Varma kevään merkki: Katupöly lentää taas! Tässä vinkit törkyjen hengittämisen estämiseksi

Tänä keväänä katupölyä on tavallista enemmän 1:48
VIDEO: Tänä keväänä katupölyä on tavallista enemmän.

Katupöly heikentää ilmanlaatua eri puolilla pääkaupunkiseutua, kertoo Helsingin seudun ympäristöpalvelut.

Katupöly on erityisesti astmaatikkojen ja sydänsairaiden keväinen riesa, mutta katupöly voi aiheuttaa ärsytysoireita kenelle tahansa, myös terveille aikuisille. HSY antaa kymmenen vinkkiä katupölyongelman lievittämiseksi.

HSY:n mukaan keväinen sää on sulattanut lumia tehokkaasti. Kun tiet kuivuvat, katupöly pääsee nousemaan ilmaan liikenteen ja tuulen mukana.

– Mittaustemme mukaan katupölykausi on alkanut pääkaupunkiseudulla. Katupölyä on ilmassa tänään erityisesti vilkkaiden pääteiden ja katujen varrella. Jo viime viikolla oli pölyisiä päiviä ja huonoa ilmanlaatua, kertoo HSY:n ilmansuojeluyksikön päällikkö Hanna Manninen.

Aurinkoisina ja kuivina päivinä katupölyä on runsaasti ilmassa. Sulamisvedet ja sade puolestaan kostuttavat tienpinnat, mikä vähentää pölyisyyttä.

HSY:n mukaan katupöly on pääasiassa hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekoitussepeliä. Erityisesti nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja tuottavat siten katupölyä. Mannisen mukaan tänä talvena on jouduttu hiekoittamaan runsaasti liukkauden torjumiseksi, mikä on lisännyt katupölyn muodostumista.

– Pölyisintä on alueilla, joissa on paljon liikennettä. Ulkoilua ei kuitenkaan tarvitse välttää katupölyn vuoksi. Jo yhden korttelin päässä ruuhkaisesta kadusta ilma on puhtaampaa, Manninen sanoo.

HSY:n mukaan katujen ja teiden puhdistus päästään aloittamaan kunnolla, kun kovia yöpakkasia ei enää ole. Ennen katujen varsinaista puhdistusta pölyämistä vähennetään kastelemalla kadunpintoja laimealla kalsiumkloridiliuoksella. Se pitää pinnan kosteana ja estää pölyn nousemista ilmaan.

Vinkit katupölykauteen

HSY:n ilmansuojeluyksikön päällikköHanna Manninenantaa vinkit siihen, miten voi estää katupölyn muodostumista tai vähentää katupölyn hengittämistä:

 

  • Vältä turhaa autoilua. Suosi kävelyä, pyöräilyä ja joukkoliikennettä.

     

  • Jos ajat, käytä talvirenkaina kitkoja. Ne tuottavat vähemmän pölyä kuin nastarenkaat.

     

  • Muista noudattaa ajoneuvojen siirtokehotuskylttejä. Katujen puhdistaminen hidastuu huomattavasti, jos väärin pysäköityjä autoja joudutaan siirtelemään.

     

  • Vältä pölyisinä päivinä vilkasliikenteisiä alueita, jos pystyt. Hengityssuojain voi myös auttaa, mutta se ei sovi kaikille.

     

  • Ulkoile kauempana vilkasliikenteisistä paikoista – jo yhden korttelin päässä ruuhkaisesta kadusta ilma on puhtaampaa.

     

  • Pidä ikkunat kiinni pölyisinä aikoina. Huolehdi ikkunoiden ja ovien tiivisteistä.

     

  • Kuivata pyykit sisällä.

     

  • Hanki asuntoon tehokkaat tuloilmansuodattimet ja pidä ne kunnossa. Vaihda suodattimet keväisin ja syksyisin.

     

  • Poista hiekoitushiekka kosteana.

 

 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat