Mainos

Puolustusvoimat uudistaa varusmiesten koulutusta – muokataan paremmin nykynuoria motivoivaksi: "Ei tästä mitään videopeliä tule"

5:01

Puolustusvoimat on uudistamassa voimakkaasti varusmiesten koulutusta. Tänä kesänä kolmessa varuskunnassa käynnistyneessä pilottihankkeessa testataan, kuinka koulutus saataisiin räätälöityä sellaiseksi, että se kohtaisi paremmin nykynuorten elämän.

Sinällään varusmieskoulutuksen aikainen poistuma ei ole viime aikoina lisääntynyt, keskeyttäneiden määrä on ollut vakio tai jopa hieman laskussa.

Koulutus 2020 -ohjelman tavoitteena on pikemminkin ottaa varusmiesten yksilölliset tarpeet entistä paremmin huomioon sekä tehdä kouluttajien otteesta enemmän valmentava.

– Koulutamme tavalla, jolla he ovat tottuneet muutenkin toimimaan eli tuomme digitalisaatiota, simulaattoreita ja tällaisia pelinomaisia toimintoja puolustusvoimiin. Mutta ei tästä mitään videopeliä tule, naurahtaa Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että monia asioita harjoitellaan esimerkiksi simulaattoreilla ennen maastoon siirtymistä. Myös puolustusvoimien palveluita siirretään enemmän digitaaliseen muotoon niin, että ne ovat helpommin esimerkiksi kännyköillä tavoitettavissa.

Kyberuhat vahvemmin agendalle

Ohjelman pilottihankkeet ovat käynnistyneet Porin prikaatin, Rannikkoprikaatin ja Ilmasotakoulun alokkaiden koulutuksessa.

– Käytämme tämän vuoden kokeiluihin, teemme ikään kuin tällaisia koepalloja eri joukko-osastoissa. Kun sitten näemme miten ne toimivat, tietyssä järjestyksessä ennen vuosikymmenen vaihdetta tulemme ne sitten toimeenpanemaan. Eli kautta linjan puolustusvoimien koulutus muuttuu merkittävästi vuosikymmenen vaihteeseen mennessä, Lindberg sanoo.

Varusmiesten motivoinnin lisäksi uudistuksella yritetään vastata toki myös tulevaisuuden turvallisuusympäristön haasteisiin, esimerkiksi kyberuhat ovat entistä vahvemmin puolustusvoimien agendalla.

"Haasteet eivät ole vähenemässä"

Komentajan mukaan haasteet eivät ainakaan ole vähenemässä, sillä kaikki maat Suomen lähiympäristössä ovat tehneet päätöksiä puolustusbudjettien kasvattamisesta ja materiaalihankinnoista.

Viime viikon Nato-huippukokouksessa Brysselissä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump huhujen mukaan jopa uhkaili vetävänsä maansa pois sotilasliitosta, jos Euroopan maat eivät merkittävästi nosta puolustusbudjettejaan.

– Suomihan ei elä missään tyhjiössä. Kaikkihan nämä jollain tavalla vaikuttavat Suomen, koske ne vaikuttavat Suomen lähiympäristöön. Mitään kristallipalloa tässä ei tarvita, että lähivuosista voi todeta sen, että nykyisenkaltainen toiminta tulee jatkumaan ja sotilaallinen aktiviteetti Suomen lähiympäristössä tulee jatkumaan nykyisenkaltaisena tai vieläkin aktiivisempana, ja meidän täytyy se tavalla tai toisella huomioida, komentaja Jarmo Lindberg sanoo.  

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja