Kaikki naiset eivät tarvitse kivunlievitystä synnyttäessään – ilmiölle on nyt selitys, jota nimitetään "luonnolliseksi epiduraaliksi"

Järkytyitkö kumppanisi muuttuneesta vartalosta raskauden ja synnytyksen jälkeen? Miehet vastaavat 0:39
Järkytyitkö kumppanisi muuttuneesta vartalosta raskauden ja synnytyksen jälkeen? Miehet vastaavat.

Brittitutkijoiden löytämä ”luonnollinen epiduraali” voisi auttaa uusien kipulääkkeiden kehittämisessä. Tutkimuksesta uutisoi yhdysvaltalaiskanava CNN.

Huutoa höystettynä verellä, hiellä ja kyynelillä. Synnytys mielletään usein hyvin kivuliaaksi kokemukseksi. Synnytyskipuja on mahdollista lievittää lääkkeillä, kuten ilokaasulla, kipulääkkeillä ja paikallisilla puudutuksilla. Tästä mahdollisuudesta huolimatta on naisia, jotka päättävät kokea synnytyksen ilman kivunlievitystä.

Cambridgen yliopiston tutkijat uskovat, että kivunlievityksestä kieltäytyviä naisia yhdistää harvinainen geenivariantti, jota tutkijat kuvaavat ”luonnolliseksi epiduraaliksi”. 

Geenivariantti tavallisesti noin yhdellä naisella sadasta

Tutkijat värväsivät työtään varten naisia, jotka eivät olleet pyytäneet kivunlievitystä esikoistaan alateitse synnyttäessään. Naisille tehtiin erilaisia kivunsietotestejä, minkä lisäksi heidän kognitiivisia ja emotionaalisia kykyjään mitattiin. Tuloksia verrattiin verrokkiryhmän naisiin, jotka olivat turvautuneet synnytyksessään kivunlievitykseen.

Ryhmien välillä ei havaittu eroavaisuuksia tunne- ja tietotaitojen osalta. Sen sijaan ilman kivunlievitystä synnyttäneiden naisten kivunsietokyky oli selvästi verrokkeja korkeampi.

Seuraavaksi tutkijat siirsivät huomionsa naisten geeneihin. He huomasivat, että synnytyskipujen lievityksestä kieltäytyneillä naisilla oli tavallista useammin KCNG4-geenin harvinainen variantti. Kyseistä varianttia kantaa arviolta noin yksi sadasta naisesta. Se hillitsee hermosolujen kykyä lähettää kipusignaaleja aivoihin. Asia varmistettiin hiirikokeissa.

Tutkijat luonnehtivat löytämäänsä geenivarianttia ”luonnolliseksi epiduraaliksi”. Sitä kantavien naisten tulee kokea paljon suurempia supistuksia synnytyksen aikana kokeakseen synnytykseen yleisesti liitettyä suurta kipua.

Löydökset ilmestyivät Cell Reports -tiedelehdessä. Tutkijat toivovat, että tiedosta on apua uusien kipulääkkeiden kehittämisessä.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat