Väsyttääkö aina yöunista riippumatta? Muuta näitä elintapojasi

Unenpuute ei ole ainoa asia, joka laskee energiatasoasi. Muuta arjen rutiinejasi ollaksesi virkeämpi ja jaksaaksesi paremmin.

Millaiset arkiset asiat tekevät sinut väsyneeksi? Muuta seuraavia tapojasi ja pysy päivisin energisempänä.

Et liiku, kun tunnet itsesi väsyneeksi

Raskaan työpäivän jälkeen saatat tuntea olosi niin väsyneeksi, että jätät illan jumppatunnin väliin. Tämä kuitenkin tekee sinusta tutkijoiden mukaan entistä väsyneemmän.

Georgian yliopiston tutkimuksessa istumatyötä tekevät terveet aikuiset alkoivat liikkumaan kolmesti viikossa 20 minuutin ajan. Kuuden viikon liikkumisen jälkeen he kertoivat tuntevansa itsensä virkeimmiksi ja energisimmiksi.

Säännöllinen liikunta lisää voimiasi ja kestävyyttäsi, parantaa hapenottokykyäsi, ja sen ansiosta happi ja muut ravintoaineet kulkeutuvat nopeammin kudoksiisi. Joten seuraavan kerran kun tunnet houkutusta jäädä sohvalle makoilemaan, lähde edes lyhyelle kävelylenkille – et tule katumaan päätöstäsi. 

Juot liian vähän vettä

Jopa hyvin lievä nestehukka vie veronsa energiatasostamme. Elimistön kuivuminen ja nestehukka aiheuttavaa veren määrän vähenemistä, joka paksuntaa verta. Tämän vuoksi sydämesi ei pysty pumppaamaan verta yhtä tehokkaasti kuin normaalitilassa, jolloin ravintoaineet ja happi pääsevät lihaksiisi ja elimiisi hitaammin. 

Pysyt pirteänä kahvin avulla

Päivän aloittaminen kahvilla ei ole paha juttu, tutkimusten mukaan kolme kuppia kahvissa tekee hyvää terveydellesi. Jos kuitenkin lipität kahvia jatkuvasti pitkin päivää, voi kahvin kofeiini häiritä vakavasti unirytmiäsi.

Aivosolut erittävät toiminnassaan yhdistettä nimeltä adenosiini. Adenosiini on se yhdiste, joka ajaa sinut nukkumaan. Kofeiini taas estää adesoniinin toiminnan aivoissa. The Journal of Clinical Sleep Medicine -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kahvin nauttiminen jopa kuusi tuntia ennen nukkumaanmenoa vaikuttaa uneemme.  

Et saa tarpeeksi rautaa

Raudan puute voi tehdä sinut heikoksi ja väsyneeksi riippumatta yöuniesi pituudesta. Raudan puute on yleisin syy anemiaan, joka tarkoittaa sitä, että veren hemoglobiiniarvo on normaalia alhaisempi.

Saat paljon rautaa muun muassa naudan lihasta, kidneypavuista, tofusta, kananmunista, tumman vihreistä lehtivihanneksista ja pähkinöistä. Muista myös varmistaa riittävä C-vitamiinin saanti. Kun C-vitamiinia saa samalla aterialla raudan kanssa, parantaa vitamiini raudan imeytymistä elimistöön.

Muista myös, että raudan puute voi olla merkki suuremmasta terveysongelmasta, joten oireiden jatkuessa käy tarvittaessa lääkärin vastaanotolla. 

Elät roskaruualla

Ruuat, jotka ovat täynnä sokeria ja lyhyitä hiilihydraatteja ovat niitä ruokia, joiden glykeeminen indeksi on korkea, eli niitä, jotka nostavat nopeasti verensokeria. Nopeaa verensokerin nousua seuraa aina jyrkkä verensokerin lasku. Tämä vaihtelu korkeasta verensokerista matalaan aiheuttaa väsymystä.

Kun verensokeri pysyy tasaisena, tunnet olosi energisemmäksi. Pidä verensokeri tasaisena muun muassa syömällä proteiinia ja täysjyväkuitua jokaisella aterialla. 

Jätät väliin aamupalan 

Ruoka, jota syöt, on kehosi polttoainetta, ja kun nukut, kehosi kuluttaa päivällä saatua ruokaa, jotta se jaksaisi pitää veren ja hapen kiertämässä elimistössäsi. Kun heräät aamulla, tarvitset siis lisätankkausta. Jos jätät aamupalan väliin, tunnet itsesi heikoksi.

Aamupalan avulla annat saat aineenvaihduntasi käyntiin, ja tunnet olosi energisemmaksi päivän aikana. Parhaiten aamu lähtee käyntiin aamupalalla, joka sisältää kuituja, proteiinia ja hyviä rasvoja. 

Valvot myöhään viikonloppuisin

Kukkuminen aamuyön tunteihin saakka lauantaisin johtaa siihen, että nukut sunnuntaisin myöhään, etkä saa sunnuntai-iltana unta – jolloin maanantaina kärsit unenpuutteesta.

Jotta unirytmisi pysyisi tasaisempana, kokeile tätä: Yritä herätä sunnuntaina aikaisemmin, ja ota iltapäivällä lyhyet päiväunet, joiden avulla pärjäät iltaan saakka valveilla. 20 minuutin päiväunet lataavat kehoa ilman, että vaivut syvään uneen.

Rentoutat itsesi illalla viinilasillisella

Yömyssy saattaa vaikuttaa hyvältä tavalta rentoutua ennen nukkumaanmenoa, mutta tämä tapa voi kostautua. Alkoholin keskushermostoa vaurioittava vaikutus aiheuttaa rauhoittavan tunteen. Loppujen lopuksi alkoholi kuitenkin heikentää unen laatua.

Kun alkoholi hajoaa elimistössä, se aiheuttaa äkillisen nousun adrenaniilin tuotannossa. Siksi todennäköisesti heräät keskellä yötä, jos olet illan aikana juonut alkoholia. Alkoholia ei kannattaisi juoda ainakaan kolmeen-neljään tuntiin ennen nukkumaanmenoa.

Varaudut aina pahimpaan

Jos oletat saavasi potkut, kun pomo kutsuu sinut yllättäen huoneeseensa, tai pelkäät ajaa polkupyörällä, koska luulet joutuvasi onnettomuuteen, olet yksi heistä, jotka kuvittelevat aina pahimman vaihtoehdon toteutuvan.

Tämä tapa ahdistaa sinua ja tekee sinusta henkisesti hyvin väsyneen. Kun huomaat ajattelevasi tulevaisuudessa mahdollisesti tapahtuvia negatiivia asioita, vedä syvään henkeä ja kysy itseltäsi, kuinka todennäköistä on, että pahin todella tapahtuu. Lähde ulos, meditoi, harrasta liikuntaa, tai jaa huolesi ystävän kanssa, jotta pärjäsit paremmin ajattelutapasi kanssa, ja muuttuisit ehkä hieman realistisemmaksi.

Lähde: health.com

Lue myös:

    Uusimmat