Varoituksen saanut kohulääkäri Antti Heikkilä suositteli kookosöljyä leukemiapotilaalle – Tyrmää kantelijoiden kritiikin: "Kiusaajaryhmään kuuluvia trolleja"

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on antanut varoituksen ravitsemusnäkemyksistään tunnetulle kohulääkäri Antti Heikkilälle.

6:48

Yli miljoona suomalaista uskoo vaihtoehtohoitoihin – näin väitteiden sekamelskaan voisi saada tolkkua.

Viraston mukaan Heikkilä on helsinkiläisessä Eiran sairaalassa toimiessaan antanut syöpäpotilaille ylimalkaisia hoitosuosituksia ja kirjannut potilastietoja puutteellisesti. 

Valviran päätöksestä ilmenee, millaisia ohjeita Heikkilä on syöpäpotilaille antanut.

Esimerkiksi leukemiapotilaalle, jonka hoidot oli jo lopetettu tuloksettomina, Heikkilä suositteli kookosöljyä, jonka lauriinihappo "tuhoaa viruksia, sieniä ja bakteereita".

Valviran mukaan Heikkilän toiminta oli ammattieettisesti moitittavaa.

– Vaihtoehtohoitoja antavan terveydenhuollon ammattihenkilön tulee vaihtoehtohoitoja tarjotessaan varmistua siitä, että henkilöt ymmärtävät saavansa muuta kuin lääketieteellisesti perustelua hoitoa, päätöksessä sanotaan.

Vajavaisia merkintöjä

Valviran mukaan Heikkilän tekemistä potilasasiakirjamerkinnöistä ei pääsääntöisesti ilmene, onko lääkäri huomioinut potilaiden varsinaiset syöpähoidot ja niiden vaikutukset heidän terveydentilaansa.

Heikkilä on viraston mukaan käyttänyt työssään "yleisesti hyväksymättömiä ja kokemusperäisesti perustelemattomia" menetelmiä.

– Tämä siitäkin huolimatta, että Heikkilä on muuttanut Saksaan eikä ilmeisesti harjoita enää lääkärin vastaanottototoimintaa Suoomessa, Valviran päätöksessä kerrotaan.

Ammattikunta kritisoi

Omaa terveysportaaliaan verkossa ylläpitävä lääkäri on tasaisesti noussut julkisuuteen ravintoperusteisten hoitonäkemystensä vuoksi.

Heikkilä liputtaa voimakkaasti vähähiilihydraattista ja rasvapitoista ruokavaliota eli niin sanottua ketodieettiä.

Verkkosivuillaan hän on julkaissut luettelon sairauksista, joihin voi hänen näkemystensä mukaan vaikuttaa ruokavaliolla. Hän on joutunut ammattikuntansa kritiikin kohteeksi siksi, ettei esimerkiksi vähähiilihydraattisen ketodieetin vaikutuksista ole tietellistä näyttöä syöpähoidoissa.

Valviralle toimittamassaan vastauksessa Heikkilä kiistää, että hän olisi väittänyt syöpien parantuvan ravnnolla.

Valviraan on otettu yhteyttä Heikkilän toimien vuoksi aiempinakin vuosina.

Lääkärin mielestä hänen toiminnastaan Valviralle ilmoituksia tehneet maallikot ovat "osa Skepsiksen kiusaajaryhmään kuuluvia trolleja".

Yksi näistä kantelijoista kertoi olevansa huolissaan Heikkilän kyvystä harjoittaa lääkärin ammattia. Hänen mukaansa Heikkilä oli tykännyt Facebook-postauksesta, jossa henkilö oli kieltäytäytynyt syöpähoidoista ja hoitaneensa itseään ruokasoodassa ja hunajalla.

Valvira voi antaa lääkärille vakavuusjärjestyksessä lueteltuna huomautuksen, kirjallisen varoituksen, rajoittaa ammatinharjoitusta tai poistaa oikeuden harjoittaa ammattia.

Heikkilän saama varoitus on siis tällä asteikolla toiseksi vakavain.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.