Vatt: Arvonlisäveron leikkaus laskisi ruoan hintaa

Tutkimuksen mukaan Suomen korkeat elintarvikkeiden hinnat johtuvat muita EU-maita korkeammasta arvonlisäverosta.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen Vattin mukaan elintarvikkeiden arvonlisäveron leikkaaminen 12 prosenttiin nykyisestä 17 prosentista alentaisi ruoan kuluttajahintoja noin 3,5 prosentilla.

Suomen muita EU-maita korkeammat elintarvikkeiden hinnat johtuvat muita maita korkeammasta arvonlisäverosta, Vatt arvioi. Vatt teki tutkimuksensa ruoan arvonlisäverosta yhdessä Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen kanssa.

Kauppa ja elintarviketeollisuus katsovat tuoreen tutkimuksen tukevan vaatimuksia alentaa ruuan arvonlisäveroa. Ne ovat vaatineet veron laskua 12 prosenttiin jo pitkään.

Päivittäistavarakauppa ja Elintarviketeollisuusliitto muistuttavat tiedotteissaan al-veron olevan Suomessa poikkeuksellisen korkea moniin muihin EU-maihin verrattuna. Suomessa arvonlisävero on 17 prosenttia, mutta Euroopassa keskimäärin noin 7 prosenttia.

Kolmen suurimman puolueen näkemykset veron kohtalosta vaihtelevat. Suomen keskusta on viestittänyt jo pitkään, että ruoan veroa pitäisi alentaa 10-12 prosenttiin nykyisestä 17 prosentista. Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen sanoi viikonloppuna, että työn verotuksen alentaminen on tärkeämpää.

SDP:n puoluesihteeri Maarit Feldt-Ranta sanoi maanantaina, ettei puolue vastusta ruoan veronalennusta. Feldt-Ranta kuitenkin katsoi, että verotusta tulisi tarkastella kokonaisuutena, jotta valtion tulot ja menot pysyvät tasapainossa.

Lasku kevenisi hieman

PTT:n laskelmien perusteella lasku ei sellaisenaan siirtyisi ruoan hintaan, vaan keskimääräinen alennus asettuisi kolmeen ja puoleen prosenttiin.

Kaikkein pienituloisimpiin kuuluvan sinkun vuosittainen ruokalasku kevenisi 50 eurolla ja kolmen hengen perheessä 160 eurolla.

Suurituloisimpiin lukeutuva menestyvä sinkku puolestaan säästäisi vuodessa ruokalaskussaan 90 euroa ja nelihenkinen perhe vajaat 400 euroa.

PTT:n toimitusjohtaja Pasi Holm vakuuttaa, että tutkimuksessa on selvitetty huolellisesti, mihin säästyvät rahat käytetään.

Nykyistä enemmän rahaa kuluisi lihaan, kalaan, kasviksiin, mutta myös karkkiin, limsaan ja alkoholiin. Valtio menettäisi vuodessa veronalennuksen seurauksena 450 miljoonaa euroa. Mutta työllisyys paransi, koska ihmisille jäisi enemmän rahaa käytettäväksi muuhun kulutukseen ja palveluiden ostoon.

Alv vain yksi hintatekijä

Tutkija Ville Aalto-Setälä on tehnyt monia tutkimuksia ruoan hintaan vaikuttavista tekijöistä Kuluttajatutkimuskeskuksen julkaisuihin.

Aalto-Setälä on aiemmissa tutkimuksissaan myös päätynyt siihen, ettei arvonlisäveron alennus mene täysimääräisenä ruoan hintaan.

- Kukaan ei pysty sanomaan yhtä ja oikeaa prosenttilukua, minkä verran arvonlisäveron alennus laskisi ruoan hintaa. Viiden prosentin lasku voi alentaa ruoan hintaa 3,5 prosenttia, mutta luku voi olla jotain muutakin, Aalto-Setälä sanoo.

Arvonlisäveron suuruus tai sen lasku ei yksinään tee ruoasta kallista tai halpaa. Aalto-Setälä ottaa esimerkiksi Irlannin, jossa arvonlisäveroa ei ole. Silti ruoan hinta on siellä euroalueen kalleimpia eli samalla tasolla kuin Suomessa.

- Irlannin talous on ylikuumentunut ja kaikki muutkin hinnat ovat nousseet, hän sanoo.

Kauppa kannattaa alennusta

Kauppa, elintarviketeollisuus, elintarvikealan työntekijät sekä hotelli- ja ravintola-ala puoltavat tutkimusta, joka ehdottaa ruoan arvonlisäveron alennusta.

Vattin, PTT:n ja Turun yliopiston laatiman tutkimuksen keskeinen sisältö on, että ruoan arvonlisäveron lasku viidellä prosenttiyksiköllä halventaisi kuluttajan ruokalaskua 3,5 prosentilla.

Hotelli- ja ravintola-ala katsoo alennuksen tuovan pari tuhatta uutta työpaikkaa ja kaikkiaan mahdollinen uudistus loisi tuhansia uusia työpaikkoja.

Veron alentamisesta päättää eduskunta, mutta EU:llakin on sormensa pelissä. Ruoan verosta suomalaiset saavat päättää itse, mutta ravintolaruoan alv:n alentamisen estää direktiivi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat