Nämä 10 helppoa niksiä auttavat säästämään bensaa – kuulostavat pikkujutuilta, mutta vaikutus voi olla iso

Liikenneopettaja näyttää: Näillä helpoilla keinoilla voit säästää arvokasta bensaa 4:19
Katso videolta, millaisia bensansäästövinkkejä liikenneopettaja antoi aiemmin.

Polttoaine on nyt hinnoissaan. Tilannetta ei helpota Venäjän hyökkäys Ukrainaan, ja suomalaisen autoilijan kannattaakin varautua maksamaan kovaa hintaa menovedestä vielä pitkään. Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva on kasannut verkkosivuilleen vinkkejä, joilla polttoainelaskun pienentäminen onnistuu.

Polttoainelaskun pienentämiseksi ei ole järkeä metsästää vain halvinta mahdollista pumppuhintaa, vaan parempi olisi tehdä pysyviä muutoksia omaan ajotapaan sekä autoilutottumuksiin yleisemminkin. Jälkimmäisenä mainittu vaihtoehto on toki monesti helpommin sanottu kuin tehty, joten se ensimmäinen temppu saattaa vaikuttaa houkuttelevammalta.

Taloudellinen ajotapa on Motivan mukaan tehokas ja edullinen keino vaikuttaa autoilun energiankulutukseen ja kustannuksiin, sillä niksit ovat jokaisen kuljettajan hyödynnettävissä auton iästä riippumatta.

Motivan mukaan taloudellisen ajotavan hyödyt korostuvat sitä enemmän mitä painavammasta ajoneuvosta on kyse. Henkilöautojen kohdalla se puhuu 5-15 prosentin säästöstä verrattuna ajotapaan, joka ei huomioi taloudellisuutta.

Polttomoottorilla tuotettu sähkö on kallista

Motivan mukaan helmikuun 2022 hintatasossa bensamoottorilla tuotetun ”autosähkön” hinta on peräti 1,26 €/kWh – siis noin kuusinkertainen verkkosähköön verrattuna.

– Pienistä puroista kasvaa suuri virta, sillä yksittäinen sähkölaite lisää polttoaineenkulutusta helposti 0,5–1,0 litraa sadalla kilometrillä, Motiva kertoo sivuillaan.

Esimerkiksi takalasin lämmittäminen turhaan lisää kulutusta helposti yli puoli litraa satasella. Motiva muistuttaakin auton oikeaoppisen esilämmityksen tärkeydestä, sillä sen mukaan auton omien sähkölämmittimien käyttäminen heti kylmäkäynnistyksen jälkeen voi kuluttaa enemmän polttoainetta verrattuna oikein esilämmitettyyn autoon.

Myös ilmastoinnin käyttäminen näkyy kulutuksessa. Motivan mukaan se lisää keskivertohenkilöauton polttoaineenkulutusta ulkolämpötilasta ja ajotilanteesta riippuen jopa 1,5 litraa satasella. 21 celsiusastetta on tyypillisesti riittävän viileä kesällä ja tarpeeksi lämmin talvella. 

Maantienopeuksissa ei kuitenkaan kannata turvautua esimerkiksi ikkunan avaamiseen, sillä se lisää kulutusta enemmän kuin ilmastoinnin käyttö.

Hyödynnä liityntäpysäköintiä

Kaupunkiin suuntautuvan työmatkan kilometrit kallistuvat yleensä keskustaa lähestyessä matkanteon hidastuessa. Tästä syystä esimerkiksi Helsinkiin säännöllisesti ajavan voisi olla parempi hyödyntää liityntäpysäköintiä eli käytännössä pysäköidä kauemmas keskustasta ja vaihtaa julkiseen kulkuneuvoon.

Sujuvin reitti on useimmiten taloudellisin

Järkevä reittisuunnittelu on tehokas tapa pienentää kulutusta, sillä pitempi reittivaihtoehto voi sujua nopeammin, vähemmällä polttoaineella ja pienemmillä pakokaasupäästöillä kuin suorin, mutta ruuhkaisin reitti.

Motivan mukaan ruuhkaisella reitillä polttoaineenkulutus voi olla jopa puolitoistakertainen ruuhkattomaan reittiin verrattuna.

Jos ruuhkaa ei voi välttää, kehottaa Motiva pitämään mahdollisimman tasaisen nopeuden ja riittävän välin edellä ajaviin.

– Vähentämällä omalla ajotavallaan jonon haitariliikettä voi minimoida omia ja muiden pysähdyksiä ja nykivää ajoa. Ajon rauhoittuessa polttoaineenkulutus vähenee, sillä hidastaminen ja kiihdyttäminen kuluttavat enemmän polttoainetta kuin tasainen nopeus, Motiva kertoo sivuillaan.

Poista tarpeeton kuorma

Motiva on laskenut, että sadan kilon ylimääräinen kuorma lisää polttoaineenkulutusta noin puolella litralla satasella. Suksiboksi ja kattotelineet lisäävät kulutusta jopa litralla, ja mikäli niiden alla on putsaamatonta lunta, voi kulutus pompata jopa kahdella litralla satasella.

Motivan 10 vinkkiä taloudelliseen autoiluun

 1. Älä pidä auton sähkölaitteita, kuten penkin- tai lasinlämmittimiä, turhaan päällä, vaan panosta oikeaoppiseen esilämmitykseen.
 2. Pidä auto kunnossa, sillä esimerkiksi väärät ohjauskulmat ja laahaavat jarrut voivat lisätä kulutusta.
 3. Poista ylimääräinen kuorma heti, kun tarvetta sille ei enää ole.
 4. Pidä rengaspaineet suositelluissa lukemissa. Kymmenen asteen pudotus lämpötilassa alentaa rengaspaineita 0,1 baaria. Puolen baarin pudotus voi lisätä kulutusta 0,3 litraa satasella.
 5. Käynnistä nykyaikainen auto painamatta kaasupoljinta. Kaasun polkeminen sekoittaa moottorin sähköisen hallintajärjestelmän, ja sekä kulutus että päästöt voivat kasvaa tarpeettomasti.
 6. Vältä tyhjäkäyntiä. Sammuta moottori, jos pysähdys kestää yli minuutin.
 7. Manuaalivaihteisella autolla ajaessa käytä suurinta mahdollista vaihdetta, jolla moottori vetää hyvin. Nykyaikaisen manuaalivaihteiston kohdalla noudata vaihtamisen opastinta, vaikka oma tuntuma sanoisi muuta.
 8. Vältä suuria nopeuksia ja pidä yllä tasaista nopeutta.
 9. Muista ennakoiva sekä joustava ajotapa. Voit seurata ajotapasi vaikutuksia ajotietokoneen kulutustiedoista.
 10. Hyödynnä liityntäpysäköintiä, mikäli mahdollista.

Lähde: Motiva

Lue myös:

  Uusimmat