Puolustusvoimille hankitaan "Davidin linko" Israelista – arvo 316 miljoonaa euroa

Uusi ilmatorjunnan korkeatorjuntaohjusjärjestelmä maksaa 316 miljoonaa euroa.

Puolustusvoimille hankitaan uusi ilmatorjunnan korkeatorjuntaohjusjärjestelmä israelilaiselta yritykseltä, kertoo Maavoimat. Kyseessä on Israelin puolustusministeriön David's Sling -ohjusjärjestelmä, jonka toimittaa Rafael Advanced Defense Systems.

Järjestelmän avulla kasvatetaan merkittävästi ilmatorjunnan ulottuvuutta. Hankinnalla luodaan Puolustusvoimille kokonaan uusi kyky torjua korkealla lentäviä ilmamaaleja.

Tarjouspyynnössä asetettiin vaatimus, että järjestelmä yltää ainakin 15 kilometrin korkeudella lentäviin maaleihin. Hankinnan arvonlisäveroton arvo on noin 316 miljoonaa euroa.

Hankintaan sisältyy Israelin ja Suomen puolustusministeriöiden välinen sopimus järjestelmän huoltovarmuudesta. Järjestelyllä on tarkoitus varmistaa kriittisen lisämateriaalin saatavuus myös poikkeusoloissa.

David's Sling -järjestelmä on kehitetty Israelin ja Yhdysvaltojen yhteistyössä. Sen myynti Suomelle edellyttää Yhdysvaltojen myyntilupaa.

Suomalainen puolustusteollisuus osallistuu järjestelmän integraatiotöihin ja johtamispaikkojen suunnitteluun sekä varusteluun yhdessä israelilaisen Rafaelin ja yhdysvaltalaisen Raytheonin kanssa.

Hankintaa on valmisteltu vuodesta 2017 alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat