Vastaamon tietomurron tutkinnassa odottamaton ongelma: Poliisilla on hallussa tietokanta uhreista, mutta sitä ei saa tutkia

Keskusrikospoliisin mukaan tietomurtorikoksia kohdistetaan enenemässä määrin terveydenhuollon toimijoihin 1:59
Keskusrikospoliisin mukaan tietomurtorikoksia kohdistetaan enenemässä määrin terveydenhuollon toimijoihin – Seitsemän uutiset perehtyi aiheeseen.

Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron tutkinta on paljastanut epäkohdan Suomen pakkokeinolaissa.

Terveydenhuollon asiakkaiden nimi ja yhteystiedot ovat laissa salassa pidettäviä tietoja poliisillekin, mutta muiden alojen tietomurron kohteeksi joutuneiden asiakastiedot eivät ole.

Tämä estää poliisia tutkimasta Vastaamon tietomurtoa ja ennaltaehkäisemästä uhreihin kohdistuvia identiteettivarkauksia ja petoksia.

Rikosilmoitus tekemättä vielä 7000 uhrilla

Keskusrikospoliisin mukaan Psykoterapiakeskus Vastaamon 25 000 asiakasta on  tehnyt tietomurrosta rikosilmoituksen.

KRP:n rikoskomisario Marko Leposen mukaan poliisitutkinnassa on petoksia ja identiteettivarkauksia, joita on tehty tietomurron uhrien nimissä.

– 7000 tietomurron kohteeksi joutunutta ei ole meidän arvion mukaan vielä tehnyt rikosilmoitusta, kertoo Leponen.

Poliisin hallussa on Vastaamosta varastettu tietokanta, jossa asiakkaiden yhteystiedot olisivat, mutta poliisi ei saa pakkokeinolain mukaan tutkia sitä, koska siinä on myös potilastietoja.

Poliisi on anonut lupaa käräjäoikeudesta, mutta ei ole saanut. Nyt valitus on korkeimmassa oikeudessa, joten Vastaamon tapauksesta tulee ennakkotapaus.

– Me tahdotaan pitää huolta siitä, että nämä uhrit pääsisivät mukaan tähän rikosprosessiin ja saisivat samalla esittää vaatimuksensa siinä asiassa ja voisimme mahdollisesti myös torjua heihin kohdistuneita jatkorikoksia.

Leponen korostaa, että poliisin mielenkiinto ei missään nimessä kohdistu potilastietoon itsessään vaan nimenomaan näiden uhrien henkilötietoihin, jotta me voimme heitä auttaa tässä asiassa.

Tietomurron uhrit eivät ole samanarvoisia

Tietomurtotapauksissa ainoastaan terveydenhuollon asiakkaiden nimi ja yhteystiedot ovat laissa salassa pidettäviä tietoja, mutta muiden alojen asiakastiedot eivät ole.

Leposen mukaan tietomurron kohteeksi joutuneet asiakkaat eivät ole samanarvoisessa asemassa.

– Tulevaisuudessa poliisin tutkittavaksi tulee lisää varmasti Vastaamon kaltaisia tapauksia, sillä tietomurtorikoksia kohdistetaan enenemässä määrin terveydenhuollontoimijohin, toteaa Leponen.

*Juttua korjattu kello 21.43: Ingressissä puhuttiin virheellisesti rikoslaista, vaikka kyse on pakkokeinolaissa. Tekstiä muokattu sen osalta.

Lue myös:

    Uusimmat