Varusmiesten opetus uudistuu: verkko-opetus ja nykyteknologia hyötykäyttöön alokkaiden koulutuksessa

Puolustusvoimat aikoo uudistaa varusmiesten koulutusta, kertoo Pääesikunta. Keskeisiä uudistuksia ovat esimerkiksi kurssimuotoisuus sekä nykyteknologian ja verkko-opetuksen hyödyntäminen.

Eniten uudistuksia on tulossa peruskoulutuskauden eli alokasjakson ensimmäisten viikkojen koulutukseen.

– Alokkaiden verkkopalveluiden käyttö ja tiedonsaanti tulee parantumaan huomattavan paljon. Alokkaan näkökulmasta koulutuksen kokonaisuus toivottavasti selkeytyy, kuvailee kapteeni Hanna Lehtinen Porin prikaatista.

Vaikka alokkaiden arkeen kuuluvat jatkossa esimerkiksi verkko-opetuksen menetelmät ja simulaatiot, kuluvat ensimmäiset viikot edelleen pääosin maastossa, Lehtinen sanoo.

– Varusmiespalveluksesta ei ole tulossa verkkokurssia, hän tiivistää.

Myös kouluttajien rooli muuttuu. Heiltä odotetaan entistä valmentavampaa otetta. Palautteen merkitys korostuu entisestään, mikä saattaa vaatia uuden oppimista myös kouluttajilta, Lehtinen sanoo.

– Meillä on jo pitkään annettu palautekeskeistä koulutusta. Palautteen kautta saadaan oppija miettimään omaa toimintaansa ja palautteen on tarkoitus olla oikeaan toimintaan ohjaavaa, Lehtinen kertoo.

Koulutus 2020 -nimellä kulkevan ohjelman keskeisimmät kokeilut alkoivat Porin prikaatissa, Rannikkoprikaatissa ja Ilmasotakoulussa heinäkuussa, kun vuoden toinen saapumiserä astui palvelukseen. Myöhemmin Puolustusvoimat ulottaa koulutusuudistukset erikoiskoulutuskausille ja johtajakoulutukseen.

Koulutusuudistuksilla pyritään vastaamaan tulevaisuuden turvallisuusympäristön haasteisiin, Pääesikunta luonnehtii. 

Lue myös:

    Uusimmat