Vastaamon tietomurrosta epäilty on otettu kiinni Ranskassa

2:11
Katso myös: Vastaamo-murtajaa odottanee jättilasku oikeudessa – rikosoikeuden professori arvioi summan historialliseksi

Psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistuneesta tietomurrosta epäilty 25-vuotias suomalaismies on otettu kiinni Ranskassa tänään, kertoo poliisi. 

Ranskan poliisi otti raskaista rikoksista epäillyn Aleksanteri Kivimäen kiinni Suomen poliisin tekemän pidätysmääräyksen nojalla.

– Poliisi käynnistää välittömästi toimenpiteet epäillyn luovuttamiseksi Suomeen, poliisi kertoo tiedotteessa. 

Poliisin mukaan luovuttamiseen liittyvää prosessia hoidetaan tiiviissä yhteistyössä Ranskan viranomaisten kanssa. 

– Kiinniotto on jo pitkään kestäneen kansainvälisen yhteistyön ja poliisin oman tiedonhankinnan tulos. Luovutusprosessin aikataulu riippuu monesta seikasta, joten tässä vaiheessa on haastava arvioida, milloin epäilty saadaan Suomeen. Kun epäilty on luovutettu Suomeen, asiassa tulee järjestää Suomessa uusi vangitsemiskäsittely. Tavoitteena on päästä kuulustelemaan epäiltyä mahdollisimman pian, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Leponen Keskusrikospoliisista.

Epäilty vangittiin poissaolevana Helsingin käräjäoikeudessa viime lokakuussa todennäköisin syin epäiltynä törkeän kiristyksen yrityksestä, törkeästä tietomurrosta ja törkeästä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä.

Samalla hänestä tehtiin eurooppalainen pidätysmääräys ja hänet etsintäkuulutettiin. 

Poliisi kertoo, että tapauksen esitutkinta on edelleen kesken.

– Poliisi tiedottaa asiasta lisää, kun se on tutkinnan tilanne huomioon ottaen mahdollista.

Poliisi vaikenee kiinnioton taustoista

MTV Uutisten tavoittama Leponen on toistaiseksi hyvin vaitonainen kiinniotosta. Hän ei kerro mitään konkreettista siitä, miten poliisi pääsi epäillyn jäljille.

– Tässä on tehty laajamittaisesti erilaista tiedonhankintaa ja käytetty erilaisia tiedonhankintamenetelmiä, joita en voi tässä vaiheessa vielä enempää avata. Aktiivisia toimia on henkilön esiin kaivamiseksi tehty.

Leposen mukaan poliisilla ei ole tietoa siitä, kauanko epäilty on viettänyt aikaa Ranskassa ennen kiinnijäämistään. Poliisi on kuitenkin epäillyt jo jonkin aikaa, että mies voisi olla kyseisessä maassa.

KRP ei vielä kerro, mistä epäilty tarkalleen otettiin kiinni, sillä Ranskan poliisilla on edelleen "operatiivista toimintaa" tapaukseen liittyen.

Käytännössä kyse voi olla esimerkiksi erilaisista koti- ja paikkaetsinnöistä. Leponen ei kerro, mistä on tarkalleen kyse.

Leposen mukaan KRP ei myöskään vielä tiedä kaikkia kiinniottoon liittyviä yksityiskohtia, kuten sitä, miten kiinniottotilanne eteni. Leposen mukaan kiinniotto tapahtui kuitenkin yksityisissä tiloissa.

– Yksityisellä paikalla se tapahtui, mutta tarkkaa aikaakaan en ole saanut vielä tietooni. Ei ole vielä tietoja siitä, miten se on sujunut. Saamme lisätietoja, kun pääsemme paremmin vaihtamaan tietoja Ranskan poliisin kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja