Varo salakavalia bensasyöppöjä: Nämä kaksi toimenpidettä voivat pienentää autosi kulutusta

Liikenneopettaja näyttää: Näillä helpoilla keinoilla voit säästää arvokasta bensaa 4:19
Ressun autokoulun liikenneopettaja Bror Torstensson paljasti MTV Uutisille parhaat bensansäästövinkkinsä.

Kun polttoaine on kallista, voi pienikin lasku kulutuksessa näkyä autoilijan lompakossa. Autohuoltoketju Vianor muistuttaa tiedotteessaan oikeiden ohjauskulmien sekä huolletun ilmastoinnin vaikutuksesta kulutukseen.

Bensan ja dieselin hinnan pyöriessä nyt suorastaan historiallisen korkealla tasolla, on moni kuljettaja pakotettu miettimään keinoja polttoainelaskun pienentämiseksi.

Yhä useampi valitsee uudeksi autokseen sähköauton, mutta kaikille ladattava auto ei ole käytännöllinen tai edes mahdollinen. Myös bensa- tai dieselautoja vaihdetaan pieniruokaisempiin, mutta sekään ei ole kaikille sopiva vaihtoehto.

Jos ajonsa on jo nyt karsinut minimiin tai ajamistaan ei muusta syystä halua tai voi vähentää, eikä auton vaihtaminenkaan tule kysymykseen, voi jokainen vaikuttaa omalla toiminnallaan autonsa kulutukseen.

Ohjauskulmat kuntoon

Huolto- ja rengasliike Vianor muistuttaa tiedotteessaan, että renkaiden väärät ohjauskulmat voivat lisätä polttoaineenkulutusta kasvattamalla renkaiden vierintävastusta.

– Yleisin syy ohjauskulmien muuttumiseen on kuoppaan tai jalkakäytävän reunaan ajaminen, Vianorin autohuollon päällikkö Pekka Alanko kertoo yhtiön tiedotteessa.

Tänä keväänä myös teiden huono kunto on puhuttanut, ja moni on saattanut rikkoa autonsa tiessä ammottavaan monttuun.

– Ohjauskulmien muuttumisen seurauksena renkaat kuluvat epänormaalisti, ja auto saattaa myös hieman puoltaa oikealle tai vasemmalle tai tuntua epävakaalta ajon aikana, Alanko sanoo.

Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva muistutti aiemmin niin ikään, että väärät ohjauskulmat voivat nostaa auton kulutusta. Se huomautti myös laahaavien jarrujen vaikutuksesta.

Kylmäainetta täytyy lisätä ajoittain

Huoltamaton ilmastointijärjestelmäkin voi näkyä polttoainelaskussa. Ilmastointijärjestelmän kylmäaineesta voi haihtua vuosittain jopa 10–15 prosenttia, mikä lisää kompressorin kuormitusta ja voi vaikuttaa kulutukseen.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen muistutti viime kesänä, että ilmastointihuolto ei useinkaan kuulu auton normaaliin huolto-ohjelmaan

– Se on muistettava tilata lisätyönä säännöllisesti, autonvalmistajan ohjeen mukaan. Vain huollettuna ilmastointi toimii tehokkaasti, Vesalainen huomautti.

Ilmastointi olisi hyvä huoltaa noin kahden vuoden välein, jotta laitteessa on riittävästi kylmäainetta ja kompressori toimii.

Motivan mukaan ilmastoinnin käyttäminen lisää keskivertohenkilöauton polttoaineenkulutusta ulkolämpötilasta ja ajotilanteesta riippuen jopa 1,5 litraa satasella. 21 celsiusastetta on tyypillisesti riittävän viileä kesällä ja riittävän lämmin talvella.

Kiinnitä huomiota myös ajotapaan

Jopa yksittäisiä huoltotoimenpiteitä suurempi vaikutus kulutukseen on kuljettajan ajotavalla.

Motivan mukaan taloudellisen ajotavan hyödyt korostuvat sitä enemmän mitä painavammasta ajoneuvosta on kyse. Henkilöautojen kohdalla se puhuu 5-15 prosentin säästöstä verrattuna ajotapaan, joka ei huomioi taloudellisuutta.

Myös sähkölaitteiden pitäminen päällä tarpeettomasti nostaa kulutusta täysin turhaan.

– Pienistä puroista kasvaa suuri virta, sillä yksittäinen sähkölaite lisää polttoaineenkulutusta helposti 0,5–1,0 litraa sadalla kilometrillä, Motiva kertoo sivuillaan.

Lähteet: Vianor, Motiva

Lue myös:

    Uusimmat