiä, joissa hän käy. Ne kuuluvat rangaistusajan suunnitelmaan. Muuten päivä kuitenkin kulkee pääsääntöisesti lapsen ehdoilla.

– Jokaisen lapsen on saatava ulkoilla vähintään tunti päivässä. Se on määriteltyä. Puisto on käytettävissä, voi käydä kärryttelemässä ja katselemassa. Täällä on myös usein traktoreita ja muita, mitä voi hämmästellä. Olemme pyrkineet siihen, että lapselle olisi katseltavaa ja tekemistä myös pihalla. On hiekkaleluja ja sellaista, että ulkona viihtyy vanhemman kanssa. Rantasaunassa voi käydä, kastella vähän varpaita rannassa, Stolt kertoo.

Ilta

Osaston lapset ovat sen verran pieniä, että iltapuurojen syöminen ja unille valmistautuminen alkaa jo seitsemän aikaan. Illalla vanhempi myös antaa työntekijöille päivästään raportin.

– Lastensuojelulaitoksessa kirjataan päivän tapahtumat, ja lastensuojelulle ja kotikunnalle lähetetään kerran kuussa yhteenveto siitä, mitä äidille ja lapselle on kuulunut tässä kuussa. Äiti tulee lapsensa kanssa ”iltarapsalle” eli kertoo lapsen päivän kulun: mitä on tehty, miten on mennyt, mitä uutta lapsi on oppinut tai mikä on erityisesti harmittanut tai kiinnostanut. Se kirjataan yhdessä, ja mukaan lisätään työntekijän ammatillinen arvio siitä, miltä päivä ja vuorovaikutus on tänään näyttänyt.

Tämän jälkeen perheosasto hiljenee. Yhdeksän aikaan osastolla on Stoltin mukaan jo hyvin hiljaista.

– Vanhemmat ehkä katsovat televisiota omassa huoneessaan, lapsi on jo nukkumassa.

Suomalainen äiti kertoo, millaista on vauva-arki vankilassa:


Lapset kertovat, millaista on, kun vanhempi on vankilassa – katso krits.fin video

Lue myös:

    Uusimmat