Varo liukasta säätä! Kokenut kaatumiskouluttaja tietää, kuinka liukastua ilman loukkaantumisia: "Kädet on se suurin juttu, mihin pitää kiinnittää huomiota"

Suomen Judoliiton kouluttaja Mikko Välimäki kertoo, kuinka talvella kaadutaan oikein 1:19
Suomen Judoliiton kouluttaja Mikko Välimäki tietää oikeaoppisesta kaatumistekniikasta.

Suomen vallannut luminen ja kylmä talvi on tuonut mukanaan liukkaat tienpinnat. Oikealla varustuksella ja asenteella liukastumiselta voi välttyä. Suomen Judoliiton kouluttaja Mikko Välimäki antoi vinkit MTV Uutisten lukijoille, kuinka liukastuessa kaadutaan oikeaoppisesti ja vältytään loukkaantumisilta.

Kouluttaja Mikko Välimäki Suomen Judoliitosta tietää, mistä puhuu, kun on kyse kaatumisesta ja kaatumistekniikasta. Hän on pitkän ajan judoka ja kouluttanut useille ryhmille kaatumisen tekniikkaa.

Liukastuminen tapahtuu useimmiten yllättäen. Jotta vakavemmilta seurauksilta vältytään, on Välimäen mukaan kaatumistyylillä väliä.

–Kädellä ei pidä ottaa tukea ja leuka tulee pitää kiinni rinnassa, jotta pää ei kolahda maahan.

Liukkaalla säällä ei pidä kiirehtiä

Välimäen mukaan kaatumista voi ennakoida. Liukkaalla säällä kiire kannattaa unohtaa.

–Ennakointi kävellessä tarkoittaa sitä, että katsoo, missä kävelee. Jos on liukasta, niin olisi hyvä kävellä hiekoituksen puolella. Jos taas hiekoitusta ei ole, tulisi kävellä rauhallisemmin. Kiire on yksi iso syy siihen, miksi kaadutaan.

–Sanotaan, että ei siinä voi tehdä mitään, kun kaatumistilanne tulee eteen. Jokainen voi kuitenkin havaita, jos tie on liukas. Liukkaalla säällä ensinnäkin aikaa tulee varata liikkumiseen enemmän.

Kaatumisen vaarat

Mikäli ennakointi ja varusteet eivät ole kunnossa, saattaa kaatuminen olla huolimatonta ja kohtalokasta.

–Jos kaatuu käsi edellä, niin ranne, kyynärpää tai olkapää voi mennä rikki. Jos taas kaatuu takapuolelleen, niin se ei tee hyvää lonkalle. Pahimmassa tapauksessa pää voi retkahtaa maahan.

Kaatumista voi harjoitella

Välimäki kannustaa kaikkia harjoittelemaan kaatumista, ihan kotioloissa.

– Ehdottomasti sitä kannattaa harjoitella. Ei se tekniikka itsestään synny. Yksi pois opeteltava tapa on se, ettei ota kädellä vastaan, mikäli kaatuu. Kädet on suurin juttu, mihin pitää kiinnittää huomiota kaatumisessa.

Kyselytulokset paljastavat

Liikenneturva toteutti viime joulukuussa kyselyn, jonka mukaan neljä kymmenestä suomalaisesta liukastui vuoden 2018 tai 2017 talven aikana.

Vastaustuloksista ilmeni, että 27 prosenttia liukastuneista loukkasi tai satutti itsensä. 10 prosenttia kävi liukastumisen seurauksena lääkärissä tai terveydenhoitajalla ja 3 prosenttia joutui olemaan pois töistä tai koulusta useampana päivänä.

53 % liukastuneista kertoi jatkossa kulkevansa varovaisemmin liukkaalla säällä.

Kyselyyn otti kantaa 580 liukastunutta vastaajaa.

Tutkimustulosten lähde: Liikenneturva 

Lue myös:

    Uusimmat