Mainos

Vasemmistoliitto ilmiriidassa

Vasemmistoliitolle eurovaalivoiton henkilökohtaisella menestyksellään hankkinut kansanedustaja Esko Seppänen jatkaa puoluejohdon hiillostamista. Seppänen sanoi harkitsevansa vaatimusta ylimääräisen puoluekokouksen kutsumisesta koolle jo ensi vuoden kesällä. Normaalissa aikataulussa puoluekokous tulisi vuonna 1998.

EU:hun ja puolueensa johdon politiikkaan kriittisesti suhtautuva Seppänen sai lisäpontta vaatimuksilleen eurovaalien jättipotista. Seppänen keräsi yksin 151 500 ääntä, mikä on kaksi kolmasosaa kaikista puolueen saamista äänistä. Niillä hän hankki vasemmistoliitolle lisäpaikan europarlamenttiin. Seppäsen voitosta pääsee nauttimaan kansanedustaja Outi Ojala.

EU:hun kriittisesti suhtautuva Seppänen on sitä mieltä, että vasemmistoliiton pitää lähteä nykyisestä hallituksesta, joka vie Suomea talous- ja rahaliitto Emun jäseneksi ja jossa kokoomus hallitsee liikaa. Vasemmistoliiton johdolle eri linjoilla ajelevan Seppäsen voitto on kiusallinen muistutus myös puolueen kannattajakunnan kriittisistä tunnoista.

Vasemmistoliiton puoluehallitus arvioi kunnallis- ja eurovaalien tuloksia tänään. Puheenjohtaja, kulttuuriministeri Claes Andersson kuvaili kokouksen jälkeen keskustelua vakavasävyiseksi. Andersson pyöritteli pitkään kysymystä, miten EU-kriittisen Seppäsen hurja menestys tulee vaikuttamaan puolueen linjauksiin Emu-ratkaisussa.

Anderssonin mielestä vaalissa ratkaistiin ensi sijassa Seppäsen EU-paikka ja Emu-ratkaisua aikanaan arvioitaessa painaa erityisesti se, mihin suuntaan talous- ja työllisyys on kehittynyt. Seppänen ei halunnut paljastaa tarkemmin, millaiset operaatiot hänellä on mielessään tulevaa puoluevaltuustoa varten.

Puolueen puheenjohtajan tai ministereiden vaihtamisella ei hänen mielestään paranneta asiaa, jossa kysymys on linjavalinnoista. Seppäsellä ei ole valtuuston kokouksessa esitysoikeutta, mutta hän ei epäile, etteikö samoin ajattelevia löytyisi apuun.

Andersson vaati muutosta hallituksen linjaan

Puoluehallitus selitti julkilausumassaan kunnallisvaalien tappiota alhaisella äänestysprosentilla. Anderssonin mielestä vaalitulos edellyttää koko hallituksen linjan muuttamista erityisesti työllisyyden parantamisessa ja alueellisten erojen kaventamisessa.

Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) ja valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) torjuivat tällaiset vaatimukset jo vaali-iltana. Seppäsen mielestä puolue sai muistutuksen äänestäjiltään ja "turpiin tuli". Hän varoitteli, että edessä on "joukkoitsemurha", jos puolue jatkaa nykyiseen tapaan.
(STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja