Varusmiehet majoittuvat tulevaisuudessa "viikinkitupaan" – Näin Puolustusvoimat sisustaa kasarmit jatkossa

Tältä näyttää"viikinkitupa"– Puolustusvoimien tilat sisustetaan uudella konseptilla 3:20

Tiloja ei laiteta uusiksi kertaheitolla tai edes lähivuosina, vaan sitä mukaa kun kasarmeissa tehdään remontteja. Uudet tilakonseptit ovat käytössä kaikissa kasarmeissa vasta vuosikymmenten päästä.

Video: Havainnevideot näyttävät, millaisissa tiloissa varusmiespalvelus suoritetaan tulevaisuudessa. Majuri Arjo Kaarre kertoo, mitä ratkaisut tarkoittavat varusmiehille ja henkilökunnalle.

Puolustusvoimat ja Senaatti-kiinteistöt ovat julkaisseet uudet tilakonseptit, joiden mukaan Puolustusvoimien tiloja jatkossa rakennetaan ja sisustetaan.

Minimoidaan siirtymiseen kuluva aika

Tilojen uudistamista varten tehtiin runsaasti taustatyötä. Puolustusvoimien tilahallinnan toimialapäällikkö, majuri Arjo Kaarre kertoo, että suunnitteluprosessissa selvitettiin tarkasti tilojen käyttöä.

Vekarajärven varuskunnassa tallennettiin tietoja tilojen käyttötavoista ja ihmisten liikkeistä. Sen jälkeen tietoja käytettiin simulaatioissa, joiden kautta voitiin selvittää, millä ratkaisuilla arjen askareet sujuisivat jouhevammin. 

Löydökset tukevat esimerkiksi sitä, että ruokailutilojen ja koulutushallien olisi hyvä sijaita lähekkäin. Näin saadaan minimoitua siirtymiseen kuluvaa aikaa.

– Tietysti voidaan sanoa, että tämän olisi ymmärtänyt ilman simulointejakin, mutta nyt meillä on siitä validoitu pohja ja ymmärrys, Arjo sanoo.

"Viikinkityyliset" tuvat luovat tilaa yhdessäololle

Niin sanotut viikinkimalliset tuvat, joissa punkat ovat seinän vierustaa pitkin, luovat tupien keskelle tilaa yhdessä ololle. Tupien keskellä voi keskustella, pelata pelejä tai opiskella.

Uudessa konseptissa tupien viihtyisyyttä ja yhteisöllisyyttä on haluttu parantaa.

Kaarteen mukaan ehdotus tuli arkkitehdilta, ja se otettiin pöydälle heti kun suunnitelma tuotiin näytille.

Ehdotuksen herättämää reaktiota voi verrata siihen, kun siivoaa kotona, ja huomaa huonekalua imurin tieltä siivotessa, että huonekalun uusi sijainti onkin alkuperäistä parempi.

– Kyllä kaikki hoksasi saman tien, että tässä on hyvä juttu. Se on hyvä esimerkki siitä, miten pienellä pohtimisella voi hyvinkin perinteisestä tavasta saada uusia juttuja irti.

Koulutustiloista halutaan mukautuvampia, jolloin tiloja voidaan käyttää enemmän ja monipuolisemmin. Tulevaisuuden koulutus pohjautuu myös enemmän simulaatioihin.

Kasarmien koulutustilat halutaan muokattaviksi, jolloin tiloja voidaan mukauttaa tarpeen mukaan ja saada niille näin enemmän ja monipuolisemmin käyttöä.

Kaarre kertoo, että konseptia ei noudateta kirjaimellisesti havainnekuvien mukaan, vaan konsepteja pitää soveltaa kunkin kasarmin tilojen mukaan. Tupien uusimista kuitenkin helpottaa se, että suurin osa Suomen kasarmien tuvista on tehty samalla kaavalla.

Ei investointiohjelma

Kaarre korostaa, että uudet tilakonseptit eivät ole investointiohjelma, eli kaikkia maan kasarmeja ei ruveta mylläämään saman tien isolla rahalla. 

Nyt julkaistut mallit ovat perusohjeet sitä varten, kun tilojen uusiminen on ajankohtaista. Kaarre vertaa aikahaarukkaa taloyhtiön putkiremonttisykliin.

Se tarkoittaa, että kaikki 75 kasarmia noudattavat uutta konseptia 20–50-vuoden päästä.

Ensimmäisenä uuden tilakonseptin mukaiset tilat saa Upinniemen kasarmi, jonka tiloja aletaan uudistaa ensi keväänä.

Puolustusvoimilla on tällä hetkellä käytössään noin 5 500 rakennusta, joissa on neliöitä kaikkiaan 2,6 miljoonaa.

Lue myös:

    Uusimmat