Vatsan suojalääkkeen käyttäjiltä katosi myös migreeni – lääkkeellä ei ole haittavaikutuksia: "Olisi iso askel migreenin hoidossa"

Vatsan suojalääkkeen käyttäjät ihmettelivät, kun käytön myötä katosivat paitsi vatsaoireet, myös migreenivaivat. Lääkkeen valmistaja kiinnostui havainnoista. Nyt asiasta on meneillään tieteellinen tutkimus, ja tuloksia voidaan odottaa vielä tänä syksynä.

Suomalaisen Biohit Oyj:n patentoima ja apteekeissa vapaasti myytävä Acetium-kapseli vähentää syöpävaaralliseksikin todetun asetaldehydin määrää vatsassa. Lääkettä käyttävät lähinnä ihmiset, joilla on hapoton maha tai jotka joutuvat käyttämään haponestolääkkeitä.

Nyt lääkkeelle saattaa olla löytymässä uusi käyttötarkoitus – kapseleista voi olla hyötyä muun muassa migreeniä tai sarjoittaista päänsärkyä sairastaville.

– Aloimme saada yhteydenottoja, joiden mukaan lääkettä käyttäneet olivat päässeet eroon myös päänsäryistään. Samansuuntaisia yhteydenottoja tuli kymmenkunta. Päättelimme, että tätä yhteyttä kannattaa tutkia, ja käynnistimme kliinisen tutkimuksen, kertoo bioteknologiayhtiö Biohitin lääketieteellinen johtaja, professori Kari Syrjänen.

Suomessa tutkimusta on tehty kuudessa lääkärikeskuksessa ja se alkaa olla loppusuoralla. Valmista pitäisi tulla vielä tämän vuoden aikana. Näillä hetkillä on alkamassa vastaava tutkimus Viron Tallinnassa ja Tartossa.

Tutkimus tehdään perinteisenä kaksoissokkotutkimuksena - toinen ryhmä saa lääkettä, toinen lumekapseleita. Hoitojakson pituus on kolme kuukautta ja annos kaksi kapselia päivässä.

Valmiste estäisi verisuonten laajenemisen

Tutkimuksen tekijöillä on myös teoria siitä, millä mekanismilla Acetium-kapseli voisi vaikuttaa päänsärkyyn. Migreenille on tyypillistä sykkivä verisuonten laajenemiseen liittyvä päänsärky, jota on aiheuttamassa mm. histamiini, muiden välittäjäaineiden ohella. Histamiinia taas vapauttaa asetaldehydi, jota pääsee verenkiertoon ruuansulatuskanavasta. Jos vatsan asetaldehydi sidotaan tutkimuslääkkeellä, L-kysteiinillä, päänsärky jää tulematta, koska asetaldehydi ei pääsekään verenkiertoon aivokalvojen kipuherkkiä verisuonia laajentamaan.

– Tutkimustulokset aikanaan näyttävät, toimiiko valmiste käytännössä noin. Olisihan se aivan loistavaa, jos tulokset olisivat positiiviset. Se olisi iso edistysaskel migreenin hoidossa, koska haittavaikutuksia tuolla kapselilla ei ole. Yksi migreenimekanismi aukenisi, toteaa tutkimuksesta vastaavana tutkijalääkärinä toimiva neurologian erikoislääkäri, dosentti Mikko Kallela.

– Kyllä tämän tutkimuksen valmistumista odotetaan kuin kuuta nousevaa, toteaa myös Biohitin Kari Syrjänen.

– Kun haittavaikutuksia ei ole, haittana ovat siis vain hoidosta aiheutuvat kustannukset, eivätkä nekään tässä ole kovin suuret.

Ennaltaehkäisyyn, ei kohtauksiin

Migreeni on monitekijäinen sairaus eikä yksi lääke siksi voi ratkaista kaikkien ongelmaa. Tutkittava valmiste voisi teoriassa auttaa ainakin niitä potilaita, joilla hyvin pieni määrä alkoholia riittää aiheuttamaan migreenin.

– Merkittävä osa migreenipotilaista on hyvin herkkiä alkoholille, ja alkoholi taas on yhteydessä asetaldehydiin. Jos asteltaldehydi blokataan pois, nämä potilaat voisivat säästyä säryltä, selostaa Mikko Kallela.

Acetiumia tutkitaan nyt nimenomaan särkyjen ennaltaehkäisyyn. Jo alkaneisiin päänsärkykohtauksiin valmiste ei tutkijoiden näkemyksen mukaan tehoa. Kapseleita täytyisi siis syödä ennaltaehkäisevästi aina kun migreeni on aktiivisena. Osalla potilaista tarve voisi olla jatkuva.

– Acetiumista apua päänsärkyihinsä saaneet ovat kertoneet, että valmisteen lopettamiskokeilujen jälkeen päänsäryt ovat palanneet. Toisaalta monet vaikeistakin päänsäryistä aiemmin kärsineet ovat pysyneet kapseleita käyttämällä oireettomina vuosia, Biohitin Syrjänen kuvailee.

Acetiumin käyttö päänsärkyihin ei tässä vaiheessa ole hoitolinjat määrittelevän käypä hoito -suosituksen mukaista. Vaikeista päänsäryistä kärsiville määrätään edelleen muita ennaltaehkäiseviä lääkkeitä.

Jos tieteellistä näyttöä valmisteen tehosta päänsärkyihin löytyy, myös lääkkeen taloudellinen potentiaali on mittava. Pelkästään migreenistä kärsii noin joka kymmenes maailman ihmisistä. 

Lue myös:

    Uusimmat