Varusmiesliitto ajaa pakollista asevelvollisuutta kaikille – "Otetaan sinne parhaiten soveltuvat henkilöt ja jätetään sukupuoli sivuun"

Varusmiespalvelus alkaa maanantaina yli 12 000 uudella alokkaalla. Joukossa on 1250 naista.

Varusmiesliitto ajaa pakollista asepalvelusta myös naisille. Liiton mukaan epätasa-arvoinen asevelvollisuus on jopa syy nuorten keskuudessa heikentyneelle maanpuolustustahdolle.

– Olemme nähneet asian niin, että nykyinen järjestelmä koetaan epätasa-arvoiseksi. Meidän mielestämme asevelvollisuutta pitää lähteä uudistamaan tasa-arvoisempaan suuntaan, jotta maanpuolustustahto saadaan pidettyä korkealla, Varusmiesliiton puheenjohtaja Matias Pajula sanoi Huomenta Suomessa.

Liiton mukaan kaikkia suomalaisia koskeva asevelvollisuus pitäisi ottaa käyttöön niin, että otetaan huomioon oma halukkuus ja motivaatio sekä henkiset ja fyysiset kyvyt. Palvelukseen otettaisiin edelleen sama määrä ihmisiä.

– Otetaan sinne parhaiten soveltuvat henkilöt ja jätetään sukupuoli sivuun, Pajula kommentoi.

Nykyjärjestelmällä vankka kannatus

Pajulan mukaan fyysisiä valmiuksia mittaavat testit pitäisi järjestää jo ennen palveluksen alkamista, jotta varusmiehet saadaan heti sijoitettua oikeaan tehtävään. Samalla saataisiin valikoitua parhaiten soveltuva 50 prosenttia jokaisesta ikäluokasta suorittamaan palvelusta.

Nykyinen järjestelmä on rakennettu sotilaallisen maanpuolustuksen tarpeen täyttämiseksi. Nykymallilla on vankka kansalaisten kannatus, muistuttaa everstiluutnantti Ari Lehmuslehti Pääesikunnan koulutusosastolta.

– Aina, kun varusmiespalveluksen perustaa muutetaan, päätöksen pitää perustua faktoihin, eikä virheisiin ole varaa, Lehmuslehti sanoi.

Katso koko keskustelu naisten asepalveluksesta yllä olevalta videolta.

Kuntoon kiinnitetään huomiota

Puolustusvoimissa on käynnissä Koulutus 2020 -ohjelma, jolla uudistetaan varusmiespalvelusta vastaamaan nykypäivän tarpeita. Muun muassa kutsuntoja, palvelusvalintoja, koulutusmenetelmiä muokataan modernimmiksi.

Varusmiesliitossa ollaan tyytyväisiä Koulutus 2020 -ohjelmaan.

– On hyvä, että armeijan rankkuus pyritään jakamaan niin, ettei moni tipu matkasta heti alussa. Nousujohteisuus on hyvä asia, Varusmiesliiton puheenjohtaja Matias Pajula sanoi.

Kaikki palvelustaan suorittavat eivät ole samanlaisessa fyysisessä kunnossa. Everstiluutantti Lehmuslehden mukaan jokaiselle pyritään löytämään fyysisesti sopivan vaativa tehtävä.

– Meillä on yli 500 erilaista tehtävää. Valintajärjestelmää uudistetaan niin, että varmistetaan se, että jokainen nainen tai mies on oikeassa tehtävässä, Lehmuslehti kertoi. 

Lue myös:

    Uusimmat