Vauhdikasta vaalipuhetta MTV3:n poliittisissa iltamissa

MTV3:n toinen vaalitentti Vallanjakajat kokosi eduskuntavaalien kiinnostavimpia ehdokkaita tukijoukkoineen Helsingin Grand Casinolle. Miljöön tyylin mukaisesti 23 kansanedustajaehdokasta vastasivat Eeva Mikkosen ja Vesa Kallionpään kysymyksiin pelipareina ja -trioina ja jopa neljän hengen pelipöydissä.

Politiikkaa tehtiin myös ulkoilmassa, Rautatientorin jääpuistossa, jossa Katja Kannonlahti poimi ehdokkaille myös yleisökysymyksiä.

Keskustelu aloitettiin alkoholiverotuksesta ja -politiikasta. Parin vuoden takainen alkoholiveron suuri alennus on alkanut puolueissa kaduttaa, ja paine veron uudelleen korottamiseksi on kova.

Toisessa pöydässä puhuttiin työllisyyspolitiikasta ja vaalilupauksista.SDP:n Eero Heinäluoma ja kokoomuksen Sauli Niinistö äityivät välillä kiivaaseenkin sananvaihtoon veronkevennyksistä. Onko taloudessa niin kutsuttua jakovaraa vai ei?

Vallanjakajat-lähetyksen ensimmäisessä osassa keskustelu polveili myös muun muassa ilmasto- ja energiakysymyksiin, yrittäjyyteen ja yt-lakiin sekä susien suojeluun.

Keskustelun toisessa osassa nousi esiin Nato-kortti ja puolustusbudjetti.

Panokset kasvoivat, kun puhe kääntyi valtiontalouden hoitoon. Riittävätkö rahat eläkkeiden maksuun? Ja mitä saa miljardilla eurolla?

Entä pitäisikö suomalaisiin yliopistoihin ja korkeakouluihin EU:n ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevilta opiskelijoilta periä lukukausimaksua?

Kansalaisten arki ja peruspalvelut olivat teemoja Vallanjakajien kolmannessa osassa.

Pitääkö kaikilla alle kouluikäisillä lapsilla olla oikeus päivähoitopaikkaan, vaikka toinen vanhemmista olisi kotona? Kysymyksestä voi olla erilaisia näkemyksiä samankin puolueen sisällä.

Vanhustenhuollon huono tola on saanut puolueet lupaamaan roppakaupalla rahaa vanhusten palveluihin. Mutta mistä saadaan työntekijöitä luvattuihin vanhustenhuollon uusiin työpaikkoihin?

Entä pitääkö julkisen terveydenhuollon hoitaa niin kutsuttuja elämäntapasairauksia?

Aivan lopuksi puhutti politiikan julkisuus. Poliitikoista on viime vuosina tullut viihdejulkisuuden superjulkkiksia. Lööpeissä näkyy nimiä niin hyvässä kuin huonossakin yhteydessä. Onko poliitikon pakko lähteä viihderumbaan mukaan? Ja missä kulkee poliitikon yksityisyyden raja?

Lue myös:

    Uusimmat