Tutkimus: Kiinteä ruoka parantaa vauvan unta

8:32

Kiinteiden ruokien varhainen aloittaminen voi pidentää vauvan yöunia ja vähentää heräilyä. Brittitutkimuksessa tämä havaittiin kolmekuukautisilla vauvoilla, jotka saivat myös äidinmaitoa.

Yllä olevalla videolla puhutaan imetyksestä, äidinmaidon terveyshyödyistä ja sopivasta vieroittumisiästä.

Tulokset ovat hyvin mielenkiintoisia, sillä brittiäitejä kannustetaan pitämään vauvansa täysimetyksellä kuuden kuukauden ikään, mutta vain neljännes äideistä tekee niin.

Yksi syy kiinteiden ruokien tarjoamiselle on uskomus, että se parantaa lapsen yöunia – tätä ennen näyttö asiasta on kuitenkin ollut puutteellista.

Nyt JAMA Pediatrics -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 1 200 vauvan ja äidin seurantaan. Tutkimuksessa puolet lapsista satunnaistettiin varhaiseen kiinteiden ruokien aloittamiseen ja puolet täysimetykseen.

Havaintojen perusteella kolmen kuukauden iässä aloitettu kiinteiden ruokien antaminen pidensi vauvojen yöunia keskimäärin 17 minuutilla ja vähensi heräilyjä.

Myös vauvojen vaikeat uniongelmat, jotka ovat äideille erityisen raskaita, olivat selvästi vähäisempiä vauvoilla, jotka saivat äidinmaidon lisäksi kiinteitä ruokia.

Kiinteiden varhainen aloitus voisi auttaa uniongelmissa?

Brittien tuloksista huolimatta rintamaito on edelleen parasta ravintoa vauvalle, eikä normaalipainoisena syntynyt vauva yleensä tarvitse muuta ruokaa kuuden kuukauden ikään asti.

Nyt saadut tulokset viittaavat kuitenkin siihen, että kiinteiden ruokien varhainen aloittaminen voisi auttaa perheitä, joissa ponnistellaan vaikeiden uniongelmien kanssa.

Suomessa vauvoja suositellaan pidettävän täysimetyksellä neljän–kuuden kuukauden ikään, minkä jälkeen imettämistä olisi hyvä jatkaa kiinteiden ruokien ohessa vuoden ikään saakka.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja